Анатолий Макаров: Епизодични нападки не могат да окажат влияние на многостранното ни приятелство

Всяка година България ще получава около 330 млн. лева само за транзита на газ от "Балкански поток", казва руският посланик в Деня на народното единство на Русия

 

 

 

- Ваше Превъзходителство, на фона на съществуващото известно дипломатическо напрежение каква е равносметката ви за руско-българските отношения за 2020 г.?

 

- Аз не бих драматизирал толкова ситуацията. Смятам, че това, което наричате "дипломатическо напрежение", не може да окаже сериозно влияние върху целия спектър на многостранното ни сътрудничество. Това са по-скоро епизодични, неприятелски нападки, чийто инициатор и бенефициент,  убеден съм, далеч не е България.

Тази година е по-коректно да се говори за негативни последици от пандемията COVID-19, които са наистина
чувствителни и засягат почти всички страни по света. Сложната епидемиологична обстановка е внесла
изменения и в практиката на междудържавното общуване. Наложи се да бъдат отсрочени голям брой мероприятия, форуми и посещения. Това обаче не означава, че постъпателното развитие на рускобългарския диалог, включително на високо и най-високо равнище, е напълно спряно.

На 8 януари в Истанбул се състоя срещата между президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов, през февруари и март нашият президент проведе телефонни преговори с българския държавен глава Румен Радев, както и с премиера Бойко Борисов. През април двустранния и международния дневен ред обсъдиха по телефона министрите на външните работи Сергей Лавров и Екатерина Захариева. Преди два месеца заместник министър-председателят и министър на туризма на България Марияна Николова посети Москва, където взе участие в туристическия форум.
На 3 март отбелязахме 142-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. В празничните
чествания в чест на загиналите герои на Руско-турската война (1877-1878) на връх Шипка участва председателят на Групата за сътрудничество с Народното събрание в Съвета на Федерацията Василий Иконников. На следващия ден той проведе среща с ръководството и членове на Групата за приятелство
"България-Русия" в Народното събрание.

Тази година бяха реализирани редица значими културно-хуманитарни проекти, свързани със 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, включително онлайн акция "Безсмъртен полк", видеоконференции, кръгли маси и семинари, посветени на темата за противодействие на фалшификацията
на историята.

 

За съжаление, епидемията доста силно се е отразила върху икономическите отношениямежду Русия и България

 

Показателите на двустранния стокообмен демонстрират отрицателна динамика - минус 17% през януари-юни
спрямо съответния период на 2019 г. Въпреки обективните трудности обаче сме настроени да продължим
работата заедно с нашите български партньори с цел максимално да използваме търговския ни потенциал.

 

- 2020 г. година беше много трудна заради коронавируса. Ще се върнат ли руските туристи в България?


- Руските туристи винаги много топло се отнасят към България. В периода 2016-2018 г. те бяха над половин
милион всяка година, а Русия беше сред лидерите по този показател. Да не забравяме и за хилядите мои сънародници, които са собственици на имоти по Българското Черноморие. По разбираеми причини тази година е провалена за туристическата индустрия.

 

Руснаците все още не могат да влизат в България, спрени са директните полети.

 

Въпреки това се надяваме, че нашите граждани скоро пак ще имат възможност да посетят гостоприемните ви
курорти. Посещението на Марияна Николова в Москва потвърди, че за развитието на туристическия поток са
необходими съвместни усилия, в това число по въпроса за облекчаване на визовия режим.

 

- Какви мерки вземате вие лично заради пандемията? Имате ли познати, които са били заразени?

 

- Аз лично, както и всички сътрудници на руските дипломатически представителства в България се отнасяме
към въпроса за пандемията по най-сериозния начин. Във връзка с това внимателно следим за взетите от българското правителство епидемиологични мерки и максимално стриктно ги спазваме.

 

Вирусът не знае граници и не щади никого

 

Ето защо, разбира се, и сред моите познати има пострадали от инфекцията хора. Най-известните от тях са някои членове на нашите правителства. В тази връзка сме убедени, че само дисциплина, отговорност и взаимопомощ ще помогнат на всички нас успешно да преодолеем това предизвикателство на съвременността.

 

- Може ли Русия да предостави ваксината си за коронавируса на България? Обещаващ ли е нейният
ефект?

