Валерия Велева: Трудното за Гешев започва от днес. "Проклятие" ли е да си Обвинител № 1 ...

Новият главен прокурор знае всичко за всички - за подземния и наземния свят, за политици и мутри, за журналисти и медийни босове, за икономически групировки, за магистрати, съдии, адвокати...

"Номинацията ми за главен прокурор е огромно доверие не толкова за мен персонално, колкото за цялата институция. Аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно срещу това доверие седи отговорност. Аз не съм човек, който бяга нито от битките, нито от отговорност".

Това каза Иван Гешев в деня, когато беше номиниран за наследник на Сотир Цацаров.

Оттогава изминаха 5 месеца.

Днес Иван Гешев сяда в креслото на Главен прокурор на България.

ПОСТЪТ "ПРОКЛЯТИЕ"

"Този пост е проклятие", казал му шефът на Конституционния съд Борис Велчев, самият той бивш главен прокурор и минал през Голготата на седемгодишния мандат като Обвинител № 1.

Според Гешев залогът за този пост в България е голям, "защото става въпрос за оцеляването на всякакви олигарси, мутри и кой ли още не, срещу които прокуратурата води дела".

Наясно е срещу какво ще се изправи и какви сили ще бъдат впрегнати срещу него.


"Не го чака лек мандат, но ще се справи!", прогнозира Сотир Цацаров.

"Но пък ще бъде интересно, защо да не опитам да променя нещата, да покажа, как аз виждам реалното измерение на този пост", отговаря Гешев за въпроса: Защо прие това "проклятие? 

КАК СЕ КАТЕРИ ЙЕРАРХИЧНАТА СТЪЛБА

"Аз съм момчето от "Младост", така се представи шефът на Специализираната прокуратура, когато се впусна в битката за "поста проклятие". Срещу него скочиха онези с дебелите дела, с тайни и явни зависимости - всички, които видяха в него заплаха за собственото си бъдеще.

Роден в софийско село, израснал в "Младост", в панелките на крайния квартал, в средно статистическо семейство от родния соц - баща милиционер, майка акушерка, той ходи здраво по земята. С походка на шериф. Понякога небрежно, често предизвикателно, но винаги със самочувствие.

Завършва средното си образование в Техникума по електротехника в София. Два месеца преди промените през 1989 г. кандидатства право във Висшия институт на МВР "Георги Димитров", сега Академия на МВР. "Тогава имаше само два юридически факултета – във висшия институт и в Софийския университет", разказва Гешев.
Започва работа през 1994 г. като оперативен работник в 5-о РУ в София. И скоро разбира, че МВР не е онова МВР, за което е слушал от разказите на баща си.

Много по-късно ще осъзнае, че „кадровото разграждане на тези служби и прекъсване на информационният поток между тях, което се случи след 1989 година”, се е отразило пагубно върху тяхната ефективност в борбата с престъпността."Всяка служба работи сама за себе си и често прехвърля собствените си проблеми на останалите", казва днес Иван Гешев. 


Но преди 20 години трупа стаж и опит в "битката с мутрите", първо като полицай, после като следовател. Съвременик и свидетел на разбиването на Националното следствие по времето на Костов, той е с ясната преценка какво е загубила държавността от това. В мандата на главния прокурор Никола Филчев започва стихийното преназначаване на следователи в прокурори - за попълване на щата.

Гешев е един от преназначените и през 2006 г. облича за първи път червената тога в Софийската районна прокуратура - по времето на кабинета "Станишев".
"През 2009 г. ме командироваха в градската прокуратура. Първоначално бях в административния отдел. След това в икономическия - там се занимавах с разследване на пране на пари, данъчни престъпления. През 2011 г. спечелих конкурс за постоянно място. А през 2016 г. се явих на конкурс за административен ръководител на Специализираната прокуратура", разказва Гешев.

Висшият съдебен съвет го избира за поста с 9 на 1 гласа "за". Впрочем - всички изборни длъжности ги печели безапелационно.

Това бавно изкачване на йерархическата стълбица е много полезно за бъдещия Обвинител № 1.

Той не е спуснат отгоре, не е чужд за системата. Не е човек на някого.

Изградил се е сам в среда, подлагана периодично на кадрови, професионални и обществени трусове, в която политическата центрофуга изхвърли мнозина като него. Оцеля, трупайки познания и информация, с цената на убийствена работоспособност. 

Гешев знае всичко за всички - за "подземния" и наземния свят, за политици и мутри, за журналисти и медийни босове, за икономически групировки, за магистрати, съдии, адвокати...

БИТКА ЗА ДЪРЖАВНОСТТА


И ако има нещо, за което да се притеснява, то е за разбитите в началото на прехода структури на държавността и последствията от това.

В последните няколко години започна да се възстановява връзката между структури на правоохранителната система, особено в сектора за защита на националната сигурност”, казва днес Гешев. Убеден е, че „Няма как, ако някое звено не работи, системата да има резултат”.

Една от целите в бъдещата му работа е създаване на център, който да обедини тези връзки и звена в сектора за противодействие на престъпността.

„През годините ние постигнахме чудеса в разделението, сега е време за мостове”, каза го преди няколко дни пред студентите на УниБИТ. И подчерта: „Изчезнаха думи като: "Родина", "срам", "страх от Бога". Дай, Боже, да ги възстановим!”.

Убеден е, че борбата с престъпността и корупцията не може да бъде отговорност само на прокуратурата - трябва да заработи цялата държавна система в тази насока.

