Зимният туристически сезон е заплашен, не са ясни цените на лифт картите

Коментар на доц. Румен Драганов и Димитър Попов

 

Големите ни ски и SPA курорти имат големи надежди за зимния сезон. Сезонът обаче е заплашен от редица проблеми, а сред тях е топлата зима, която метеоролозите вещаят поне за декември.

"Тази година за пръв път имаме огромен проблем, че още не знаем цените на лифт картите в Банско и Боровец. Въпросът е какви изводи ще си направят ски туроператорите. България загуби големи туроператори в последните години. Позиционираме се като регионален ски курорт", алармира Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Румен Драганов от Националния борд по туризъм е изненадан, че още няма цени на лифт картите и се съгласи, че има забавяне, което тревожи туроператорите. 

"Зимният сезон се движи общо взето добре. Очакваме през зимата да имаме около 1,6 млн. души, които ще влязат от чужбина. Още сме в есенния туристически сезон. Зимата за нас като сезон е между 22 декември и 22 март", посочи доц. Драганов и подчерта, че не трябва да се концентрираме само върху ските и сноуборда, които са съсредоточени в едва няколко процента от зимните туристи.

По думите му има много неща, които трябва да се направят, за да се привлекат повече туристи у нас. 

"От една страна на нас ни липсва браншът. Къде са хотелиерите да управляват цялата тази политика, свързана със съответната дестинация и вид туризъм. Трябва да вървим към национална туристическа организация,която да обедини усилията на бранша и държавата", обясни доц. Драганов в "България сутрин".

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори отбеляза, че имаме убийствена конкуренция на база на хотелиерите, както и свръхпредлагане на леглова база.

Според Румен Драганов цените в курортите ще продължат да се увеличават. Въпреки това Боровец се явява на последно място в Европа като цени, уточни той.

Станете почитател на Класа