Коронавирусът вилнее, а те продължават да целуват ръка на попа

Помните ли разказа на Елин Пелин "Напаст Божия"? Задължително го препоръчваме на БПЦ, която в кризата с коронавируса се държи по същия конфузен начин, както авторите на твърдението, че Земята била плоска.

 

 

 

Коментар от Александър Андреев:

 

"Земята е плоска - това го знаят много хора по цялото земно кълбо!" В условията на сегашната пандемия Българската православна църква (БПЦ) се държи по същия конфузен начин, както авторите на горния лозунг за обединяване на плоскоземниците. Учените знаят всичко за коронавируса: как се закачва за човешките клетки, как копира кода си, каква симптоматика предизвиква, как реагира човешкото тяло  и т.н. Те вече от месеци обясняват, че трябва да се взимат най-елементарни мерки: да стоим на дистанция от други хора, да не се ръкуваме, да не пипаме други хора и предмети, да си мием ръцете. БПЦ взима всичко това за сведение, но в крайна сметка (в лицето поне на един свой митрополит) казва: Абе то може и да е така, ама в църквата коронавирус не се лови. Тоест: по цялото земно кълбо хората знаят, че Земята е плоска...

"Напаст Божия"

На вчерашна литургия, излъчена пряко от българската държавна телевизия, богомолците продължиха да се тъпчат в църквата (опасно!) и да целуват ръка на попа (супер опасно!), сякаш същата тази държавна телевизия не им е обяснила многократно да не го правят. А пък въпросната държавна телевизия сякаш изобщо няма проблем да дава научно правилни съвети и после радостно да излъчва репортажи как те се нарушават.

Помните ли разказа на Елин Пелин „Напаст Божия“? Ето накратко съдържанието му - за всички, които не са го чели. А и за БПЦ.

Страшна болест избухва в селото. Попът я гони с литургии, водосвет и посребрени икони на Богородица. Даскалът обаче установява, че заразата идва от поповия кладенец и решава с помощта на будната селска общественост да се погрижи за хигиената. Ето как завършва този разказ:

Оттогава момците се заредиха да пазят излака дене и ноще. Цели четири недели който и да минеше оттам, ще види изправена до върбата стройната фигура на момък с голяма тояга в ръка, млад, бодър, бдящ като войник на поста си.

А сушата все още немилостиво гореше и челиченият ек на жабите все още по цяла нощ трептеше над ширното припламнало поле, над озлочестеното селце и предсказваше, че няма скоро да се свърши.

"Отчаян и пиян народ"

И едно глухо неверие се роди между млади и стари. Един злобен ропот се понесе от недоволните души и отчаяните сърца, които почнаха да давят с вино и ракия тъгата и мъката си. Свещеникът, уморен и разочарован, заряза литии и водосвет. В черквата освен жени и старци друг никой не стъпяше. А кръчмите се пълнеха с отчаян и пиян народ. И там сред грозния шум се чуваха и греховни думи:

- Бог не е милостив - не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото - да прокълнем и да умрем.

Писал го е Елин Пелин. За когото се смята, че добре познава главата и душата на българина.

 

 

Експерименти на живо тяло: с коронавирус, малария и жълта треска

Смелост, любопитство или просто надценяване? Навярно комбинацията от тези три неща кара някои изследователи да изпробват върху себе си своите открития. Ежедневникът „Global Times“ съобщи за китайски медик, който не само бил разработил перорална (която се взема през устата) ваксина срещу коронавируса, но и лично я бил изпитал - без всякакви странични ефекти.

Ваксина срещу коронавирус?

  • Смелост, любопитство или просто надценяване? Навярно комбинацията от тези три неща кара някои изследователи да изпробват върху себе си своите открития. Ежедневникът „Global Times“ съобщи за китайски медик, който не само бил разработил перорална (която се взема през устата) ваксина срещу коронавируса, но и лично я бил изпитал - без всякакви странични ефекти.

Научното откритие понякога върви ръка за ръка със случайността: между 1795 и 1798 година британският химик сър Хъмфри Дейви провел експерименти с райски газ. И понеже изпробвал въздействието му върху себе си, открил не само болкоуспокояващото, но и опияняващото действие на този газ, който днес се използва като упойка.