 

- В Русия вече са регистрирани няколко ваксини срещу коронавирусната инфекция. "Спутник V" например е
първият в света регистриран препарат срещу COVID-19. Той е доказал ефективността си при фази 1 и 2 на
клиничните изпитания, както и при пострегистрационни изследвания с участието на над 40 хил. души. В момента над 30 държави са проявили интерес към получаване на руската ваксина, включително Бразилия,
Индия, Индонезия, Саудитска Арабия и други. Ние нямаме практика да налагаме ограничения върху търговия
с други държави - винаги сме отворени за взаимноизгодно и равноправно партньорство.

 

- Една от най-обсъжданите теми у нас е т. нар. "Балкански поток". Какво да се очаква от него след завършването му? Българските власти твърдят, че този проект е български. САЩ пък го разглеждат като продължение на "Турски поток" и плашат с възможни санкции. Какво е мнението на Русия по въпроса?

 

- Проектът за разширяване на националната газотранспортна система (ГТС) на България, който нарекохте
"Балкански поток", е безпрецедентен за страната както по мащаба си, така и по степента на икономическата
изгода. Русия уважава и подкрепя усилията на българското правителство за модернизацията на собствената
ГТС и разглежда тази инициатива единствено като прерогатив на суверенната страна - членка на ЕС. Газопроводът е включен в Енергийната стратегия на България и има статут на проект от национално значение. Според документа той е главният елемент на хъба "Балкан", който трябва да превърне България в мощен газоразпределителен център от европейски мащаб, което ще ѝ позволи да получава допълнителна печалба от търговията със "синьо гориво" на собствената си борса.

Според данните на Министерството на енергетиката на България проектът ще създаде много нови квалифицирани работни места, ще осигури стабилни доставки на газ както за вътрешно потребление, така и
за транзит и препродажби. Очаква се, че всяка година страната ще получава около 330 млн. лева само за транзита, а борсовата търговия многократно ще увеличи тази печалба.

Разширяването на ГТС на България е много важен елемент от общоевропейската енергийна сигурност, в това
число в контекста на диверсификация на маршрути и източници на газови доставки. Доколкото ни е известно,
много съседни с България държави, включително и колегите от ЕС, разчитат на успешната реализация на проекта.

В тази връзка изказванията на нашите задокеански колеги против проекта трябва да се преценяват единствено като намерение България и други техни "стратегически партньори" в Европа да бъдат лишени от всички тези бонуси, като ги принуждават да купуват американския втечнен газ вместо по-изгодния тръбопроводен. Всички енергийни експерти споделят мнението, че в дългосрочна перспектива тръбопроводните газови доставки по фиксирана цена ще останат най-предпочитаният вариант.

 

- Наскоро в България бе помощник държавният секретар по енергийните въпроси на САЩ Франсис
Фанън. Той обяви, че "проектът АЕЦ "Белене" е базиран на остарели технологии, които Русия отказва да използва дори на своя територия". Какви технологии би използвала Русия за този проект и каква е неговата значимост?

 

- Всички са наясно със значимостта на АЕЦ "Белене". В рамките на плановете на ЕС за нулеви въглеродни
емисии към 2050 г. на България ѝ предстои да се откаже постепенно от въглищните ТЕЦ, чийто дял е 2/3 от
произведената в страната енергия - 4000 мвт. За да бъдат заместени тези мощности, трябва поне една нова
АЕЦ. Българското правителство придава на този проект особено значение. Процедурата за избор на стратегически инвеститор продължава, макар и да бе забавена заради пандемията. Що се отнася до острите бележки на г-н Фанън, знаем че, критиката на конкурентите е най-добрата похвала

Руската корпорация "Росатом" е световен лидер в областта на ядрените технологии, както и шампион по количеството изграждащи се АЕЦ зад граница. В настоящия момент на различни етапи на строителство са 36
енергоблока в 12 държави. Лидерът в индустрията няма как да си позволи да предлага на партньорите си
продукцията, в чието качество не е сигурен 100%.

Купените от България реактори тип ВВЕР вече отдавна са доказали своята надеждност, трайност и сигурност
както в Русия, така и в целия свят, включително в страни - членки на ЕС. Финландия, Унгария и Словакия десетки години успешно експлоатират реактори ВВЕР и продължават да разширяват ядрените си мощности на базата на тази технология. Проектът "Белене" с реакторите ВВЕР-1000 отговаря на най-новите "постфукушимови" изисквания, има и сертификат EUR - свидетелство за най-високо ниво на надеждност и
безопасност. Това могат да потвърдят нашите колеги от министерството на енергетиката на България, занимаващи се професионално с тези въпроси.

