7 алтернативни идеи за промени в конституцията

Проектът на ГЕРБ за нова конституция е като студентска курсова работа - взел си нещо старо от колега от горен курс, добавил си някои промени, разбъркал си главите, че да не личи много, и ето ти нова творба, достойна за преглед от изпитващия.

Само дето тук изпитващите са поне засега депутатите в парламента, които трябва да гласуват дали въобще си заслужава да се занимаваме с промени по основния закон.

Сега обаче е времето и разни хора да се включват със своите значими (и не дотам значими) идеи за изменения в Конституцията. Ако се зачетем например в предложенията на "Обединени патриоти", ще видим някои неща, които биха изглеждали безкрайно странно в Конституцията, но това съвсем не пречи на Симеонов, Каракачанов и компания да стрелят смело идеи. А като гледаме и версията на ГЕРБ, не е като да не липсват идеи, които да те карат да гледаш изпод вежди и с поглед, пълен с въпроси...

Един вид, дошло е време за един голям и всенароден брейнсторминг относно това как трябва да изглежда Конституцията, какво да има в нея и по кои въпроси основният закон трябва да се изказва.

Някои ще мислят сериозно, други ще търсят да получат внимание, а трети ще обясняват, че не сега е времето за подобни гимнастики (и най-вероятно ще са прави), а четвърти ще бълват простотии ей така - за шоуто (така или иначе политиците го правят, очаквайки да ги приемате сериозно след това).

А ние не можем да си позволим да подминем с лека ръка този четвърти сценарий...

 

Затова ето и проекта за промени в конституцията, които предлагаме ние*:

 

1. Образователен ценз - ама за депутатите

За гласуване не се знае дали образователният ценз би минал, но сякаш за онези, които претендират да имат способностите да управляват държавата, подобно нещо е по-нужно. Така че защо да не го сложим като изискване за тях да могат да се кандидатират. Тъкмо ще стимулираме икономиката на висшето образование и най-вече на онези университети, които продават дипломите си на разумни цени.

2. Обявяваме таратора за национално ястие и залагаме рецептата му в Конституцията

Досега вече би трябвало да сте запознати с това, че тук имаме доста специално отношение към таратора. И да, той заслужава да бъде обявен на всеослушание, че е наш и ничий друг. А какво по-добро място за това от Конституцията. Там той ще стои като национален символ, наред с герба, флага и националния девиз.

Някъде в основния закон ще бъде вмъкната и точната рецепта за таратор, че да не стават грешки. Преди това само ще трябва да бъде събрана някаква експертна комисия, която да реши съдбата на орехите в крайната рецепта и може или не може олиото да се заменя със зехтин.

3. Промяна на националния девиз на републиката на "Тука е така"

Докато сме още на вълна националните символи, крайно време е да променим девиза на републиката. "Съединението прави силата" определено не е нещо, което ни отива като народ. Какво говорим, даже още синовете на Кубрат не са послушали занимателната му поука с пръчките, какво остава за техните наследници. Трябва ни нещо по-силно, което да олицетворява духа на нацията и нагласата ѝ спрямо света. И няма нищо по-добро от "Тука е така". Да си знаят и наши и чужди.

4. Узаконяваме правописните грешки

Да, знаем, ние също ги допускаме в сайта и съжаляваме за което. Понякога просто се допускат в бързината. Но предвид самия проект на ГЕРБ за нова Конституция и как изглежда той, звучи като разумно предложение да вземем и да узаконим всякакви там езикови грешки със специален текст в основния закон. Като ще се борим за свобода, нека отхвърлим и оковите на езиковите правила.

5. Право на глас - само ако си карал казармата

На ВМРО им излязоха пришки на езиците да обясняват колко великолепен ще е ефектът от това да изкарват всяка година десетки хиляди млади и работоспособни хора от пазара на труда, карайки ги за N месеца да бъхтят в казармата за тоз' що клати клоните, превръщайки ги по този начин в мъже... евентуално.

Ние ще отидем една крачка по-напред, следвайки идеите на Робърт Хайнлайн - искаме само онези, които са карали казарма, да имат право на глас (като в "Звездни рейнджъри"). Ще се повиши драстично полаганият доброволен труд, избирателната активност ще скочи до тавана, а мокрият сън на Джамбазки и Каракачнов ще се случи - хората доброволно ще минават през месомелачката на доброволната военна повинност. Всички печелят!

6. Петък е Ден на майстора

Време е някои неписани закони да станат писани! Открай време традицията повелява в петък да се подмотаваш на работа и сега е моментът това да бъде узаконено, и то не къде да е, а в основния закон на страната.

В Конституцията ще се запише, че петък следобед минава в присъствен, но кой знае колко работен формат - пиеш бира/коктейли с колегите, лафите си за нещата от живота и пускате по някой и друг служебен мейл на 2-3 часа. Какво? Не звучи по-странно от идеята за отпочиване на почивните дни, които се падат през уикенда...

Или кога ще сложим край на просташкото говорене в политиката

7. Гарантирана свобода за Данаил Кирилов да пише статуси във Facebook

Основният закон на една държава трябва да изразява нейния характер и основни ценности. Ако ние наистина искаме като страна да защитаваме принципите на демокрацията и свободата на словото, трябва да го правим навсякъде и да не допускаме несправедливостите да продължават да се случват.

Затова и в основния закон трябва да има специален член, който да следи за свободата на правосъдния министър Данаил Кирилов, а и всеки друг министър, да пише в личния си фейсбук профил за анимационни герои.

Съответно в отделна алинея на този член обаче трябва да се добави, че на премиера, опозицията и обикновените граждани ще бъде разрешено да му коментират статусите, обяснявайки какво точно не е наред в тях, в него самия и в подобни изказвания като цяло.

*Молим, не приемайте този текст сериозно. Дори и авторът му не го прави.

 

Станете почитател на Класа