Пипни ме тук и тук, а после 2000 лева глоба

Имате приятел или близък полицай. Виждате го по време на публично мероприятие - да речем протест, в което дори не участвате. Той е в униформа, следи за спазване на реда. Отивате и го потупвате дружески по рамото.

В задачата се пита: можете ли да бъдете санкционирани с 2000 лева глоба, след като с физическа сила сте нарушили физическата му неприкосновеност?

Такива странни въпроси пораждат промените в Закона за МВР, които на 11 юни минаха на второ четене в парламента. Става дума за същия закон, за който стана ясно, че ще се сдобие с частично вето от президента Румен Радев, макар най-вероятно поради други причини.

Моментът, който касае всички ни в някаква степен, обаче е как може да бъде тълкуван промененият чл. 264, ал. 2, където се посочва, че с глоба от 2000 лв. ще се наказва всеки, който "чрез употреба на физическа сила или предмет наруши физическата неприкосновеност" на полицай или пожарникар при изпълнение на служебните им задължения, "ако извършеното не съставлява престъпление".

 

1a1q

 

Този член съществува в някаква форма и в сега действащия закон, макар глобата да е по-малка и да липсва уточнението за "физическа сила или предмет". Уточнението обаче вместо да помага, по-скоро внася допълнително объркване. За да се здрависаш с някого също е необходима физическа сила, нали?

А какво се случва на протести, митинги, шествия и други масови мероприятия, когато не може да се определи кой кого и как е докоснал, бутнал, притиснал и прочие?

Предложението, ако сте забравили, е на повече от година и половина. Просто сега отново се заговори за предложената промяна, малко преди тя да бъде приета от парламента, нищо, че сега премина през новините бързо и неусетно, засенчена от скандалите на деня.

Трябва дебело да се подчертае, че в идеята законово да се гарантира защитата на полицейските служители и пожарникарите няма нищо лошо, даже напротив. Все пак миналата година от МВР излязоха със статистиката, че през 2018-а е имало 251 нападения над полицейски служители.

Подобен случай имаше и преди месец - жена с брадва и още няколко души нападнаха полицаи в Провадия, отговорили на сигнал за силна музика. Може да звучи абсурдно, но такива инциденти се случват. Сигурността на онези, натоварени със сигурността на гражданите, понякога е застрашена от самите граждани - това е един от рисковете на професията.

За съжаление, полицаите у нас често се възприемат като врагове, а не като защитници. Питаме къде са, когато ни трябват, гледаме ги накриво, когато не са ни нужни.

Не сме стигнали до крайностите и от двете страни, с които в момента се сблъсква САЩ, но уважението към униформата и значката се е позагубило, особено в конкретни махали и при определени събития. Затвърждаването на клишетата и стереотипите, както и подходът и поведението на някои по-пресни кадри в системата също не помагат.

Но няма да помогнат и глобите. Те няма да предпазят полицаите от бъдещи подобни случаи, нито ще възпитат подобно уважение.

Промененият чл. 264 не звучи като панацея, а като причинител на още по-големи главоболия, тъй като повдига твърде много въпроси. Не е обяснено достатъчно ясно в кои случаи ще се търси отговорност на гражданина, който предполагаемо е извършил нарушение. Доказването на нарушението очевидно е трудно, а обжалванията ще доведат до допълнителен ангажимент и за самата полиция. Налице е и рискът от злоупотреба с нормата поради една или друга причина.

Промените все още не са факт, разбира се. Преди Държавен вестник ще трябва да минат през частично президентско вето, но вече се научихме, че това не е особен проблем. А и ветото може изобщо да не засяга тези неясни моменти, тъй като за държавния глава по-голям проблем може да се окаже сливането на жандармерията и отряда за борба с тероризма. Въпросът дали няма да се стигне до "второ НСО" и то в момент, в който отношенията между "Дондуков" 1 и 2 отново са обтегнати, вероятно ще е по-важен за "големите". И някак неизбежно върху дебата около закона ще легне и сянката на междуличностните търкания, а другите "дреболии" ще минат незабелязано.

А за нас като граждани остава да си отбележим - дори да познаваш полицая, здрависай се с него след като свали униформата, че не се знае знае ли се.

Добре поне, че отпадна идеята на ВМРО за доброволческите отряди, че иначе трябваше да се тревожим и за потенциалното легитимиране на маршируващи гологлави групи и как точно те ще "пазят реда"...

Станете почитател на Класа