Защо злото ни беше необходимо сега!

Говоря за историята в Евангелията. Двуличието, омразата на тълпата (от „Осанна“ до „Разпни го!“), алчността на фарисеите, политиката на Пилат…

Но после нещата се променят. 

Намираме се на много мрачно място, а клоуните превзеха цирка. Но винаги е най-тъмно преди зазоряване. Зората предшества изгрева. Идва нов ден. 

Един прекрасен цитат от един прекрасен филм:

Затворени сме, но пак ще сме свободни и докато не работим против себе си и другите в тъмното, докато сме затворени, мястото, на което ще излезем свободни, ще е по-добро. Стига наистина да не работим против себе си. 

Именно защото е  много тъмно и страшно, сега си проличава кой колко струва. Едни подават ръка, за да помогнат, други подават ръка, за да „вземат, или за да си правят реклама, трети пък подават ръка, за да ударят. 

Едни се стараят да успокояват и дават кураж, други – искат да крещят и да всяват паника, за да си направят реклама. Винаги ги е имало, винаги ще ги има. Но това, което не са предвидили е, че човечеството и народите винаги излизат от кризите променени и голяма част от нас ще са загърбили дребнавостта и злобата, на която те така разчитат. Те са динозаври. Шумни, но на изчезване. От нас зависи. Сега  е моментът да гледате с широко отворени очи и да слушате внимателно кой какво прави. За да можете да прецените, когато всичко това свърши, кого да изхвърлите от живота си, от кого да се отървете, за да дойде изгревът. 

И, ако сме научили нещо от хилядите години цивилизация, то е, че трудните времена раждат силни хора. 

Прекалено дълго време на разни хора им беше прекалено лесно и те се превърнаха в лигльовци, егоисти и самовлюбени нарциси. И когато стана страшно, и когато стана мрачно, видяха, че хората вече не ги бръснат за пет пари и не са такива авторитети и водачи, за каквито се мислеха. И започнаха да заплашват и да обиждат, да викат. Нека викат, лисицата хапе най-силно преди… нали…

Защо злото ни беше необходимо сега?

Защото прекалено дълго живяхме в „лукса“ това или онова „да не ни интересува“ и „да не ни пука“, и стигнахме до тук. 

Защо и как злото може да бъде добро?

Защото след него хората виждат, че е можело да бъде избегнато и виждат КАК е можело да бъде избегнато. След войната виждат какво е трябвало да се направи, за да я няма, и го правят. В Европа има мир, след като беше опустошена от най-страшната война, водена някога. И, колкото и да се опитват външните сили да променят това, в Европа ще има мир!

Когато коронавирусът отмине, хората ще видят, че опасното поведение води до смърт. Защо ти трябва да ядеш прилепи, броненосци, кучета и котки? Ето какво се случва. Умират хора. В Китай вече забраниха тази практика. Ще мине време преди да се настани трайно забраната, защото трябва време за контрол, но първата крачка е направена. 

Колкото повече хората унищожават дивата природа, за да правят пасища и мини, и плантации, или за да ловуват диви животни, толкова повече влизат в досег с непознатите вируси. Доказано беше многократно, че коронавирусите се появяват и ще се появяват, ако човекът се вре в дивата природа. 

Досега хората бяха апатични и на призивите на отделни единици – махваха с ръка: „Това не ме засяга“. Сега вече ги засяга. 

Досега живееха в „лукса“ това или онова „да не ги интересува“. Дните на този лукс свършиха. Вече не могат да си въобразяват, че това или онова не ги засяга, не зависи от тях или, че ще се движи и случва със или без тях. Свърши се. 

След пожарите в Амазония светът бойкотира бизнесите на бразилските унищожители на природата – земеделци, животновъди, производители на дървесина, всички онези с кръв по ръцете, които не го правят по нормалния начин, а се опитват да изнасилват природата. 

След пожарите в Австралия въгледобивната промишленост ще се реформира, наред с мерките за безопасност. 

Не може да вали завинаги!

След като пастор Джерълд Глен умря, семейството му се смири и обърна на 180 градуса. Той умря от COVID-19, малко след като проповядваше, че вирусът не е по-силен от него и нарушаваше забраните за събиране на групи хора – нелегално провеждаше проповеди. „Можете да ме цитирате!“, казваше той, „Аз съм от първостепенно значение, аз съм пастор, аз говоря с Бог“. Накрая умря. Неговото семейство се опомни и призова хората да си останат вкъщи. 

„Опомни“ е ключовата дума. 

Защо имахме нужда от образ като Доналд Тръмп?

Той се появи в пълния си „блясък“ – арогантен, простоват, агресивен, зъл, отмъстителен, дребнав, лъжец, който не се свени да унищожава и да гази през трупове, ако това ще е добре за имиджа му. 

Разтресе ни. Събуди ни. Злото изведнъж стана съвсем реално и придоби лице. Другите политици и световни лидери прекалено добре си играеха играта и се правеха сполучливо на добри. Знаехме, че ни лъжат и бавно убиват, но все имаше едно чудене: „Ех… дали…“ Тръмп безцеремонно погази всички човешки ценности и ни събуди. 