АРХАНГЕЛ МИХАИЛ И АРМИЯТА НА ЗЛИТЕ СИЛИ

Учудващо за човек, подвластник на силата, е да видиш икони по стените на кабинета му. Вероятно, когато се изчерпят аргументите на рационалното, на помощ идва ирационалното. Вярва в Бог, макар че не е религиозен. Почита особено главния страж на Божия закон - архангел Михаил и държи на иконата, на която той с едната си ръка убива змея, а с другата - държи везните на Темида. Разказва за него като за небесния пълководец, повел армията си срещу силите на злото и беззаконието. Подарил такава и на приятелите си. А приятелите му са онези, с които споделял детството си като "момче от крайния квартал". И нищо не се е променило в отношенията им от тогава до днес.

НЕ ИСКАМ ДА МЕ ХАРЕСВАТ, А ДА ИМАТ РЕСПЕКТ

Прие със самообладание протестите, които му изградиха образ на чудовище. Решимостта му не се понрави на мнозина. Заяви, че "атаките идват от една бизнесгрупировка, която използва медиите си, за да прокарва своите бизнесинтереси в името на политическите си кроежи". И не отстъпва от тази си позиция. Нещо повече, показва, че има мотивация това, което е обещал и това, с което се захваща, да го свърши докрай.
Демонстрира неизчерпаема енергия, емоционална непробиваемост и психическа устойчивост, на която мнозина биха му завидяли. Често се движи на ръба на закона, но никога против него. Татяна Дончева не го харесва, определя го като "логорейник". Той признава, че наистина дълго говори и много обяснява. Понякога откровеността му се обръща срещу него. Дразни се, когато медиите вадят думите му от контекста им. Казва, че често не си познава "монтираните" интервюта и затова предпочита да говори на живо.


Има походка и поведение на шериф, което едни одобряват, други - не. Той не се интересува от тези оценки. Афишира се като острие и ще върви по този път. Макар, че си е поставил за цел да доближи прокуратурата до обикновения човек, предпочита от него да се страхуват, да респектира, а не да го харесват. Излъчва самочувствието на овластена фигура. Сядайки в кабинета, до който се минава през тройна охрана, той се сдобива с огромни правомощия и неизчерпаеми възможности за влияние. Това е тежест, която може да смаже неподготвения. 


Иван Гешев е наясно, че неговият мандат е заченат с протести и те няма да спрат. Но не го притесняват. Няма да го извадят от обувките. Приема че, "атаките сплотяват прокуратурата - това е естествен ефект и трябва да бъде използван".


Но слага една червена линия.

У нас отдавна е премината границата на нормалността и ако не се стигне до обединение на всички структури в системата, това ще продължи”, прогнозира Иван Гешев и подчертава, че атаките срещу институцията увреждат нейния имидж и в крайна сметка опират до накърняване на националната сигурност. Тази негова философия е особено важно да бъде разбрана, защото ще е ключът към разгадаване на мотивите за много от неговите бъдещи действия като държавен обвинител. 

МЕДИИТЕ, АХ, ТЕЗИ МЕДИИ...

Общуването му с медиите не е лесно, на моменти даже драматично. Често прилича на битка, в която журналистите искат на всяка цена да го предизвикат.  Убеден е в това. Появата му в тв обектива почти винаги носи доза агресивност, каквато отсъства в неформалното общуване с него. В обикновен разговор Иван Гешев показва тънко чувстза хумор, а пред медиите и шегите му изглеждат като заплаха. Как ще продължат тези му контакти - времето е пред нас...
Но няма да има промяна в позицията му да се противопоставя на неверни твърдения в публичното пространство, както по отношение на прокуратурата, така и за проверките и разследванията, които тя прави. „Когато нещо се говори и то не е вярно, задължение на всеки е да заеме определена позиция. Българското общество трябва да знае, че има право да получава информация по делата от обществен интерес”, категоричен е той.

ПРАВОТО КАТО ВЯРА В ДОБРОТО

Говори за правото като за вяра в доброто. "Вярвам в това, че правото е изкуство на справедливото и доброто. Няма как да обясниш едно юридическо решение, ако в него прозира несправедливост. То не може да бъде защитено с термини от закона", казва прокурорът, който днес става Главния.

На масичката му има огромен шах. За тренинг на мозъка, и за възстановяване на мисловния баланс тогава, когато "земните армии на злото" взривят иначе спокойния му дух.

Какви ще бъдат следващите седем години на Иван Гешев - ще ги отмерваме с всеки негов ход, с всяко решение, с което той трябва да налага Справедливостта, както обещава. Дали го съзнава или не, но трудното за него започва от днес. Далеч по-трудно дори от делото за КТБ. Защото освен на атаки, ще бъде подложен и на много изкушения, които дава овластения пост.

За добро или за зло - това скоро ще го разберем - Гешев и Цацаров стават двамата най-овластени мъже в държавата.  Прокуратурата и КПКОНПИ отиват в ръцете на две силни личности, които могат да използват тези институции като оръжие в името на Справедливостта, но могат и да ги превърнат в бухалка за репресии срещу неудобните. Всичко зависи от тях самите. Всеки ден ще бъдат гледани под лупа, а действиятта им - оценявани безпощадно от едно общество, изгубило доверие в държава и държавност. 

Предизвикателството е огромно, защото за последните 30 години демокрация, ако има нещо, което в България да е в огромен дефицит, то това е СПРАВЕДЛИВОСТТА. Не успяха да я наложат нито един от  предшествениците на Гешев, въпреки амбициите, интелигентността им, стабилната подготовка и шансовете, които имаха. Основната причина - те винаги ставаха, ако не част от системата, която трябваше да променят към добро, то прекършвани от нея. И често бяха побеждавани от земните "армии на злото".
Иван Гешев е амбициран да пречупи тази тенденция.

Дали ще успее?

Може и да може.

Ако не допусне да го "пречупят".

 

 

 

 

Станете почитател на Класа