Black Sea Matters ...

Неделя. Голям фен съм на Тоника. Даже повече отколкото на Джина. Знам им наизуст повечето песни. Една обаче винаги ме е притеснявала. За "Нека да е лято" ми е думата. Два куплета превъзнасяне идилията на сезона: топлина, зеленина и прочее. И не щеш ли изневиделица идва драматичният обрат: "Беше първи ден на дълго страшно лято, житото вършееше война, падаха мъже в тревата, виеше железен вятър, времето лежеше мъртво в черната окопна тишина."  Какво се обърка, приятели? Сигурни ли сте, че още искате да е лято? Подозирам, че подобна изненада дебне и в новия политически хит "Българско Лято". Засега пълният текст е тайна, само фрагменти виждаме и мейкинг на клипове. Или, викате, в друга песен на Тоника да търся връзката. Онази с международното издирване например: "Къде си лято". Всъщност от известно време знаем къде е и дружно припяваме: "Връщай се при нас, мило наше лято. Огън върху пясъка да накладем". Ние обичаме кладите, нали?

 

Понеделник. Черно море, много е добре. Слънце пече, още по-добре. На морето дупка, чака рака де. Кой да предполага, че туристическият сезон ще бъде предсказан с такава точност от Тодор Колев. Всичко на Черноморието ни е по-добро, отколкото при съседите. Дупката пък сигурно е основите за нов хотел. И те са ни по-хубави от гръцките, дори когато не са готови. Нашенецът обаче се е запътил надолу. Някои провиждат в това предателство, но за мен е проява на Аспаруховия дух. И той неумолимо е нахлул към Византия, макар ония да са го мразели и в червата. Това се казва дързост в извънредна обстановка. Не си е седял да почива в родината, нищо, че рибата във Фанагория е била по-прясна. Ние сме народ от пътници. При това напускаме когато можем, не според сезона. Лятото затова не е добро име за партия. Електоратът го няма. А и формално шефът е в Дубай още от зимата.

 

Вторник. Имам идея. Не можем ли да кажем, че нашият принос към борбата с расизма е да накараме хората по света да уважават повече Черното море пред Бяло. Black Sea Matters. Ангелкова обаче има друг план. Иска да удължи лятото, за да го вместим все пак в плановете си. До ноември да било. Пак досущ като при Тоника. "Нека да е лято, дълго като есен". Хората веднага бързат да се подиграят, но аз я разбирам. При нея всичко е по-дългичко от нормалното. Включително и престоят й в министерството. С Караянчева, уви, нещата са наопаки: всичко е по-късо. И поводът, и паметта, а сега вече и прическата. Със закъснение коментира оня запис. Било фалшификат. Може да е всякаква според началството, но е от Болярово, не от Кърджали. Провалиха се илюзиите на ония, дето мислеха, че точно тя ще се извъди принципна и ще нанесе удар в слабините на ГЕРБ. Споко, тази роля очевидно е отредена за Цветанов.

 

Сряда. Докато властта е улисана да дава обяснения за пътникопотока на "Кулата" и "Маказа" (вместо да каже, че е монтаж и толкоз), Цветанов направи ход. Върна си демонстративно партийния билет; явно нещо е намислил, докато сме спали. После изведнъж се появиха снимки от будоара на Борисов. Той връз леглото напреки, в нощното му шкафче - пачки настрани. Розови пари за черни дни, предполагам. Освен ако не е фалшификат. То можеш ли да хванeш вече покрай премиера кое е истина и кое - не. Всичко е еднакво съмнително. За доказателство, че в тази подмолна атака не е така самотен, както в спалнята си, по-разпознаваемите членове на ГЕРБ са вдигнати, за да застанат зад него. Следва забележителен брифинг, който адски би объркал СЗО. Хем всички карантинни предписания са занемарени, хем е абсурдно забавно; а както знаем, смехът е здраве. Според мен обаче трябваше да ги струпа и тях в спалнята. Щеше да е още по-искрено и лично.

 

Четвъртък. Знаете ли кой е най-често срещаният въпрос във фейсбук? Със сигурност не е подвеждащото "Какво мислите?", с което сте насърчени да създадете публикация. Отдавна постовете си ги пишем без някой да ни пита, а и определено без твърде да ги мислим. Уви, вече е демоде и доброто старо "zdr ko pr?". Сега директно се пожелава "Бъдете здрави" и се пращат снимки. Въпросът на въпросите ни е "Какво изпускам?". Час-два да задремете и нещо вече е станало, някой нещо е сторил, казал, врътнало се е червето с коментарите и пиршеството е в разгара си. А вие чак сега се включвате. Какво изпускате? Най-вече контрола над живота си, колеги по съдба. Това изпускаме. Иди, че го гони после. Но пък от друга страна придобиваме дял от изпусканията на някой друг. Въдици, газове, компромати, нерви. Всичко е пуснато на воля. А вие още се чудите защо така тотално отпуснахме мерките.

 

Петък. Рекорден брой заразени отчита Щабът. Кантарджиев има такъв комедиен талант, че е способен да направи и от най-притеснителната новина скеч. Призова агитките на Левски и ЦСКА да не се прегръщали и целували. Да се пазели момчетата взаимно, не се знае кой с какви дарители е общувал. И ако се наложи да се сбият, нека е от разстояние. Хора могат да страдат и без да им плюеш в лицето. Носете маски, ултраси! Но така де, изгубихме заразната леност, с която толкова се гордеехме. Преди 10 души инфектираха 8, те пък 6. Сега има някакъв излишен подем и 10 заразяват 14. Ама че иносказателен намек, че и от наполовина човек можеш да го прихванеш. В крайна сметка да се паникьосваме ли пак наново или да го отложим за когато Ангелкова обяви края на летния сезон? А уж затоплянето чакахме да ни спаси. Толкова за Българското лято и надеждите, свързани с него.

 

Събота. Агитките спазиха предписанията. Винаги съм знаел, че тия момчета са от послушните и може да се разчита на тях, когато се наложи. Обиждаха се с лозунги и плакати. Още има какво да се желае, за да стигнат базисното ниво на социалните мрежи. Иначе на терена победи равенството. Включително и расовото. И като стана дума за това, да ви питам. Понеже гледам, че пак започнахте да споделяте статистика за ковид по стените си, Америка включваме ли я още? Знае ли се протестите доведоха ли до бум в разпространението на болестта или такива измервания няма налични в момента поради спецификата на проблема? Още по Великден ми направи впечатление, че само политически необоснованите струпвания и тия с цел отдих и развлечение са истински опасни. Ако ще спасяваме нещо важно, вирусът знае и не ни се меси. Усеща явно, че ние по-добре умеем да си вредим.

 

 

Драго Симеонов

Станете почитател на Класа