Пак шпионски скандал във „Вечната Дружба“…

След поредния шпионски скандал, свързан с московски агенти у нас, „сериалът“ взе да приема комедийни краски, а „публиката“ се разтревожи, че ако изгоним всички руско-съветски шпиони и агенти, ще останем без партии, президент и държавна администрация, а в Парламента ще преобладава персоналът на кафенето. 

Хубаво е да гледаме с чувство за хумор на нещастието си, но е хубаво също така, освен само да се хилим тъпо, да вземем да си изчистим наистина двора, защото нито една окупирана държава в историята не е просперирала. Дори онези, окупирани от свестни окупатори, а да не говорим за нашите…

Хубаво е също така да не забравяме, че Росенец, освен сцена за Фейсбук клипове, протести, десанти и т.н., е също така ВСЕ ОЩЕ руска врата към ЕС, която оставя много мрачно впечатление у нашите партньори и в НАТО, и в Брюксел. Отношенията ни към тази пробойна, както и пробойните у руските фирми, които упорито не плащат данъци, както и щъкащите и пъкащи агенти на Кремъл (а под „отношението ни“ имам предвид как се правим, че това не се случва и гледаме на другата страна), кара партньорите ни (истинските, не фалшивите!) да не ни вземат на сериозно и да ни държат вечно в периферията на Европа и цивилизацията—почти вътре, ама не съвсем. 

Многократно ни беше подсказвано, че 35 години „Преход“ са предостатъчни и че трябва да вземем страна най-после – Запад или Евразия. 

Президентът Румен Радев днес заяви, че да, това е лошо, но да внимаваме да не засегнем много-много дипломатическите отношения с Русия. Мхм… жена ми ми изневерява при всеки удобен случай, ама, като сложим това настрана, аз да внимавам да не си развалим много-много взаимоотношенията с нея… 

Я, по-сериозно!

***

Този път трябва, просто е наложително да има по-сериозни действия, защото станахме за смях—всяка години лъсва руски шпионски скандал у нас. Имам чувството, че шпионите им са толкова „у дома си“ тук, че вече не се и стараят много. 

Ето и думите на бившия военен министър Николай Ненчев по темата: „Това, което се случи, не върши особена работа. На мен ми се иска още една крачка. Външният министър е добре да изпрати протестна нота. Министърът на отбраната и министър-председателят също трябва да имат някакви действия. Ако се окаже, че тази информация е от чужда разузнавателни служби и се окаже, че нашите служби не са си свършили работата, знакът ще бъде много лош“.

***

Всичко това се случва на фона на ето тази новина: 

„Звездата“ от предишния шпионски скандал – Николай Малинов, ТОЧНО сега ще прави партия! Той беше човекът, обвинен, че шпионира за Русия, а после беше пуснат от съдия Миталов да напусне страната и да отиде именно в РУСИЯ, за да получи медал от Путин. Е, това, ако не е гавра, не знам какво е! 

И сега – на връх новия шпионски скандал, той обявява, че ще прави партия, която се казвала „Възраждане на Отечеството“. 

Кое отечество…?

***

От руска страна си играят играта по техните си правила. А те са много прости: „Не е вярно! Не бяхме ние!“ 

„Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения. Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок. РУСКАТА СТРАНА СИ ЗАПАЗВА ПРАВО ЗА ОТВЕТНИ "ОГЛЕДАЛНИ" МЕРКИ",  се казва в съобщение на руското посолство“.

И заплашват даже. 

Толкова сме далеч от извинение или истинска дипломация и взаимоотношения, колкото далеч от тези неща са и жертвите, отвлечени от терористи. 

***

Бързо напомняне за „топ-хитовете“ от последно време:

- Путин обяви българската писменост за „македонска“;

- Руският патриарх Кирил (известен с псевдонима си от КГБ „Михайлов) се накара на българския президент, че не сме достатъчно „благодарни“ на Русия за освобождението…

- Руския културен дом ВСЕКИ път, по повод 24 май, прави изложба, посветена на славянската, а не на българската писменост;

- в Русия МАСОВО не знаят, че азбуката, на която пишат, е българска. В Русия първият паметник на Кирил и Методий е открит в Мурманск, в зона с ограничен достъп, през 1990 г., при това е подарък от България, не е направен от руснаците и… няма надпис. Паметникът е точно копие на този пред Народната библиотека в София. Авторът му е българският скулптор Владимир Гиновски.

 

 

 

- на 5 май в съседна Северна Македония делегация от руското посолство е почело паметта на партизаните и е сложила цветя на ето тази плоча. Сигурно можете да забележите и думите: „борба со бугарската фашистичка воjска”. 

 

 

 

Ако ли не, ето ви по-близък план на плочата.

 

 

- Преди една година: 

Българите наглеят и трябва да бъдат научени, дисциплинирани, наказани. Това смята една личност, наречена Вадим Трухачов – от Руския държавен хуманитарен университет, мнението му е изказано пред радио „Говорит Москва“.

Поводът: Българското Външно министерство се изказа остро срещу опита на руското посолство за пореден път да представи СССР като „освободител“ на България – в изложба за 9 септември. 

„Миcля, чe мoжeм дa oгрaничим брoя нa чaртърнитe пoлeти дo Бългaрия. Тoвa щe им пoдeйcтвa oтрeзвявaщo. Тaм нaглeят, зaщoтo нe пoлучaвaт oтгoвoр. Миcля, чe мoжeм дa им oтгoвoрим c врeмeннo oгрaничeниe“, допълва още другарят Трухачов.

***

Ако се чудите защо на други места имат повече дипломати и по-малко агенти, а у нас имат предимно агенти, които даже не се стараят много… 

 

Ето:

 

 

 

За контраст… някога:

 

 

***

А относно „благодарността, дето я ИЗИСКВАТ така агресивно от нас:

И запомнете най-после едно: „освободител“ е някой, който идва, освобождава те и си отива, не остава тук, за да ти краде златото от банката и архивите на държавата, да ти налага марионетни правителства едно след друго, че и наклон на… песните и танците да ти дава десетилетия наред. 

Ако ти имаш бизнес и някоя мутра те рекетира, а аз дойда и изгоня мутрата, ще съм ти „освободител“; ако дойда обаче, махна мутрата, но започна АЗ да ти събирам рекета, тогава не съм ти освободите, а просто НОВИЯТ рекетьор.

 

„Никому не се надявайте... Ако ние не сме способни да са освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…“ 

 

~Васил Левски~

 

 

 


Станете почитател на Класа