Една добра новина за България. Но големият проблем си остава.

"Мога само да потвърдя новината, че Комерцбанк ще изгради догодина голям IT-център в България", каза за ДВ д-р Митко Василев, управител на ГБИТК. "Най-големият проблем обаче си остава:

острата липса на кадри в България."

 

 

 

ДВ: Остава ли Германия най-големият търговски партньор на България? Запазва ли се тенденцията за ръст на българския износ за Германия?

Митко Василев: Годината още не е приключила, но данните до края на септември сочат, че можем да очакваме ново повишение на двустранната търговия - може би с 2-3 процента. В най-лошия случай, ако има стагнация, ще запазим равнището от миналата година, когато постигнахме рекордните 8,3 милиарда евро. Прогнозирам, че през тази година леко ще надхвърлим тази стойност - което ще бъде нов рекорд. Още по-радостното е, че се очертават около 400 милиона евро търговски дефицит за Германия - тоест, българският експорт за Германия продължава да се развива по-бързо от вноса от Германия. Това ще бъде четвъртият път с положително търговско салдо за България - след 2013, 2017 и 2018 година.

ДВ: А какво можем да кажем за германските инвестиции в България - как се развива този процес?

Василев: Там нещата не изглеждат чак толкова добре. В смисъл, че инвестициите биха могли да бъдат и доста повече. След две години на отлив на германски инвестиции сега те се движат около 180-190 милиона евро. В страната влизат германски инвеститори, но имаме и големи резерви в това отношение. Голямото предизвикателство пред двете страни: България да предлага по-добри условия, а Германия да намира нови ниши, нови пазарни сегменти и да повиши обема на германските инвестиции в България.

ДВ: Но за това има пречки. Кои са основните проблеми, които спъват чуждите инвестиции? И какво прави България, за да отстрани тези препятствия?

Василев: От 2-3 години като основен проблем се очертава липсата на работна ръка - не само на квалифицирани кадри.  Неквалифицирани работници също липсват. Отливът не е спрял - все още твърде много млади българи заминават в чужбина заради по-добрите условия. Вярно е, че има и завръщащи се българи, включително от Германия - говоря най-вече за студентите. Правителството също предприема мерки в тази посока и бихме се радвали този процес да продължи - завръщащите се българи да са повече от напускащите. България има в момента остра нужда от кадри. Други проблеми, които се посочват от германските фирми, са държавната администрация и нейната ефективност, съдебната система, здравеопазването, образованието. Но най-големият проблем е липсата на кадри.

ДВ: А оплакват ли се чуждите компании от корупция?

Василев: Корупция вероятно има, но това не е чисто български феномен. От членовете на нашата камара (Германо-българската индустриално-търговска камара - бел.ред.) нямаме чак толкова много фирми, които директно да са се оплаквали от корупция. Но сте прави да задавате този въпрос, защото винаги има какво още да се желае.

ДВ: Но основният проблем си остава липсата на работна ръка. Това не намалява ли шансовете на България да се пребори за новия завод на Фолксваген в Източна Европа? Има ли някакво ново развитие по темата?

Василев: Мога да коментирам само информациите в медиите - че инвестицията е замразена. Решение трябва да има до края на годината. Но за България е голям успех това, че тя остана на финалната права заедно с Турция. Това говори много за България - означава, че сме пораснали. Редица производства се настаниха в страната, вкл. поддоставчици в автомобилостроенето, така че България доби едно ново самочувствие. Даже премиерът Бойко Борисов смята, че автомобилен производител ще стъпи догодина в България.

ДВ: Да, премиерът Борисов заяви, че няколко автомобилни фирми обмисляли да строят завод в България. Какво, според Вас, може да стои зад тези думи?

Василев: Нямам представа с кои точно компании е говорило правителството. Това е въпрос, който трябва да адресирате лично към Борисов.

ДВ: Но може ли това да се тълкува като намек, че България е загубила битката с Турция за инвестицията на Фолксваген и затова утешението е, че има и други възможности?

Василев: Понякога човек като губи нещо не знае какво печели в същото време. Имаше икономическа делегация в Корея и вероятно и там са се водили разговори - не само за автомобили, но и за производство на батерии и други части. Хубаво е да идват в България, но проблемът си остава - липсата на кадри. По него трябва да се работи.

ДВ: Но пък има и добри новини. Научихме, че германската Комерцбанк обмисля откриването на център в България с до 400 работни места за компютърни специалисти. Какво можете да ни кажете за това намерение?

Василев: Ами мога само да го потвърдя. Новината дойде по време на посещението в България на голяма бизнес делегация от Германия по линия на Източната комисия на германската икономика. На срещите беше потвърдено, че Комерцбанк няма да прави банка в България - тоест, няма да кандидатства за банков лиценз, а ще изгради IT-център, който ще бъде открит през 2020 година. Но покрай тази визита изникнаха и други интересни идеи и предложения.

ДВ: Какви например?

Василев: Например това, че предстои обновяването и модернизирането на т.нар. Българо-германски кооперационен съвет - работен орган на икономическите министерства на двете страни. Освен това беше посочено, че някои германски фирми възнамеряват да разширят бизнеса си в България, има планове за организиране на голяма бизнес конференция на доставчиците, която да се проведе в България като интересна дестинация на Балканския полуостров. Ние отдавна не бяхме посрещали толкова високопоставена делегация от Германия. И смятам, че това ще даде допълнителен тласък на двустранните икономически отношения.

 

Станете почитател на Класа