Забава с райски газ

  • Научното откритие понякога върви ръка за ръка със случайността: между 1795 и 1798 година британският химик сър Хъмфри Дейви провел експерименти с райски газ. И понеже изпробвал въздействието му върху себе си, открил не само болкоуспокояващото, но и опияняващото действие на този газ, който днес се използва като упойка.

През 1801 германският физик Йохан Вилхелм Ритер открива ултравиолетовите лъчи, а година по-късно - създава и първия акумулатор. Ритер изследвал и свойството на мускулите да се съкращават под въздействие на електрически импулси. Той умира твърде млад - само на 33 години – явно, защото малтретирал собственото си тяло с ток, за да провежда експериментите.

Откривателят на ултравиолетовите лъчи

  • През 1801 германският физик Йохан Вилхелм Ритер открива ултравиолетовите лъчи, а година по-късно - създава и първия акумулатор. Ритер изследвал и свойството на мускулите да се съкращават под въздействие на електрически импулси. Той умира твърде млад - само на 33 години – явно, защото малтретирал собственото си тяло с ток, за да провежда експериментите.

Австрийският психолог и лекар Зигмунд Фройд е известен като основател на психоанализата - метод, който се използва и в наши дни. По-малко известен е фактът, че като лекар в болницата във Виена той е изследвал и въздействието на кокаина. От публикувани негови писма става ясно, че самият Фройд дълго време е консумирал кокаин.

Зигмунд Фройд и кокаинът

  • Австрийският психолог и лекар Зигмунд Фройд е известен като основател на психоанализата - метод, който се използва и в наши дни. По-малко известен е фактът, че като лекар в болницата във Виена той е изследвал и въздействието на кокаина. От публикувани негови писма става ясно, че самият Фройд дълго време е консумирал кокаин.

Мисля, че съм по следите на истинския причинител, пише на 8 септември 1900 година американският медик Джеси Лейзиър в писмо до жена си. Лейзиър изследвал маларията и жълтата треска, доказвайки, че те се пренасят от комари. След като се самозаразил със смъртоносната болест, Лейзиър починал едва 34-годишен - 17 дни, след като написал въпросното писмо до жена си.

Самозаразяване с жълта треска

  • "Мисля, че съм по следите на истинския причинител", пише на 8 септември 1900 година американският медик Джеси Лейзиър в писмо до жена си. Лейзиър изследвал маларията и жълтата треска, доказвайки, че те се пренасят от комари. След като се самозаразил със смъртоносната болест, Лейзиър починал едва 34-годишен - 17 дни, след като написал въпросното писмо до жена си.

Офицерът от Военновъздушните сили на САЩ Джон Пол Стап е пионер в изучаването на това как ускорението и забавянето действат на човешкия организъм. Той участва в експеримент с тъй наречената ракетна шейна, в която тялото му е било подложено на отгромни ускорителни сили, на каквито и до днес не се е подлагал никой друг доброволно.

Гигантските сили на ускорението

  • Офицерът от Военновъздушните сили на САЩ Джон Пол Стап е пионер в изучаването на това как ускорението и забавянето действат на човешкия организъм. Той участва в експеримент с тъй наречената "ракетна шейна", в която тялото му е било подложено на отгромни ускорителни сили, на каквито и до днес не се е подлагал никой друг доброволно.

Вернер Форсман бил ексцентрик още по време на следването. Германският хирург искал непременно да докаже, че е възможно гъвкав катетър да бъде прокаран от сгъвката на лакътя чак до сърцето. Началниците на Форсман му забранили категорично да провежда подобен експеримент. Той обаче не се отказал от него. През 1929 изпробвал теорията си лично - тайно, разбира се.

Катетър до сърцето

  • Вернер Форсман бил ексцентрик още по време на следването. Германският хирург искал непременно да докаже, че е възможно гъвкав катетър да бъде прокаран от сгъвката на лакътя чак до сърцето. Началниците на Форсман му забранили категорично да провежда подобен експеримент. Той обаче не се отказал от него. През 1929 изпробвал теорията си лично - тайно, разбира се.
     
  • Автор: Юлия Вергин

 

Станете почитател на Класа