Какво пишат за напитки по света и у нас – някои разлики в табиетите

Като пиша за вино, ракия, уиски, водка, хвърлям поглед и в интернет в сайтове за алкохол по света. Например сайтът Liquor.com, който е повече обърнат към твърдите питиета. Какво има там? Пълно е със статии за коктейли:

„15 най-популярни рецепти за коктейли”

„10 бананови коктейли”

„5 коктейла, направени с прясно изцеден сок”

„Най-популярните рецепти за коктейли през 2019”

„Как се прави ирландско кафе” и т. н. и т. н.

Близо една трета от заглавията са за това. Интересува ли това някой български читател? Едва ли. Сигурно има единици. По това си личи, че сме по-бедна и изостанала държава. В САЩ, както се казва, са си надвили на масрафа и се забавляват с коктейли. Коктейлите са също така питиета за парти, у нас партита рядко се срещат. Българите се събират по приятелски групи по двама-трима да се напиват. Тематични вечери – или с вино, или с бира, или с твърд алкохол. Чак пък парти и коктейли… Тук отношението към коктейлите е като към женски питиета.

Още не сме се развили дотам да се глезим така и партитата са рядкост. Пиене по домовете и по по-евтини кръчми. Впрочем, в това отношение има разделение, за всяка кръчма, скъпа или евтина, си има хора. Но коктейлите не са на почит.

Затова тук в сайта читателят е виждал по-подходящи за България статии за домашно вино и домашна ракия, обяснителни статии за различни технологии, за видове уиски и т. н.

Има статии, които препоръчват да се опитват редки питиета, например вино от мед, с алкохолно съдържание около 8%. У нас не се среща. Навремето е било известно като медовина.

Другият тренд в статиите в подобни сайтове са за различните видове твърд алкохол:

„Най-добрите 6 уискита на света”

„9-те най-добри бърбъна под 50 долара бутилката”

„7-те най-добри водки без значение на цената”

„Най-добрите уискита в света под 75 долара бутилката”

„Най-добрите скоч уискита под 100 долара бутилката”

И т. н. за джин, текила и др.

Има много подобни сайтове с класации за топ 10 или топ 20 водки, топ уискита и др. Цените на някои са такива, че почти не се срещат у нас, защото малко хора могат да си ги позволят.

Малцовите уискита пък са от 40 лв. бутилката нагоре. Делукс бленд уискитата (12 и 15-годишни) са също от 40 лв. нагоре. Продажбите на такива напитки са ограничени в един сегмент от около 5% от населението у нас. И не вървят много. Преди Коледа вносителите на усики правят силни намаления, с по 10-20% от цената на дребно в различните вериги, с надежда да продадат повече в рамките на годината, за да отчетат ръст в продажбите. Защото, ако има намаление на продажбите, могат да изгубят изключителните права за внос, да им намалят рекламни бюджети и др. неприятности, отразява се на състоянието на компанията майка. Не се знае дали им се получава. Всеки крие колко продава.

Тук няколко пъти съм писал за водки, но не от една класация, а за онези, които се срещат в повече от една класация. И занапред ще пиша.

То е като с автомобилите – обикновеният човек никога няма да си купи Ролс Ройс или Мазерати, но обича да чете за тях. Както няма да си купи уиски за 150 лева бутилката, но му е интересно да прочете как се прави такова и защо е толкова скъпо.

Много от класациите са подвеждащи, много от тези публикации са и вид реклама.
Въобще, да пишеш за алкохол, е опасно, винаги си на ръба на рекламата, ако похвалиш нещо или дори само ако разкажеш историята някое питие.

Затова предпочитам да пиша за вино, там няма такава конкуренция и рекламни бюджети, избите са много, вината също са много, и има какво да се разказва.

 

Само за идиоти – бутилка водка за 1 млн. и за 3 млн. долара

 

 

Водка милиардер за 3,7 млн. долара. Бутилката е облицована с диаманти, и питието е филтрирано през диаманти. Снимка: Billionaire Vodka

 

 

Водка „Милиардер” – така е нарекъл своята водка дизайнерът на мода и луксозни стоки Леон Вере. Една бутилка струва 3,7 млн. долара. Тя съдържа 5 литра от „най-чистата и най-мека водка на света”. Направена е по руска рецепта, от чиста пшеница и кристално чиста вода, филтрирана многократно. Но това не е всичко – водката е филтрирана през истински диаманти, които струват милиони. Дали диамантите дават някакъв аромат, не се знае. Няма информация някой да е опитал и да е дал отзив после.

Бутилката е облицована с 3000 малки диаманта. Капачката е с форма на руска кожена шапка. Дизайнерът е предвидил и „евтин” вариант, в бутилка от 0,5 литра, облицована в кристали „Сваровски”.

 

 

Водка за 1,3 млн. долара – в златно шише, отлято от руски златни монети от миналия век. Снимка: Dartz Russo-Baltique

 

 

Само 1,3 милиона долара струва пък водката на бюрото за дизайн и тунинг на автомобили „Дартц” на Леонард Янкелович (Dartz Russo-Baltique), базирана в Рига, Латвия. Фирмата се е специализирала в производство на джипове, по-точно преустройство и тунинг на някои марки джипове, с нов дизайн. И покрай скъпите си коли по 2-3 милиона, решили да направят и водка за разкош на клиентите. Известни са три варианта – шишето е сложено в копие на предница на ретроавтомобил, какъвто произвежда фирмата, радиатор, с фарове и без фарове. Шишето е от злато, отлято от руски златни монети от началото на миналия век. Друг вариант е с шише, пъхнато в дебело бронирано стъкло, издържащо на попадение от куршум. Златната бутилка е със специфичен дизайн, копие на стара метална бутилка от началото на миналия век. За водката вътре не се казват подробности, но била чиста, та чиста.

Янкелович разглежда тази водка като произведение на изкуството, което ще се пази от собственика. Който си купи един от моделите джипове на фирмата, на цена 1,6 млн. долара, получава като промоция 3 бутилки водка от варианта металната бутилка в стъкло.

1aasaa1

 

 

 

 

Станете почитател на Класа