COVID-19 в парламента, или как отново някои са по-равни от други

Вторник, 31 март, и поредната вечер, в която телевизионната програма е прекъсната от извънреден брифинг.

Този път говори председателят на парламента - Цвета Караянчева, която съобщава, че сред депутатите има един, заразен с коронавирус.

Тук зрителят наостря уши по вече добре изграден навик и разбира, че става въпрос за Хасан Адемов от ДПС, който е с положителна проба за COVID-19. След тази новина бързо ни се сервира и втора - заради проф. Адемов всички депутати и служители в парламента ще бъдат тествани за COVID-19.

Много е вероятно втората вест да е дошла в повече на и без това изнервения от лоши новини и доброволна изолация зрител.

По информация на Националния оперативен щаб капацитетът на българските лаборатории е до 400 теста на ден, като някои от пробите се повтарят до установяване на сигурен резултат. На ежедневния си брифинг в сряда сутринта началникът на щаба - ген. Венцислав Мутафчийски - за пореден път напомни, че тестовете (както и редица други медицински консумативи) са дефицит не само на българско, но и на световно ниво.

На фона на тези данни става ясно, че около 300 човека - депутати, квестори и администратори от Народното събрание - ще бъдат тествани още в следващите два дена. Кадри на първите народни представители, чинно наредени на опашка пред лабораториите, вече обиколиха медиите.

Изключително трудно е в такъв случай драгият зрител да запази добрия тон.

Та нали на него му е казано да си стои у дома, а ако прояви симптоми на коронавирус, да се свърже с личния си лекар по телефона и да следва инструкциите. Обяснено му е, че тъй като не разполагаме с достатъчно тестове, с приоритет са пациентите с тежко изразена симптоматика и тези с бронхопневмония.

И изведнъж става ясно, че има и по-голям приоритет - народните представители, които заради заплахата от COVID-19 се саморазпуснаха на 26 март.

Няма как да не се сетим за "Животинската ферма" на Оруел, където всички животни са равни, но някои задължително са по-равни от други. Защото вместо пробите на 240 народни представители днес и утре към лабораториите можеха да заминат 240 проби на пациенти, които са със симптоми "като по учебник" за коронавирус.

Можеше вместо "по спешност" да установяваме дали някои депутат не е заразен с COVID-19, да вложим този ресурс в тестване на контактни лица на вече доказани случаи, за да последваме добрите практики от страни като Южна Корея, където чрез тестове успяват да се изолират цели "вериги" от заболели.

Сега подобни случаи със съмнения за коронавирус минават най-отзад на опашката, докато разберем дали в парламента няма още някой с положителна проба за COVID-19, макар че Адемов за последно е бил в пленарна зала на 26 март, когато заедно с него са били още 159 депутати. Обяснение защо освен тях ще се изследват и останалите 80 народни представители липсва.

"Не сме богопомазани, имаме контакти с избиратели и журналисти", опита се да се оправдае Цвета Караянчева.

На фона на все по-напрегнатата обстановка в България, в която страхът от пандемията се комбинира с опасенията, че се задава тежка финансова криза и безработица, думите на Караянчева обаче звучат цинично.

Ако наистина не се държаха като богопомазани, българските народни представители щяха да изчакат търпеливо да им дойде редът за тестване, а не да се превръщат в приоритет пред пациенти, някои от които е възможно да са в тежко състояние в някоя болница.

Защото иначе дори и в условията на невиждана до момента епидемия отново ни се налага да си припомняме точно Оруел и неговите животни, някои от които са по-равни от другите.

 

Мануела Геренова

Станете почитател на Класа