Накрая ще ме накарат да стана вегетарианец...

Няколко тона месо, приготвено за продажба в Плевен, се оказва негодно и с изтекъл срок на годност. Новината от вторник мина някак между другото на фона на по-големи заглавия. За къде е било предназначено - не се казва, но и отговорът не е далеч от ума - собствените ни кухни и маси.

Когато обаче си представиш как това същото месо с неясен произход и замразено Бог знае кога, идва на собствената ти трапеза, където го сервираш на близките си и на децата си... някак започва да ти се отщява да си месояден. Вегетарианците сякаш нямат подобни проблеми.

 

И не е само тази новина. В последните няколко години изобилства от подобни случаи, които те карат да се замислиш защо вече не си се отказал от месото.

Да си припомним - африканска чума по свинете, чума по овцете и козите, птичи грипове. А преди време и луда крава, но поне към днешна дата не е модерна.

И да, експерти многократно са ни убеждавали, че щом минело термична обработка, месото вече не било опасно. Да, ама ще повярваме, едва когато лично видим професор Кантарджиев да яде месо от карантинно животно.

Но да приемем, че заразеното месо наистина не е вредно за нас (експертите така казват). Пак остава въпросът дали да не го изключим от менюто си, защото помним и 100-те тона пилешко със салмонела от Полша отпреди 1-2 месеца.

Властите и тогава ни убеждаваха, че хем е безопасно като го позапечем, хем не било стигнало до потребителите, хванали го навреме. Но е достатъчно да потърси човек в Google що е то салмонелоза, за да изключи поне временно пилешкото от менюто.

А и колко ли тонове некачествено месо са минали безпроблемно пътя до трапезите ни. Защото и боклукът за Бобов дол не беше подходящ, ама си го горяха. И храните в училище не са удовлетворяващи, ама децата си ги ядат. Тоест мерките за превенция здравето на населението се пропукват тук-там и то нееднократно.

 

чеверме

 

А ако оставим настрана салмонелата като проблем с пилешкото, то има едно огромно количество информация за това как пилетата са наблъскани с антибиотици и хормони и как това може да повлияе на човешкия организъм - ранна менопауза, няколко вида рак или порастване на гърди в детска възраст.

Дори и това да са само спекулации и доказателства за подобни ефекти да няма, едва ли на човек ще му се рискува да се окаже вярно, а той или семейството му да са тестовите обекти на един такъв експеримент.

За да стигнем и до проблема с цените. Салмонелата и болестите по животните може и да не ви притесняват, но чумата по свинете успя да вдигне цените не само на свинското, но и на месото по принцип.

Мина доста време от онези години на дълги опашки и зими с имена на комунисти, когато месото на трапезата беше лукс. И надеждата е подобни времена да не се връщат. Но все пак този скок в цената на местните продукти някак напомня за това.

Ако тази тенденция продължи, и всяка година различна зараза затваря стопанства, докато цените на месото скачат правопропорционално на избитите животни, искаме или не, вегетарианството ще стане икономически изгодна опция.

 

Елза Тодорова

 

Станете почитател на Класа