 

- През последната година имаше няколко случая на изгонване на руски дипломати от България, заподозрени в шпионаж, и съответно Русия отговаряше с огледални мерки за български дипломати в Москва. Как ще коментирате тези случаи?

 

- Що се отнася до първата част, свързана с изгонването на руски дипломати, отбелязваме, че в България изкуствено се нагнетява антируска риторика. За 1 г. имаме 5 негативни епизода. Това е прецедент в найновата история на двустранните отношения. Въпреки този откровен демарш не сме получавали никакви обосновани коментари от официалните власти.

Според медиите едните бяха "помолени" да напуснат България поради това, че се опитват да научат особености на изборната система, другите - поради интереса си към развитието на енергийния комплекс на страната. Двамата сътрудници на Търговското представителство бяха обвинени, че проявяват интерес към уж "секретни" данни на българския военнопромишлен комплекс. Мисля, че за никого не е тайна, че работата на всеки един дипломат, било то служител в посолството на Русия, САЩ или Германия, се състои освен всичко в събиране и анализиране на информация за страната, получена, разбира се, при спазване на местните закони. Изхождайки и от тези данни, се формира и външната политика по отношение на всяка една държава. По-нататък "злодеянията", които вменяват във вина на руските дипломати, бяха отпреди две-три години.
Защо експулсирането стана точно сега? Не оставате ли с впечатление, че на някого не му харесва постъпателното развитие на руско-българския диалог?

Нека да съпоставим фактите. Първият сюжет с обявяването на "персона нон грата" на служители на посолството стана, след като вицепремиерът, министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, посети Москва, вторият - след срещата на Владимир Путин и Бойко Борисов в Истанбул.
Последният случай през септември т.г. - в навечерието на военните учения на летци на НАТО и България. Вие
ще кажете, че това е съвпадение? Моят опит подсказва друго.

Към втората част на въпроса. Дипломацията е път с движение в двете посоки. По отношение на българските колеги бяха приети "огледални" мерки. Алгоритъмът на действията в подобни обстоятелства е отработен и се
прилага от участниците в международното общуване с години. Вземайки решението за експулсиране на нашите дипломати, българското ръководство си е давало сметка за всички последици. Убеден съм, че тези "тъмни петна" върху летописа на двустранното сътрудничество няма да ни попречат да се движим напред в укрепването на традиционно близките отношения между народите на Русия и България.

 

- Как гледа Русия на въоръжаването на България с американски изтребители?

 

- България е суверенна държава и самостоятелно решава въпросите, свързани с осигуряване на собствената
си безопасност. Какви коментари мога да давам тук? Убеден съм обаче, че високото качество и технологичното ниво на руския военно-промишлен комплекс никой няма да оспорва. Както знаете, редица държави - членки на НАТО, имат в арсенала си както американско, така и руско въоръжение. Това е въпрос на свободния избор на всяка една държава.

 

- Кога може да очакваме визита у нас на президента Владимир Путин?

 

- Посещението на държавен глава винаги е кулминационно събитие в двустранните отношения, което подчертава високото ниво на междудържавен диалог. То като правило съвпада с важно политическо мероприятие, предполагащо присъствие на първите лица. Сега на дневен ред е ответната визита на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в София по покана на г-жа Захариева. Имаме предвид, че пристигането в България на главата на МВнР на Русия ще се състои след нормализиране на санитарно-епидемиологичната обстановка. Убеден съм, че личната среща на външните министри ще им позволи подробно да обсъдят актуалните въпроси на двустранните ни отношения и ще придаде допълнителен импулс на по-нататъшното ни сътрудничество.

 

***CV

 

- Роден през 1951 г.
- През 1977 г. завършва Московския държавен институт за международни отношения
- На дипломатическа служба е от 1977 г. Работи в посолството в Нидерландия през 1977-1981 г. и в постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел през 1994-1998 г.
- През 2006-2011 г. е посланик на Русия в Република Южна Африка
- През 2012-2016 г. е директор на Департамента за работа със съотечественици зад граница на МВнР на Русия
- От август 2016 г. е посланик на Русия в България
- Женен, има син

 

 

Източник 24 часа

Станете почитател на Класа