Андрей Райчев: Възможно е премиерът да жертва Горанов

Слави Трифонов и Мая Манолова са двата нови фактора на политическата сцена, твърди социологът

 

Управляващите имат сериозни неприятности, всяка седмица-две гърмят скандали от най-различен характер и е много вероятно Бойко Борисов да направи някои кадрови жертви, за да потуши напрежението. Възможно е да "изгърми" един от най-доверените хора на Борисов - непоклатимият досега финансов министър Владислав Горанов. Това прогнозира социологът Андрей Райчев в предаването "Тази събота и неделя" по Би Ти Ви.

ГЕРБ е в режим на скандали от началото на кабинета "Борисов 3", сега се възстановява режимът, който беше преди изолацията, отбеляза Райчев. Според него с отшумяването на летния сезон можем да очакваме политически сблъсъци със силата на предизборни битки.
Според социолога хазартният бизнесмен Васил Божков няма да успее с проекта си за партия не защото е клиент на прокуратата, обвинен за сериозни престъпления, а защото" у нас богатият човек е мразен по принцип". Властта обаче ще има неприятности и вероятно ще направи кадрови жертви, за да се справи, а жертвата вероятно ще бъде министърът на финансите - много му се събира, негови преки подчинени лежат в затвора"", обясни социологът.

Според политолога Георги Харизанов, бивш шеф на "Напоителни системи", Васил Божков не може да бъде сериозна опозиция. а разбърканите му твърдения не успяват да уязвят финансовият министър и премиера засега. Харизанов смята, че хазартният бос се опитва да си изгради образ на политически беглец, за да не бъде екстрадиран в България, а да си гарантира убежище в Дубай. "Само преди няколко месеца партньорите на Васил Божков разпространиха запис от тяхна среща, в който той изрежда имената на починали негови конкуренти. Скоропостижно се забрави този запис, президентът реши да кредитира с доверие господин Божков, а не неговите обвинители", посочи Харизанов.

Андрей Райчев коментира, че на политическата сцена има два нови фактора - Слави Трифонов и Мая Манолова. Съдбата на Манолова зависи от битката в БСП, а Трифонов само чака и трупа, отбеляза социологът. Той не смята, че формация на Цветан Цветанов би имала бъдеще, защото "отпаднали в последния момент люспи трудно правят успешна партия".

Райчев смята, че след изборите ГЕРБ ще трябва да си избира съюзник между Слави Трифонов и ДПС. Първото предположение обаче звучи доста невероятно.

Станете почитател на Класа