Пироговки, орландовки и якият българин по време на епидемия

България е рекордьор по отровени от гъби, имало е години с по 40-50 души загинали. По-леките отравяния никой не ги смята.

Рових статистика за Щатите, не можах да намеря повече от две-три жертви за 5 години. И то азиатци емигранти, те си падат по гъбите. А там скрупольозно разни служби отчитаха дори отровени от гъби кучета – стопаните им се съмнявали какво са набрали в гората, сготвили и хвърлили първо на кучетата за проверка. И има такива отровени кучета.

В някои страни от ЕС е забранено въобще да се берат горски гъби за ядене. Или предупреждават, че е опасно за живота, затова там няма такива традиции в бране на гъби.

Във Великобритания например има много гъби, там често вали. Но там отровените от гъби са почти само поляци – в Полша има традиции в гъбарството, и много емигранти на Острова си берат по горите.

Разликата е, че смъртоносно отровените в страни с добре развито здравеопазване, като се види, че умират, им присаждат черен дроб. В България това не може да се случи, няма система за донорство и организация за спешни трансплантации.

Ако някой следи групи с гъбари из социалните мрежи у нас, ще види как шества една сигурност и убеденост, че еди коя си гъба нямала двойник и не можело да се сбърка. За печурка се кълнат, че добрия гъбар не може да я обърка. За сърнела – нямала двойник. Тия опитни гъбари, дето се тровели, всъщност се били отровили от хвърлена отрова за вълци, която гъбите поемат като растат – тая легенда върви от години.

Моите проучвания в токсикологиите из България показаха, че на първо място се тровят от печурки, на второ от сърнели. Тоест, смъртоносно отровените са смятали, че са набрали точно от тези гъби – дето не можеш да ги сбъркаш, нямали двойници и т. н.

А доценти и професори ми обясниха, че не са имали през годините случай на гъбар, отровен от вълча отрова (стихнин). Това обяснение за отровени семейства на опитни гъбари явно беше несъстоятелно.

Смъртоносното отравяне се казва фалоидно отравяне и много добре се разпознава. Идва от бяла или зелена мухоморка, които уж много добре се различавали по цвят, форма и др. Та от тези две гъби смъртността без медицинска намеса е над 95%, една гъбка в тенджерата е достатъчна да отрови семейство Парченце 1-2 грама е достатъчно да убие човек.

С неимоверни усилия и съвременнии медикаменти средната смъртност от фалоидно (аманитиново) отравяне у нас е сведена до около 30-35%. Но това е само временно, тоест пораженията на черния дроб са толкова тежки (както каза бившата шефка на токсикологията в „Пирогов” – това е химическа ампутация на черния дроб), че спасилите се умират след няколко години от цироза и др.

И затова у нас се родило това особено разделение на гъбите на два вида – пироговки и орландовки. Пироговките са отровни, но не смъртоносно. В тази група гъби отровните вещества са други, трябва да изядеш примерно 15-20 гъби, за да те убие отровата. Обикновено те докарват до повръщане, разстройство и др. От такива гъби с промивки, медикаменти и т. н. в „Пирогов“ те оправят за ден-два-три.

От орландовките обаче няма отърване. Това са гореспоменатите бяла и зелена мухоморка. Печурки и сърнели са в групата на орландовките. Защото можеш да ги сбъркаш със смъртоносно отровните.

Опитах се веднъж да обясня това в една група на гъбари във Фейсбук, че като ме погнаха – „Не е вярно… Я стига си плашил хората… Не можеш да ги объркаш…” и т. н.

Един случай ми разказаха в „Пирогов” – докарали им отровил се човек от близките до София села. Питат го – „Какво си ял вчера, днес?”. Той почва да изрежда сирене, боб, наденички, такива неща. Те пак го питат – „Ами гъби да си ял?”. Той – „Аааа, печурки си пържих, ама те са от ливадата до двора, в горния край до боровете всяка година ми растат печурки, аз си ги бера.” Докторите казват – „Отровен си от гъби”. Човекът разпалено възразил – „Не е от гъби, докторе, вижте друго, това са от моите печурки”.
Умрял на петия ден и до последно непрекъсното повтарял – „Не е от гъбите, докторе, вижте нещо друго…” Заминал си на оня свят с дълбока убеденост, че докторите са неспособни, не са разбрали причината, за да го спасят.

Сега из социалните мрежи усещам нещо подобно. Пускам статия от списание „Тайм” от двама шведи, в която се обяснява, че шведския модел за справяне с епидемията е катастрофа, отдолу се лее възмущение: „Това не е вярно”, „“Глупости“, „Престанете“, „Платени сте“, „Няма да ви чета повече“, „Бакалов, изтривам те“, , „Всявате паника“, „Продадохте се“ и т. н.

Пусна статия от Франс прес за вируса, отдолу започват: „Лъжи… Продадохте се… Какво искате да кажете с тая статия… Защо пишете такива работи да плашите хората…”

Сега става дума за грип. Смъртността не е 95% или 35%, а е само 2-3%. Ама било спорно, пишат из Фейсбук, всъщност не е вярно и т. н. И всъщност при гъбите разбирачите сами избират да ядат и да се тровят, а с вируса, който се разпространява по въздуха нямаш избор.

Абе, обикновен грип бил. Да , ама от него започнаха да умират по 50 души на ден в обезлюдена България, повече отколкото умират от вируса на ден в Италия. Ама те всъщност умирали от друго – с Ковид 19, а не от него…
И т. н., якият българин вирус не го лови, има си бецеже ваксина, яде кисело мляко, пие ракия и няма страшно. И ти ще му кажеш как трябва да се пази…

България е рекордьор по смъртност на 100 хил. души в света. Не от коронавирус, а въобще. Дали не е заради киселото мляко? Или заради ракията? Или заради непобедимия дух на българина, на когото ти не можеш да му кажеш, че трябва да се пази. Той знае.

Впрочем, има още една група отровени от гъби. Както обясни накратко един токсиколог на въпрос от какво се тровят пациентите – „На първо място печурки, на второ сърнели, а на трето място са едни, които казват „Ядохме едни гъби“.

Добре е да се знае, че разбирачите са в по-рискова група от онези, които хабер си нямат и ядат какво им попадне.

 
 
Иван Бакалов   
 

Станете почитател на Класа