Научи ли се България да разпознава истинските патриоти?

Ще бъде ли забранен Българският национален съюз, който организира т.нар. Луковмарш? Годишнината от смъртта на Васил Левски е повод да се запитаме дали българското общество се е научило

да разпознава истинските патриоти.

 

 

 

Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Софийски градски съд да прекрати регистрацията на Български национален съюз „Еделвайс” (БНС), с мотива, че въпросната организация многократно е нарушавала конституцията. БНС е основният организатор на факелното шествие „Луковмарш”, планирано за 22 февруари, което обаче бе официално  забранено със заповед на столичната кметица Фандъкова.

Обикновено споровете около марша се фокусират върху личността на генерал Христо Луков. Според Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО-БНД - формация, чиито представители нерядко участват в шествието, „ген. Луков е български национален герой, затова той трябва да бъде почитан и уважаван. Страшно нелепо е да се правят връзки с нацизма, тъй като по времето, когато ген. Луков е водил битки за Кюстендил, не е имало фашизъм и националсоциализъм. Тези твърдения се разпространяват от човеци с хормонални проблеми, които не четат и не познават историята”.

Генерал Луков и неговите легиони

Противниците на шествието обаче посочват близките връзки на ген. Луков с Третия райх, както и факта, че създадената от него организация Съюз на българските национални легиони е силно повлияна от идеите на националсоциализма.

През годините множество организации (Световен еврейски конгрес, Български хелзинкски комитет, Европейска мрежа срещу расизма и др.) са настоявали за забраната на шествието, което се провежда от 2003 година насам.

Освен върху спорната личност на ген. Луков, при оценката на марша е много важно да се хвърли повече светлина върху самите участници и техните ценности. През 2019 г. лидерът на БНС Звездомир Андронов заяви по bTV, че в „дома България” циганите, турците, евреите, арменците и т.н. са „гости”, а етническите българи - „господари”. През април 2019 г., навръх годишнината от рождението на Адолф Хитлер (20.04.1889), БНС бе домакин на дяснорадикални организации от Франция, Германия, Унгария, Чехия и Полша, които учредиха в София „Крепост Европа”. Крайнодесният съюз си постави за цел „да ликвидира влиянието на марксизма, ционисткото лоби, масонството, левите партии и организации и джихадистките групи”.

 

Резултат с изображение за „Луковмарш“

 

Добре е, че макар и с огромно закъснение, българската прокуратура се е позаинтересувала от проблематичните идеи и акции на инициаторите на шествието. Главният прокурор Иван Гешев вече получи писмо от председателя на Световния еврейки конгрес Марам Щерн, който му благодари за ангажимента. Според г-н Щерн, БНС е „основният организатор на яростния антисемитски и ултранационалистически Луковмарш, който обедини неонацистки групи от цяла Европа и  превърна България в сборен пункт за крайнодесни групи, търсещи съмишленици извън собствените си граници."

Прокуратурата да се поинтересува  и от други патриотични организации"

Г-н Соломон Бали, вицепрезидент на Б’ней Б’рит за Европа, когото DW потърси за коментар по темата, също оценява инициативата на прокуратурата „положително”, но реакцията му е по-сдържана. Той предпочита да изчака, за да се види какво ще направят институциите, преди да даде окончателната си оценка. „На 22.02. ще разберем”, отговаря лаконично г-н Бали.

 

Резултат с изображение за „Луковмарш“

 

Според него, освен от БНС прокуратурата трябва да се поинтересува и от други „патриотични формации”, някои от които са дори членове на кабинета: „Задължително е да се заеме и с тях. Те открито заявяват подкрепата си за „Луковмарш”, казва той.

Според г-н Бали, проявите на антисемитизъм в България се засилват. Той дава за пример конференцията „Еврейската трудова повинност по време на Втората световна война – спасителен план или репресивна мярка“, която бе проведена в Централния военен клуб на 17.01.2020 година. Членовете на Б’ней Б’рит България и на „Шалом" изразиха безпокойството си от факта, че там е бил направен опит да се пренапише историята на преследването на евреите през 40-те години на 20 век на териториите, управлявани от Третото българско царство. „В позиция изразихме възмущението си от опита на организаторите да представят робския и мъчителен труд на нашите дядовци, които са били лишени от граждански права, собственост и право на практикуване на професиите си, като начин на спасение. Изразихме учудваме, че организаторите на конференцията са спонсорирани от Министерството на отбраната. Това е категоричен пример за антисемитизъм”, казва Соломон Бали.

Само шум в медиите?

В момента главният прокурор Иван Гешев води зрелищни битки - при това на много фронтове. И докато някои от инициативите на прокуратурата оставят съмнения за политически поръчки, други - като въпросите около законността на БНС - изглеждат повече от основателни. Остава да видим дали Главният обвинител е способен да довършва започнатото или истинската цел на акциите му е да се вдига шум в медиите, за да се прави политическа реклама.

Годишнината от смъртта на Апостола е повод да се запитаме доколко институциите, а и българското общество изобщо, са се научили да различават истинските от лъжепатриотите.

Станете почитател на Класа