Властта в България върви ускорено към диктатура

Когато не чак толкова отдавна се разбра, че България е едва на 111-то място по медийна свобода, едва ли имаше много изненадани. От години е известно, че най-големите медии в страната обслужват политически интереси, по правило на управляващите, но и не само.

Печално известен факт е, че някои от най-крупните олигарси у нас са собственици на някои от най-големите медии. При това въпросните олигарси са близки до властта или имат някакви бизнес отношения с нея. 

На фона на тези притеснителни тенденции, правителството на Бойко Борисов, което винаги се е отличавало с по-авторитарен характер, започна съвсем неприкрито да тика България в посока на диктатура. 

Стана ясно, че властта ще създаде паралелна на НСО структура, която ще охранява премиера и други важни личности. Новото формирование ще се създаде от сливането на жандармерията със Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Решението за охрана на важни личности ще се взима от комисия, чиито председател ще бъде главният секретар на МВР, който по правило знаем от кого се назначава. 

Защо управляващите искат да създадат паралелна структура, след като НСО вече съществува точно с тази цел? Очевидно, защото НСО е под шапката на президента. Това ще концентрира допълнително власт в лицето на управляващите, при това власт с чисто силови измерения. Освен това подобен ход подкопава и без това малките правомощия на президента. 

Другото решение на ГЕРБ и присъдружните им формации е да се въведе глоба от 2000 лева за нападение или дори докосване на полицай. На пръв поглед, в страна, в която най-редовно полицията е обект на насилие, особено от страна на организираната престъпност, контингента в гетата и този по футболните мачове, това звучи като добро решение. Всички разбира се, искаме българската полиция да има повече тежест, авторитет и възможност за противодействие на престъпленията. Но авторитетна полиция не се гради като се увеличават възможностите й за произвол. Особено в държавата, в която, както е известно на цяла Европа, държавната администрация и полицията често пъти са свързани с големи корупционни скандали. 

Тъжна констатация е, че по време на избори МВР не успява да изпълни задълженията си, случайно или не, поради което България е европейската страна, в която има най-много изборни нарушения, твърде често успешни. 

И именно в тази токсична среда, в която медиите най-официално са собственост на олигарси, МВР е замесено в най-различни скандали и не успява да си върши работата ефективно (въпреки неоценимите усилия на хилядите честни и съвестни патриоти в униформа), където управляващата партия се е срастнала със съдебната система и самата държава, полицията ще стане съвсем недосегаема. 

Глоби и наказания за нападения срещу полицаи трябва да има, но при едно условие - всеки в униформа трябва да има камера на себе си, както е в редица страни. В противен случай много скоро всеки неудобен на властта, например, хора, които протестират по една или друга причина, ще бъдат арестувани и глобявани само на базата на показанията на някой полицай. 

А че властта върви към установяването на неолиберален десен диктаторски режим, е видимо и от други скорошни скандали. Разбира се, говоря за предложението на т.нар. "ВМРО" за промени в Закона за радиото и телевизията, които според редица журналисти и юристи са противоконституционни. 

Това, което младшите съдружници на ГЕРБ от ВМРО предлагат е ни повече, ни по-малко, СЕМ да решава кои сайтове "разпространяват дезинформация" и кои не. Иначе казано, знаейки уклоните на властта, можем да сме сигурни, че под "справедливия и суров" поглед на СЕМ ще паднат фактически всички, които критикуват управляващата групировка у нас. Ако някой сайт пусне новина или мнение, което не венцехвали режима в София или поредното евроатлантическо извращение, той ще попадне под ударите на властта. 

Това, което самопровъзгласилите се за патриоти искат, е да се унищожи всяка критика и алтернативно мнение, а и без това отровната медийна среда у нас, да заприлича съвсем на пиеса по "1984" на Оруел. И нека не си въобразяваме, че Брюксел ще скастри управляващите ни дерибеи за тези неща. Нищо подобно! В повечето европейски страни отдавна е наложена цензура и новговор. Всяка критика срещу неолибералната идеология се цензурира жестоко и дори наказва. 


По подобен модел в САЩ обявиха всички руски медии, излъчващи на английски, за инструменти на дезинформацията. Разликата е, че дори в меката на евроатлантизма все още алтернативните медии не биват забранявани, както това е на път да се случи в България. 

Всъщност, според "патриотите" на ГЕРБ трябва да се цензурират не само медиите, но и социалните мрежи. Обикновените граждани, които споделят информация или изразяват мнения, които не се харесват на властта, също ще бъдат отговорни и ще усетят цялата репресивна тежест на държавата. 

Когато всичко това се случи, дори един пост в социалните мрежи, да речем, за петте апартамента на някой министър, ще може да се обяви за "дезинформация". Тук въобще не коментирам всички гледни точки, които странят от насилствено налагания евроатлантически и либерален дискурс. Тежко и горко на всеки журналист, който посмее да изрази съмнение за поредната военна авантюра на САЩ или налагането на някое либерално безумие на българска почва! 

Впрочем, не очаквам отговор от властта на този въпрос, но кой може да определи кое е истина? Разбира се, има обективни факти. Но има и неща, които са въпрос на гледна точка. Как властта ще гарантира, че няма да злоупотребява и да притиска неудобните? Никак! Колкото изборите у нас са честни, толкова честна ще е и тази нова медийна цензура. 

А медиите близки до властта ще се превърнат в съвременните "Völkischer Beobachter" или "Der Stürmer'' (вестници на Нацистката партия през 30-те и 40-те)!

И всичко това се случва малко след като властта имаше възможност да изпробва възможностите си заради епидемичната обстановка. А утре винаги можем да осъмнем с ново извънредно положение, дори епидемичната обстановка да не е толкова сериозна, колкото беше. Както знаем от историята, властта лесно дадена, трудно се връща. Кой може да ни гарантира, че при, недай си Боже, нов пик на коронавируса, при който властта въведе отново извънредно положение, то някога ще бъде премахнато цялостно? Особено ако управляващите имат и правото да цензурират и наказват всяко недоволство, а в същото време всички силови структури са под пряката им власт. 

С ускорена крачка България върви към диктатура и властта дори не се опитва да го прикрива вече. Българската общественост, опозицията, медиите и всички, които милеят за страната ни, са длъжни да дадат категоричен отпор на тези действия. Загубим ли свободата си, няма никаква гаранция, че някога отново ще я имаме, а нима не е тя най-ценното на този свят? Ако нацията не се противопостави днес, утре може да е късно!

 

Симеон Миланов

Станете почитател на Класа