След кървавата сряда

"Да се изсуши една сълза се изисква повече доблест, отколкото да се пролее море от кръв."
Джордж Гордън Байрон

 

Всеки, дори децата знаят, че народ без държава има, но държава без народ – не! Затова и държавата не е, както някой малоумник си въобразява – „това съм аз”.

Ако преди това е имало у някои колебание в оценката за днешното състояние на българското общество, след погрома на 2 септември 2020 г. на мирния протест на българските граждани и издевателствата над непредизвикали с каквито и да е свои действия насилие мнозина от тях, в т. ч. журналисти, чужди дипломати и др., гонени като дивеч поединично из столичния сумрак, пребивани и арестувани от действителни и предрешени в полицейски униформи глутници копои, всяко съмнение, че управлението на страната не е заграбено от най-дивашка хунта, настървена да управлява докато нейните криещи се из бърлогите си бъзливи изверги са живи, би трябвало да е отпаднало. В състояние на, макар необявено военно положение, българският народ бе нападнат не от външен враг, а от местна банда престъпници. Мрежата изобилства от публикации на многобройни видеоматериали от нощта на втори срещу трети септември, в които всеки не само в България, а и по света вижда безчинствата на самозабравилата се разпасана сган от катили. Процесът, ако не при установяване, за утвърждаването на всяка диктатура, както и премахването й протича в условия на гражданска война.

На война като на война!

Доколкото е невъзможно да бъде излекуван споменатият най-горе, поради което от такъв, още повече притиснат в безизходица могат да се очакват безброй пристъпи на лудостта му, а става дума за водене на битки в градски условия, ако не на всеки боец и съобразно ранга според чиновете на офицери, на изучавалите къде ли не, вкл. по MOUT (Military Operations on Urban Terrain) или MOBA (Military Operations in Built-Up Areas), DUCT (Dense Urban and Complex Terrain) и пр. военна наука генерали, би трябвало да е известна онази част от теорията, отнасяща се до тактиките на „уличен бой”. И понеже въпреки всичко протестиращите граждани не са тръгнали и не излизат в продължение вече на два месеца на война, а срещу тях са прилагани повече или по-малко адекватно подобни прийоми от завзелите ръководството на силовите структури на държавата бандити, демонстриращите заедно с народа открито недоволството си в противодействието срещу несъмнено насочения към закрепване освен противоконституционен и противонароден режим негови генерали би следвало да се погрижат за защитата му, както са се клели, прилагайки компетентно своите командирски качества на практика, вдъхновявайки се от стиховете:

 

Умрелите се будят – как да спя?

Пшеницата узря – как да не

жъна?

Тирани властват – как да ги

търпя?

Не спя – в постелята ми

сякаш тръни.

Тръба звучи в слуха ми всеки ден,

отеква в мойта гръд…

(19 юни 1823 г., остров Кефалоня,

на път за Месолонги, Дж. Г. Байрон)

 

Ченгетата, особено предрешените като такива без идентификационни номера, с татуировки и ако не със свастики накичени със заплашителни послания по униформите, макар въоръжени с недопустими от закона бойни средства, не са войска, която би могла да устои на каквато и да е армия, за които и еднократна контраофанзива би се свела до разгонването на тайфа хулигани, чийто бабаитлък е само като такава. Защото който и да е от тях не се бие в името на ценности и идеали, а единствено на своя и на онези, на които робуват и ги използват интерес за запазване на онова, което са откраднали и заграбили. Такава гмеж от разбойници е като псета и може да действа като организирана тълпа само доколкото има фигурант, не и който, а култа към когото колкото и да е жалък и нищожен смята достатъчен за доверяване и в чиято непогрешимост и безсмъртие вярва и се уповава като на фюрер. Но едва ли някой друг освен тях се съмнява, че сред действителните полицаи не са малко онези, макар в изпълнение на службата им изправяни и карани от шефове от „Щуцщафел” и „Geheime Staatspolizei”да застават, стоейки по цели денонощия като глупаци пред неизброимо повече протестиращи граждани, но и поругавани в тяхно присъствие от провокатори, организирани от същите тия шефове, които съзнават че не бранят институции, а отрепки, заради каквито не заслужават да търпят унижения. Вкл. с нелепи оправдания от т. нар. главен секретар на ведомството им за брутални изстъпления на техни действителни или не „колеги” с идиотски доводи за опипване по слабините, в защитата на каквито като уверение отправяйки и покани към държавния глава да ходи да преглежда, доколкото все пак е мъж, не анатомични органи и на друг пол освен тестисите на някои от тях. Какъвто и да е, никой не е лишен от способността да осъзнава оная характеристика от своята човешка същност, която се нарича достойнство.

 

За доблестните граждани, с увереност в победата:

 

Тя иде като нощ красива

със чисти звездни небеса.

В лика й лъч и мрак разкриват

най-нежните си чудеса;

не като ден лъчи разлива –

като предутринна роса.

Ако отнемем от лъчите,

ще се загуби чарът прост,

който изгрява във очите

изпод къдрици-абанос,

където често пъти скрит е

невинен порив, мил въпрос.

И кротки, но красноречиви

по устните и по челото

се гонят блясъците живи

на дух, отдаден на доброто,

на чувства и на ум, щастливи

в единството си с Естеството.

(1814, Дж. Г. Байрон)

Станете почитател на Класа