Първа Трета световна във второто десетилетие

Неделя. Имамидея за мобилно приложение. Ще се казва „Душ" и всеки ще може да си го тегликогато пожелае. Това наричам аз технологичен прогрес в навечерието на новото десетилетие! Ще е достъпно включително за района на Перник. Там хората и без това използват икони за решение на проблема.

Организираха си молебен и ги разбирам - водоснабдяването у нас е божа работа. Неведоми са пътищата Му, а всички отговорни са света вода ненапита. То даже няма с кого да си измият ръцете, дето се вика. Мърлява работа. Дано главният прокурор се намеси; помня, че имаше много поддръжници сред местната общественост. Бих казал, че накрая перничани ще пият една студена вода, но това е твърде оптимистична прогноза предвид нивото на язовир „Студена".

Понеделник. Усетихте ли земетресението?Само да не се окаже, че е отговорът на Бог на молбите ни. Вижте, дайте да не го занимаваме с глупости и да пренасочим надеждите си към Новата година. Тя още не ни знае що за стока сме, така че спокойно можем да изискваме. Здраве и живот, изобилен плод, слънчево небе чакаме от теб. Помните ли Васко и Богдана като я изпяха тая песен? Облечени в такива разкошни кожени палта, че душата ти се стопля по телевизията.

Няма вече такива песни. И такива палта. И такава телевизия. И такива Васко и Богдана най-вече. Сегашните пеят с Херо Мустафа по камизолка. Евала на тая посланичка обаче. Много е чевръста. За Коледа българска баница спастри, за Нова година се включи в молебена за плода и небето. Не ми се мисли какво планира за Трифон зарезан.

Вторник. Последен шанс за публична рекапитулация на съществуването ни напоследък. Отчитат се завишени нива на символизъм, чак Цвета Караянчева да завиди. Човещинка си е това, не се заяждам. Видим ли изписани две нули някъде и веднага ни идва музата. Уви, не важи за телевизионната програма.Безуспешни напъни с аромат на престояло. То ясно, че Хачо го няма, ама барем от Херо свийте идеи. Но ние отдавна не прекарваме този празник пред телевизора. Прекарваме го пред телефона.

Най-много съчувствам на Дони. Мръзне нощно време на площада, за да имитира забавление, че семейство храни (макар самият той очевидно да не яде много). От неудобство се дегизирал с черни очила и ушанка, ама пак го разпознаваме по уморените крила.

По Нова дават Зоотрополис. С един удар - два заека. Хоп - анимационна забава за всички възрасти без президент-русофил в нея. И Хопс - утопичен полицейски феминизъм, макар и дребен.

Сряда. Айде, честито.Дойде Нова година. Чакахме я като 13-та заплата, да му се не види. Половината празнуващи пукат пиратки; другите ги призовават да им пука повече. Първите гледат като пукали и правят напук. Дайте пуканки за тоя екзистенциален дебат. Както и за оня в Симитли, къде кметът и някакъв друг големец се сбили в името на демокрацията.

Да внимава друг път Караянчева като пожелава силата да бъде с някого, че падат зъби. Апропо - чухте ли го това насърчение? Сори, Рей, но любимите ми джедаи за изминалата година са Бебе Йода и Кака Цвета. Но иначе я разбирам жената. Само хубавото ни мисли, когато се стигне дотам. Силата да бъдела с нас... Иска да каже, че се изисква сила, за да издържаме стоически родния парламентаризъм. Или просто пак нещо не сме схванали и не е силата, а салатата.

По Нова пак дават Зоотрополис. Схванахме посланието и снощи, съвсем ни взехте за опитни зайчета вече. Добре че е Виенската филхармония. За мен това е зелевият сок на културната общественост.

Четвъртък. 2020 едва е започнала, авече има серия от ключови конфликти: Тръмп удари Иран, Апостолов - Бачев, Папата - някаква жена, която му стиска ръката. Ударно начало. Изпитвам известна носталгия по 2019-та. Към нея поне нямахме кой знае какви очаквания (освен разбира се гласоподавателите на Демократична България, които винаги чакат чудо).

Глуха ли е тая Нова година; не чу ли какво искаме от нея?! Дойде и веднага от главата за краката. Това и Волен Сидеров в БНТ не го е правил. Светът гори, Светият отец раздава шамари, някакви хора се втурнали да си плащат данъците. Даже водната криза в Перник изглежда маловажен проблем на общия фон, ако, разбира се, някога е била нещо друго за отговорните фактори. Я пуснете пак Зоотрополис, да прихванем малко хуманизъм.

Петък. Не знамкакво да мисля за Тръмп. Ноповече мисля Херо Мустафа.Как ще обясни на Васко и Богдана поведението на страната си. Друга песен пя лани. Макар че то дали е слънчево небето или облачно - май вече няма значение за изобилния плод на дроновете.

Опитвам се да мисля позитивно. Годината вече има първо бебе. Чао Бебе Йода, добре дошъл Бебе Райчо. От Пловдив е. Майка му му пожела да учи до 7-ми клас, за да има образование; кметът го дари с кметска заплата, за да го насърчи вероятно да се ориентира към политиката. Докато порасне, 7-ми клас ще е съвсем приемлив ценз за управляващ.

Но ето, пак конфликт - бебе от Варна влиза в битката за приза. Нямаме данни до кой клас се планира да учи, а и Портних се ослушва за заплата. Вижте как веднага се създадоха условия за неравенство. Нямам предвид етническо.

Събота. Максим Генчев щял да снима филм за Ботев, но му трябвали 100 килограма пастърма, за да постигне историческа достоверност на някаква сцена. Моли във фейсбук да му я дарят. Така е в родното кино - актьорът може да е фалшив, но пастърмата трябва да е истинска. Одобрявам! Чудя се само защо не снима филм за нея по-добре, пък да помоли някои да му дари Ботев на килограм.

Припомнете ми как се водеше номерацията на световните войни. Понеже ако условието е да има конфликт в Близкия Изток с участието на САЩ, или сте твърде детайлни експерти в сферата, или сте учили само до 7-ми клас. Или най-вероятно и двете взети заедно. Според мен сме в навечерието на едва първата Трета световна война за второто десетилетие. Кефи ли ви какъв оптимист съм?!

 

Драго Симеонов

Станете почитател на Класа