Преди години Крис Рок се пошегува и каза, че след скапаното управление на Буш е дошъл Обама, защото злините на Буш са събудили хората. След Буш дойде Обама. 

След Тръмп, в такъв случай, трябвало да дойде… Иисус. 

Шегата си е точно в целта. Не е ли?

Тръмп използва съветите на хора, като Келиан Конуей, която (да, съветник на президента на САЩ е!) в живо предаване по FOXNews казва (по повод спирането на финансите за СЗО): „Това е COVID-19, не е COVID-1, хора. Предполага се, че онези в СЗО, които са начело на тия неща, би трябвало да са запознати вече с тях…“

Тя не знае, че COVID-19 е кръстен така заради годината на пламването – 2019 – тя си мисли, че това е деветнадесетият по ред коронавирус… Като във вица: „Закъснях само 5 минути, тия вече свирят Деветата симфония на Бетовен! Викам си: кога ги претупахте първите осем бе!“

И тази жена е съветник на Тръмп. И по този начин обяснява на хората мотивите за действията…

В Мичиган негови привърженици, въоръжени с автоматично оръжие, се изправят срещу карантината, защото им била нарушавала свободите. Събрани наедно, лице в лице – точно както е най-удобно за вируса. Разбирате, че немалка част от тях ще си идат. Точно както пастор Джерълд Глен. 

Тук в България има подобни. И те щи си „идат“. Има обаче един проблем. В тази ситуация е трудно просто да махнем с ръка и да кажем: „Оф, трошете си главата, щом искате, скочете от ръба в пропастта, щом искате!“

Не може… вързани сме през краката с една верига. Вирусът се предава. Те разболеят ли се – ни разболяват и нас, и нашите близки. Скочат ли от ръба (нали сме на една верига…), дърпат и нас. 

Мислете!

Експерти в САЩ реагираха на случващото се така: „Експерти по секти предупреждават, че Тръмпизмът се превръща в смъртоносен култ/секта“

В статията се цитират изказвания на „привърженици“, които говорят за принасяне на жертви и смърт в името на икономиката; говорят за саможертви и смърт. 

И всичко това се ръководи от един човек с болно его.

Секта. 

***

Според мен точно тези хора – Тръмп, Конуей, феновете на Тръмп, който работят в полза на вируса… са доказателството, че Бог съществува и има милост. Защото не виждам как по друг начин те биха могли да са живи и здрави. Според мен, ако не са „закриляни“, оставени на естествения подбор, да разчитат само на себе си, на интелекта, двигателната си култура и другите придобивки на еволюцията, те не би трябвало да оцелеят и 4 минути, след като излязат от леглото. Най-вероятно ще си отрежат пръстите с блендера и ще изкървят до смърт или ще се прострелят, или ще се обесят на кабел, или ще закусят с белина. Защото интелектуалното им ниво го подсказва. Но ето – живи са. Има Бог!

#MoronaVirus

- Болсонаро изгори Амазония и не разреши международната помощ да влезе в Бразилия, докато Макрон не му се бил извинил… Мислехме си, че е просто заядлива детинщина, оказа се, че Болсонаро има влиятелни приятели, които имат интерес към територии от джунглата, които им трябват оголени. 

- Министър-председателят на Австралия Скот Морисън пренебрегваше предупрежденията на съсловни организации на огнеборци, наричаше ги „фанатици“. Австралия изгоря. Оказа се, че Скот Морисън има влиятелни приятели във въгледобива, на които е обещал да не затяга мерките, защото ще загубят пари. 

- Тръмп… откъде да започна…

- Основният износ на Русия е разединение, агресия, тролове, пропаганда. 

- Китай се грижи повече за имиджа си около COVID-19, отколкото за борбата с COVID-19.

Преди нещата стояха така: „Аз ще те управлявам, защото съм много по-добър от теб“, а днес са такива: „Аз ще те управлявам, защото съм прост като тебе! И ти ще ме избереш!“

Когато избираш някого, защото е като теб и се радваш, че просто „го разбираш какво ти говори“, се замисли: ще отидеш ли на лекар, който е „като тебе“? Ще пратиш ли детето си при лекар, избирайки го само защото е „като тебе“? 

А защо избираш хората, които управляват животите на милиони така?

Но…

Не може да вали завинаги!

Природата се погрижи за нас вместо нас.
Ето какво научихме през последните седмици:
Научихме се да обръщаме внимание на близките си; 
Научихме се да готвим; 
Научихме се на търпение;
Научихме, че нямаме чак такава нужда от всички онези неща, с които затрупвахме ежедневието си;
Научихме, че алчността ни набута в проблем;
Научихме, че можем и с по-малко; 
Научихме, че природата има естествена защита срещу нас и, ако се държим като вирус, ни третират като вирус – с прочистване (фактът, че прочистването става с вирус е просто „бонус“ към иронията на кармата);
Научихме, че заедно сме силни, а разединени – страдаме;
Научихме, че никой не е недосегаем; 
Научихме, че принцовете и министрите се разболяват наравно с бездомниците и бедняците;
Научихме, че действията на всеки един отделен човек носят последици и засягат всички. Няма вече: „нищо не зависи от мен, все тая“;

Научихме много неща. Остава да ги запомним. 

Не може да вали завинаги!

Станете почитател на Класа