Иде ли краят на сагата „митничари с нежни имена“?

С наистина тежка задача се е захванал новият шеф на митниците ген. Ваньо Танов - да се прекратят контрабандните канали и да се увеличат приходите в хазната. Като начало са освободени от длъжност двама от досегашните зам.-шефове – Христо Арабаджиев и Румен Божинов, а третият – Красимир Николов, е понижен . Само за два дни при съвместна масирана проверка с полицията и данъчните на ГКПП – Кулата, пък беше пресечена възможността фирми да си спестят плащането на акциз и ДДС при доставки на горива на стойност около 560 хил. лева. Установените щети от неплатен ДДС и акциз са на обща стойност 2 457 000 лева, предотвратено е неправомерно ползване на ДДС за 525 000 лева за период от една седмица.
Има ли обаче гаранция, че новоназначените няма да бъдат въвлечени в корупционната „месомелачка“ на системата? Защото, както твърди един друг бивш шеф на агенцията – Емил Димитров – Ревизоро, натискът е огромен.
Затова, като е казал „А“, е редно ген. Танов да продължи до „Я“ - действията му да не останат само с кампаниен характер от типа „всяко чудо за три дни“. Факт е, че през последната година и половина редица политици и бивши митничари разкриха хора от митниците с прякори, които са замесени в контрабанда. Сред най-често споменаваните бяха Цайса, Марадона, Дебелия, както и митичният Касиер, който събирал пари за партийни каси. За да има ефект от стартиралата битка, кадровата смяна не е достатъчна. Трябват и организационни, и законови промени, с които да се помогне за предотвратяване и пресичане на възможностите за укриване на дължимите акцизи и данъци.

Станете почитател на Класа