Подкрепа за власт без постове е несигурна

ГЕРБ обяви намеренията си да управлява самостоятелно. Партията, която спечели 116 мандата и разчита да прокарва политиката си на Синята коалиция, РЗС и „Атака“, обяви, че няма да дава министерски кресла на други политически сили. Но затова пък им предлага меморандум за сътрудничество.
Засега формално ГЕРБ получава декларации за подкрепа. Но докога?
Истината е, че власт се крепи с постове. Ако партията на Бойко Борисов не даде достатъчно места на ниво втори ешелон на бъдещите си партньори, трудно може да разчита на безусловна подкрепа, каквато й е абсолютно необходима.
Още повече че има сигнали на недоволство. От ДСБ обявиха, че меморандумът е бланкетен, не съдържа нищо конкретно и има опасност правителството на малцинството да бъде бламирано при рутинната си работа.
От РЗС казаха, че са съгласни с голяма част от текстовете в меморандума, но че отговор ще има в петък. „Атака“ засега подкрепя ГЕРБ.
Очевидно задачата е трудна. Как ще бъде решена, ще видим на 23 юли. Дотогава спечелилата изборите партия има време да мисли как да изглежда бъдещото правителство.

Станете почитател на Класа