Мосад ли взриви ядрен обект в Иран?

„Ню Йорк таймс“ публикува статия, в която съобщи, че според анонимни източници израелска тайна служба е организирала терористичен атентат в иранския град Натанз. Там е разположен завод за обогатяване на уран. Иранските власти вече бяха потвърдили, че на един от обектите, изграждани в Натанз, е избухнал пожар. Версията за атентат обаче не бе спомената.

Авторите на статията в „Ню Йорк таймс“ са хора информирани. Става дума за Ричард Перес-Пеня – един от водещите журналисти на вестника, Ронен Бергман – известен експерт по тайните служби на Израел, и за Фарназ Фасихи, която прави журналистически разследвания, свързани с Близкия изток. В материала се твърди, че в Натанз е експлодирала бомба и щетите са толкова сериозни, че иранската ядрена програма може да спре за дълги месеци. Заводът в Натанз в момента е най-голямото иранско предприятие за обогатяване на уран. Настоявайки на версията за взрив, авторите цитират данни на неуточнено близкоизточно разузнаване и източник от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. Без да посочат имената на информаторите.

Така историята с пожара в Натанз става още по-неясна. Фактът, че в завода е станало нещо, се признава и от самия официален Техеран. Говорителят на Организацията по атомна енергия на Иран (ОАЕИ) Бехруз Камалванди каза по-рано на пресконференция, че на 2 юни е избухнал пожар на един от обектите, строени в завода. По думите му жертви няма, но са нанесени значителни материални щети. Той заяви, че причината за пожара е установена, но няма да бъде оповестена „по съображения за сигурност“, както се изрази. На сайта на ОАЕИ има снимка на изгорелия обект. Си Ен Ен твърди, че това е цех за сглобка на центрифуги, с които се обогатява уран. Ирански медии впрочем цитират коменданта на Натанз Рамазан Али Фирдоуси Бади, който настоява, че е изгорял строящ се склад за скрап.

След аварията в медиите се появиха различни версии кой може да стои зад атентата в Натанз, ако естествено е имало такъв. Според персийската редакция на Би Би Си например експлозията е дело на неизвестната досега нелегална група „Гепарди на родината“. Която вероятно е клон на ОМИН – Организацията на муджахидините на иранския народ, отдавнашен противник на режима в Иран. По време на иранско-иракската война тази леворадикална групировка разполагаше с подкрепата на Саддам Хюсеин. В края на 80-те тя бе почти разгромена. След свалянето на Хюсеин повечето членове на ОМИН се прехвърлиха в страни от ЕС и в САЩ, където тя бе изключена от списъка с терористични организации. Днес групировката заявява, че се е отказала от въоръжена борба. При все това иранските власти редовно свързват с ОМИН ту един, ту друг терористичен атентат.

Този път обаче официален Техеран не отправи никакви обвинения. Нещо необичайно, още повече че инцидентът в Натанз е част от серия произшествия напоследък в обекти, тъй ли иначе свързани с иранската ядрена програма. На 26 юни проехтя експлозия в град Парчин. Изглежда се е взривило нещо в района на военната база, където има полигон за тестване на ядрени бойни глави. На 2 юли стана инцидентът в Натанз. А на 4 юли излезе от строя електроцентралата „Заркан“ в град Ахваз. Очевидци забелязаха кълба дим и чуха звук от експлозия. Централата може да е била използвана за разработки, свързани с ядрената програма на Иран. Накрая, пожар или може би експлозия се случи в град Шираз. Там работят ирански учени-физици, провеждат се изследвания, има и ядрени обекти.

Коментарите на официални лица – както в Иран, така и в чужбина – за всички тези събития са извънредно оскъдни. Журналисти питаха за взривовете и пожарите в Иран и премиера на Израел Бенямин Нетаняху, и министъра на отбраната Бени Ганц, отговарящ и за разузнаването Мосад, и специалния представител на САЩ за Иран Брайън Хук. Всеки път обаче получаваха уклончиви отговори. Заместник-външният министър на Русия Сергей Вершинин също се въздържа от категорични изводи. „Подобни неща трябва да се разглеждат сериозно“, заяви той, помолен от РИА Новости да коментира информацията от „Ню Йорк таймс“.

Предпазливостта на държавните служители е разбираема – Съветът за сигурност на ООН започна да обсъжда евентуално удължаване на международното оръжейно ембарго спрямо Иран. Владимир Сажин – старши научен сътрудник в Института по ориенталистика към РАН, допусна в разговор с „Независимая газета“, че по принцип Израел и САЩ могат да предприемат силови действия, способни да осуетят получаването на ядрени оръжия. Иран обаче е твърде далеч от превръщане в ядрена сила. Сажин напомни за дългия път, изминат от Пакистан, докато създаде собствена атомна бомба – начинание, отнело много години и минало през много етапи. А Иран дори не е стъпил още на този път.

Генадий Петров, в. Независимая газета

Станете почитател на Класа