Пет идеи за щастие, ама безплатни

Щастие и успехи търсихме и преди собствените ни домове да се превърнат в импровизирани зандани. А има ли търсене на нещо, все ще се намери кой да ти го предложи - стига да си платиш, разбира се.

И тъй като "щастието" и "успехът" не са точно стоки, които могат да бъдат изтъргувани, остава вариантът да бъде продаден пътят към тях, т.е. вдъхновение, насоки и идеи, които да ти помогнат сам да свършиш работата.

Плати си, за да ти помогнат да си помогнеш - основата на лайфкоучинга!

Беше някъде през януари. "Социалната изолация" още не беше нещо, за което се говори, какво остава да се прилага, и метростанцията на Софийския университет, както обикновено, беше пълна. На излизане от нея в подлеза ме пресрещна жена на трудноопределима възраст и с прическа, която може да бъде определена най-малкото като "смела".

Въодушевено ми разясни своя бизнес план - прави картички, които после продава в подлеза, за да събере пари за издаването на вече написана книга. След като обясних, че нямам особена полза от картички в момента (а и съм виждал съм по-хубави, правени от деца в предучилищна възраст), тя реши, че трябва да ми сподели и друга важна информация за себе си.

 

За да се почувствате "лайфкоучнати", без да ви олеква джобът (на снимката: вероятно вече "лайфкоучната" жена, която не може да повярва колко прости и ефективни съвети е получила. Не е сигурно, може да се радва и на голи снимки)

За да се почувствате "лайфкоучнати", без да ви олеква джобът (на снимката: вероятно вече "лайфкоучната" жена, която не може да повярва колко прости и ефективни съвети е получила. Не е сигурно, може да се радва и на голи снимки)

 

Оказа се, че е и "лайфкоуч"! Може би не съм чувал за нея, защото все още не била достатъчно популярна, обясни ми.

"Ахаааа!", отговорих аз с характерното повдигане на вежди и глава, докато премислях оправданието, с което да се измъкна от този разговор. Видите ли, жената пред мен, освен нереализиран писател (пишела обаче статуси във Facebook), се оказа и самоук експерт в това да помага на други хора със съвети за личностно развитие и как да постигнат целите си. Срещу пари, естествено.

Надявам се тези съвети да са по-добри от "продавайте самоделни картички".

По онова време от стените на метростанциите дебнеше лицето на друг, вече популярен "лайфкоуч", който рекламираше предстоящото си събитие, а незнайно защо Facebook ме бомбардираше с реклами на трети такъв. Сигурно докато са преглеждали търсенията ми в Google, алгоритмите са решили, че са ме налегнали тъга и тежки мисли и имам нужда някой да ми покаже правия път.

Някак постепенно и у нас през последните години се появиха представители на този "вдъхновяващ" бранш. С микрофон, закачен на ухото, и ръце ала диригентски палки те обещават "личностно израстване", "личностно развитие", "по-успешен бизнес", "по-щастлив живот" - че понякога и "по-задоволително представяне в леглото" - на всеки искащ като цяло по-добро бъдеще окаяник, платил си за това.

Ако обаче си стигнал дотам, че да плащаш на някого да ти каже как да инвестираш парите си по-добре и да си по-щастлив и успешен, значи вече си се провалил и в двете.

Кой е истински успелият? Човекът, който прибира парите на всички търсачи на успех и щастие чрез час-два мотивиращи думи и някой друг сценичен фокус за силата на волята. Или каквото там правят. "Не е луд този, който яде баницата...", като баницата са парите за билети, не съветите.

В ситуация на извънредно положение обаче събития се организират трудно, дори онлайн, така че решението е писане на книги (което означава, че дамата от подлеза отрано се е ориентирала добре).

Купчина съвети как да сме щастливи/креативни/успешни/богати по време на социална изолация, измислени/събрани/рециклирани/изсмукани възможно най-бързо, че да не вземе да отмине изгодният момент и хората вече да нямат нужда от подобни четива.

Още един пример за това, че лайфкоучовете вече са намерили един път към успеха и щастието - поне за самите себе си. Но ако клиентите им започнат да подражават на този техен истински успех, ще станем нация - че и цял свят! - на лайфкоучове. А кой тогава ще купува билетите?

Не, че не обичаме да си даваме съвети едни на други. Кога правилни, кога не...

Така че ето пет (напълно безплатни) идеи за постигане на щастие в сегашната ситуация:

1. Кой се изолира, онанира - С други думи грижете се за нуждите си, дори да живеете сам/сама. Мозъкът ви ще ви се отблагодари с изпускането в организма на вещества, които ще ви накарат да се чувствате истински щастливи.

2. Whiskey in a jar - Уискито може и да не е в буркан, може и да не е уиски. Може бирата да е вашият другар за добро настроение, може да е виното, водката, добрата стара ракия... Ако щете вярвайте, може дори да е сок от портокал. Естествено, не бива да се прекалява с алкохолните напитки, но липсата на партита навън може да бъде компенсирана с партита вътре.

Имам познат, който от два месеца в 12:00 ч. вече е на черешата, въпреки че "работи" дистанционно от вкъщи. Но го споменавам само за да ви призова да не бъдете като него, защото това вече е прекалено.

3. Маестро, музика! - Прогонете мрачните планове да предложите 10 лева на семейството от съседния апартамент, за да разходите детето им из парка, и помнете, че пращането на заплахи към публични фигури няма да доведе до по-скорошно падане на мерките, а по-скоро до една по-продължителна социална изолация за вас, но не в дома ви. Така че сложете слушалки (съседите ви също са хора), надуйте любимия си стил музика и може даже да си попеете, ама тихичко. Вашето щастие не трябва да е за сметка на другите.

4. Не се подстригвайте сами - Колкото по-добре се чувства човек с външния си вид, толкова по-голяма е вероятността да е уверен, а от там и по-щастлив. Така че не посягайте към ножицата/машинката, защото не се знае каква ще я свършите. Да, точно сега няма да ви видят кой знае колко хора, но вие ще се гледате в огледалото всеки ден. Вместо това - редовни душове и носене на хубавите дрехи, дори вкъщи. Всеки ден е специален, ако си го направиш такъв (ако някой лайфкоуч вече го е казвал някъде, извинения - подобни баналности лесно идват наум).

5. Не харчете пари за глупости - Ако се тревожиш за пари, няма как да си щастлив. Ако харчиш за глупости - били те безполезни джаджи или съвети за по-лъчезарно съществуване, джобът олеква, а тежестта върху съзнанието става все по-голяма.

По-дълбоко не знам как да ви го кажа, ама за без пари - толкова.

Станете почитател на Класа