Червено конче и синьо оче за сървърите на НАП...

7 юли 2019 г. - би трябвало с умиление да си спомняте тази дата, защото тогава всички в България си станахме няколко идеи по-близки.

Кражбата на данни от НАП оповести на всеослушание разнообразна лична информация на над 5 млн. българи - ЕГН-та, банкови сметки, номера на лични карти.

Едни има-няма 200 човека направо уцелиха анти-джакпота, защото във файловете фигурираше пълен набор от данни и липсваше само ДНК проба за удостоверение на самоличността.

По изконна българска традиция след дъжда дойде и качулката. Набързо беше сформирана парламентарна комисия, която да разнищи как се стигна дотук, а на 20 февруари 2020 г., около осем месеца след НАПLeaks, комисията е готова със заключенията си.

За време, малко по-малко от износването на едно бебе, депутатите родиха своите заключения, макар че за същата цел можеха да бъдат използвани и първокурсници от ФМИ. Все пак дори и те могат да посъветват освен за софтуер, потребителят да си плати и за поддръжката му.

Практично и някак суховато подхождат депутатите, а ние не обичаме така. Освен това в момента сме в ретрограден Меркурий и трябват по-специфични средства за безопасност.

Затова имаме няколко по-окултни предложения как да предпазим сървърите на НАП за в бъдеще:

Да ги наръсим със захар

Може и да сте забравили, но преди няколко години кметът на Нова Загора взе меко казано нестандартното решение да наръси пътищата в областта със захар. Мерките бяха предприети заради зачестилите пътни произшествия и тъй като да принудиш водачите да карат нормално се оказа непосилна задача, кметът Грозев предприе алтернативния подход с мотото "Ако не помогне, поне няма да навреди".

 

сървъри

 

Така по неговия пример около сървърите на НАП можем щедро да наръсим със захар, за да не може повече нагли хакери-магьосници (по премиера Борисов) да им крадат данните. Този метод обаче може да даде своите странични ефекти под формата на орди от хлебарки, които ще са повече от щастливи на щедрото угощение.

Другият неприятен момент би бил, ако сървърите на приходната агенция прегреят и захарта се карамелизира...

Да направим курбан

Продължаваме на кулинарна тематика с привкус на стари традиции, суеверия и щипка варварство. Напълно в реда на нещата е да си обещаем, че всяка година през юли ще жертваме някое агънце, оцеляло по чудо покрай Гергьовден, ще правим курбан и ще го наричаме за безопасност на личните ни данни и здраве на НАП-овските сървъри.

Ще се лее и руйно вино и ледена бира за същото това здраве и безопасност, по-ентусиазираните ще правят магии върху вуду кукли на очилати компютърджии.

Освен това така се съчетава полезното с приятното - хем се молим за берекет на хардуера, хем хапване на открито, хем ще си спретнем една хубава социализация, на която да си споделим кой какво работи, за какви пари... оп, не, това вече го знаем от НАПLeaks...

Единственият проблем тук е, че в избрания за курбана период вече е доста топло и тази така специфична супа може да не се отрази добре на нечий стомах.

Да завържем червени кончЕта

Червеният конец предпазва от всичко - уроки, зли очи, магии, запек, натравяне с фалшив алкохол. В крайни случаи червеният конец се носи и вместо закупуването на нова електронна винетка, за да не ви пратят от Тол системата честитка.

Само се огледайте около вас и ще видите колко хора имат червени кончета на китките си. Дори Мадона носи червен конец на китката си. Случайност? Не мислим!

Затова е крайно време да вържем по една червена връвчица по сървърите на НАП. Както си му е редът, ще сложим и сини стъклени очета, които да потропват весело, когато някой влезе да нагледа тази хардуерна Пещера на съкровищата.

Ако сме много ентусиазирани да опазим данните си по точно този начин, можем даже да проверим каква зодия са сървърите, за да им сложим и по един камък, съобразен с астрологичния знак.

Снайперисти по покривите

При обсъждането на доклада депутатът от "БСП за България" Румен Гечев предположи, че от едно непрекъснато отворено прозорче в сградата на приходната агенция дебне снайперист-стрелец, който е там, за да наказва хакерите. Това всъщност е една чудесна идея!

Даже можем да разположим снайперисти по покривите на всички институции, които съхраняват важна информация. Ще ги наредим по схемата "Роднина-милицонер" - снайперист, гълъбче, снайперист, гълъбче... И така а е припарил някой хакер на по-малко от 20 метра, а сме го ликвидирали.

Неуспешните попадения ще ги довършват добрите момчета от залите, на които хакерите им взимат работата.

Хем така ИТ-тата няма да се мъчат с по-високи данъци, ако случайно БСП дойдат на власт и сбъднат мечтите си да обложат този сектор с допълнителни солени ставки.

И една последна идея от нас - вместо да се чудим как да наръсим всичко със захар, петмез и локуми и да го овържем с наличната на пазара прежда, можем просто да наемем кадърни ИТ специалисти. Найс, а?

 

Евгения Минчева

Станете почитател на Класа