Харалан Александров за политическата криза: Уравнение с много неизвестни

Политическият хоризонт е затънал в тежка мъгла. Всички знаем какво ни разделя и какво не може да ни събере. Това, което трябва да разберем, е какво може да ни събере. Но как да ни събере, като всеки е решил, че неговото ще ни събере. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ политологът Татяна Буруджиева.

 

Диалогът и дебатът означават да разбереш и на другия какво му е важно, добави тя.

Разказът за нашата демокрация е изключително противостоящ и нямаме доминантни метафори, през които хората да могат да разкажат онова, което искат да им се случи, и онова, което им се случва, заяви Буруджиева.

Българинът иска от политиците спокойствие и надежда и всеки, който го дава в една кампания, обикновено печели повече. Затова в повечето случаи в България избираме по-малкото зло, посочи тя.

Ситуацията е изключително турбулентна и много бързо се променя, каза социалният антрополог Харалан Александров.

Ситуация като сегашната е огромно изпитание и за управлението, и за алтернативното лидерство. Имаме уравнение с много неизвестни. Всеки, който иска да използва протеста като подиум или като сцена за изява, поема огромен риск, защото може да бъде изпуснат контролът над тълпата. В този смисъл най-успешната позиция е да стоиш отстрани и да даваш акъл, посочи той.

Когато спрем да се слушаме и да има диалог, това може да има обратен ефект. Движим се на ръба на това да влезем в политика на омразата, което е разрушително, коментира Александров.

Станете почитател на Класа