По следите на „Руските невидими армии”

Мащабно изследване на Руслан Трад и Кирил Аврамов за новите оръжия на Москва

В началото на XXI век законите на войната се променят до неузнаваемост. Държавите, които се борят за глобална хегемония, все по-често избягват преки конфликти. Затова вместо конвенционални армии, все по-често се използват дронове, изкуствен интелект, хибридни кампании и частни, „невидими” групи, чиито действия лесно могат да бъдат отречени, а техните следи – заличени.
В своето изследване „Руските невидими армии”  (Сиела) журналистите Руслан Трад и Кирил Аврамов проследяват детайлно генезиса, особеностите и развитието на тези частни военно-охранителни фирми в глобален мащаб и концентрират своето внимание върху руските наемнически компании, чието присъствие сякаш е най-осезаемо на световната карта.

 

Кой наема хора за руската частна армия | Клуб 'Z'


Разглеждайки политиката на Москва през последното десетилетие спрямо Близкия Изток и Африка, както и разгръщането на „неофициалното” руско присъствие в Украйна, от Сирия до Либия, Судан и Централноафриканската република, двамата се спират на желанието за достъп до природни ресурси, ролята на компании като „Вагнер” в страни като Сирия и системното заличаване на информация за дейността на подобни формирования. И изтъкват, че „когато се пресекат интересите и амбициите на политическата върхушка, олигархията и военно-промишления комплекс – гаранцията, че в сектора на частните военни услуги няма да остане „тихо“, е налице.”
Базирана на множество документи и интервюта, тази книга проследява развитието и механизмите на действие на тази наемническа организация и други подобни „невидими“ армии, а също и тяхната идеология, специфичната им субкултура и бизнес интересите, свързани с тях.
„Руските невидими армии” от Руслан Трад и Кирил Аврамов е продукт на близо две години изследвания, разговори с информатори и проследяване на развитието на онези структури, предизвикали страх, възхищение и любопитство. И най-вече, превърнали се в синоним на невидима сила, за която всичко е възможно. Следва откъс.

Вече стана въпрос за трафика на антики и оръжие, който се извършва с посредничеството на предприемачи контрактори и на клановите структури. Паралелно с този трафик съществуват и други неформални мрежи за доставка на дрога, скъпоценности, хора, за изнудване и откупи. Тези канали се организират на няколко различни „етажа“ от военно-икономическата бизнес йерархия. В търговията с наркотици са замесени картелите в Латинска Америка и Мексико, мафиотските структури в Европа и Русия, както и подобни организации в самия Близък изток. Много от тях крият дейността си зад паравана на частни компании, които служат за „изпиране“ на финансите от постигнатите сделки или като прикритие за преноса на „стоки“ от една държава в друга. Освен неформалните структури, тези канали включват задължително участие на определени официални лица или цели подразделения, в зависимост от степента на корупция в съответната администрация. По този начин мафията е заела отделен етаж в хранителната верига на войната, занимавайки се с всичко онова, с което официалните компании не смеят да търгуват. Част от тази верига е и българската мафия. В края на януари 2015 г. започнаха да се появяват детайли около специализирана операция, координирана между ЮНЕСКО, Европол и Интерпол, насочена срещу канал за трафик на антики. Според полицейски източници става дума за египетско-испански канал за антики, вероятно създаден за финансиране на „Ислямска държава“. Операцията е наречена Aureus Hieratica. Четиринадесет европейски държави – Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания и Великобритания – се включиха в Aureus Hieratica „Операция Ауреус“. Допълнително две държави извън ЕС също са участвали в операцията – едната е Египет, където са арестувани двама души, а коя е другата държава остава неизвестно. В рамките на операцията текат 38 разследвания. Продължила повече от 5 месеца (от 2 юни 2014 г. до 19 ноември 2014 г.) и ръководена от Испанската гражданска гвардия и кипърската полиция, в хода ѝ са проверени над 2300 дилъри на предмети на изкуството и антики, аукциони, магазини, сайтове за онлайн търговия, летища, пристанища и гранични пунктове в 14 държави. Проверени са 6244 лица, 8222 леки коли, бусове и камиони, както и 27 кораба и лодки. До началото на февруари 2015 г. арестуваните са 35 души, а иззетите антики – 2289.
Операцията на испанската полиция не е насочена конкретно към терористична група, но според сведенията от задържани може би има връзка. Като допълнение директорът на Гражданската гвардия, Арсенио Фернандес де Меса, съобщава пред El Mundo, че „джихадисткият тероризъм може би се финансира или търси спонсориране с търговия на исторически предмети с голяма стойност“. Испанските власти залавят банда, която се е занимавала с трафик и продажба на египетски антики с цел „финансиране на „Ислямска държава“, като печалбите са отивали директно у джихадисти, свързани с групировката. Полицията е засякла корабен товар от Александрия, пристигнал в испанския град Валенсия, но най-вероятно трафикантите са изнесли част от предметите към Барселона и околността. 36 антични предмета са иззети тогава от властите, като най-вероятно те са откраднати от археологически обекти около Саккара и Мит Рахина, на 20 км от египетската столица Кайро. Заедно с предметите полицията открива 10 000 евро в брой и мобилни телефони, като са арестувани четирима египетски трафиканти и един испанец, продавал предметите на европейския черен пазар за антики. По предварителни данни стойността на 36-те предмета е между 200 000 и 300 000 евро. Вероятно цената им на „черния пазар“ е малко по-ниска, но не се знае колко точно предмети са продадени и изнесени от каналджиите. На арестуваните са повдигнати обвинения за „трафик на културни ценности, пране на пари и принадлежност към международна престъпна организация“. Докато за Кипър няма известна информация какво е открила полицията, то за България излизат няколко факта. В края на две разследвания, извършени между 26 ноември 2014 г. и 26 януари 2015 г., българската Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е иззела над 2000 предмета с културна стойност в рамките на 36 по-малки операции в 11 града. Конфискувани са компютри, средства за комуникация – може би телефони и мобилни устройства – детектори за метал, радари, оборудване за почистване на антики, каталози с антики. От данните на Европол не става ясно дали арестуваната група има връзки с други групи от организираната престъпност от държави членки на ЕС. Не е ясно също колко точно души са арестувани, както няма и информация какви конкретно предмети ДАНС са открили, докато са „разследвали един от най-големите частни музеи“ в страната.

 

Д-р Кирил Аврамов е част от екипа на проекта Intelligence Studies Project и изследовател в CREEES в Университета на Тексас в Остин. Той е преподавател по политически науки и бивш заместник-ректор на НБУ.

 

Руслан Трад е журналист и анализатор на свободна практика с опит от над десет години в анализа и отразяването на регионалните проблеми в Близкия изток и Северна Африка, Сахел и Турция; съосновател на военния журнал De Re Militari и автор на книгата за сирийската гражданска война, „Убийството на една революция” („Сиела”, 2017).

Станете почитател на Класа