Прави ли ни телевизията по-умни ?

Досега по този въпрос изследвания са правени повече за децата. Според редица научни центрове в Щатите, Германия, Япония, Великобритания и други страни се доказа, че съществува една негативна зависимост между времето за телевизия и успеха на децата в училище. В последно време обаче по- голямата тревога на родителите се дължи на пристрастеността на младите към мобилните телефони и социалните медии.

 

 

Да, но по- възрастните, особено тези от третата възраст са приковани към телевизора!

 

 

Според последни данни, докато децата от три до тринайсет годишна възраст гледат средно около час и половина телевизия, над шейсетгодишните стоят пред апарата средно от 5 до 6 часа дневно. А това вече буди тревога. При това доста основателна, защото негативното въздействие на синия екран може да ускори умствения упадък. Това е категоричното мнение на специалистите от един британски институт в Бирмингам. Неговите сътрудници са изследвали когнитивните / познавателните, свързаните със съдържанието/ способности на произволно избрани, близо 4000 души – над 55- годишна възраст, не страдащи от деменция.

 

 

 

 

 

0stoi

 

 

 

 

Експериментът бил проведен между 2008 и 2009 година в Англия. Те трябвало от една страна да запаметят обикновен списък от думи и от друга - названията на голяма група – за една минута да изброят възможно най- голям брой названия на животни. След 6 години тестът бил повторен със същите участници. Оказало се, че почти всички участници, вече на тази по- висока възраст, си спомнят по- малък брой думи от списъка. Резултатът на „телевизионно пристрастените” / гледащи телевизия повече от три часа и половина дневно/ бил с около 10 на сто по- слаб, докато „малко пристрастените” с 4 процента! Според авторите на този тест, най- опасното в случая е пасивността, която проявяваме с гледането на телевизия.

 

 

Какво тогава можем да направим? Да гледаме по- малко телевизия,

 

 

особено някои от нашите програми, които ни предлагат малко култура и знания, а повече „дъвки за окото”. Гледането на индийски, латино и турски „сапунки”, особено ако се пристрастим към тях, непременно ще има своя негативен ефект. За съжаление, някои телевизии като: „Нова”, БТВ, Диема просто прекаляват в това отношение. И човек има чувството, че е в България, в Европа, а някъде в Анадола или Азия. От тези сапунки направо се затъпява. Да не говорим за поп, диско, рок и чалга каналите, а също и с футбол и кеч, с които ни засипват тв операторите. Добре е, че има и канали, макар и по- малко за наука, култура, образование, туризъм, от които няма да затъпеем. Но все пак, са малко.

 

 

Що се отнася до музиката, доказано е, че класическата/ художествената/ действа положително върху интелекта, паметта.

 

 

Полезна е за всички, за стари и за млади. Изследванията в Щатите и Англия, под надслов „Ефектът Моцарт”, го потвърдиха категорично. Препоръката на учените е и възрастните, и младите и бременните майки и новородените и порасналите деца – всички да слушат тази музика, която носи хармония, красота, която развива мисълта и интелекта. Музиката на Вивалди, Моцарт, Шуберт, Росини, Верди...

 

 

За съжаление, моят оператор, например, А- 1, ми предлага „само” 40 канала с грозна, шумна и креслива музика, поп, рок, диско, джаз, техно, рап какво ли още не? Просто ритми и викове от джунглата. Някои от тях са полупорнографски, уж, музикални / а има 10 немузикални, чисто порнографски!/, и един- единствен за класика, след като може да пусне поне още няколко, за да имат зрителите избор. Но просто не иска!!! Не знам, може би това е съзнателна политика за опростачване на телезрителите. А не го ли иска това държавата? А и този напълно безполезен, скъпоструващ на данъкоплатците контролен орган СЕМ? За какво е той? За да служи на олигарсите и властта? Да поощрява чалгата и порнографията, налагането на цензурата, да манипулира конкурси за директори?! Спрял ли е някой от тези вредни канали? Или поне предавания от тях. Спира се разследваща журналистика, но не и програми с насилие, секс, перверзни сцени. Затова ще препоръчам на моите читатели да търсят хубава музика по Радиото и особено в Интернет.

 

 

Защото хубавата музика, наистина лекува.

 

 

Но освен телевизията, ако не сме прекалено пристрастени към нея и не можем съвсем да се откажем, бих напомнил, че съществуват и редица други много добри и изпитани начин да съхраним за по- дълго добрата си памет, да поддържаме интелекта си. Те са наистина много и не могат да бъдат изброени в този кратък текст. Заслужават отделно внимание. Но сега ще спомена някои от тях:

 

 

1/ Ежедневните тренировки на мозъка – как да запомняме лица, да подобрим зрителната си памет, да учим нови думи и понятия, ползата от чуждите езици...

 

 

2/ Как да се храним и какво да пием? Видовете диети, Антиоксидантите, Витамините за мозъка, Холестерина, Чаят, кафето, виното...

 

 

3/ Профилактиката? Дишането, Гимнастиката за паметта, Игрите, Кръстословиците, Медитацията, Китайската гимнастика „цигун”, за музиката...

 

 

Затова, нека да не разчитаме само на телевизията.

 

 

От нея, разбира се, освен текущата, ежедневна информация, научаваме много и полезни неща, но пристрастяването към нея е не само загуба на време, но вреди сериозно и на здравето. Отвикваме да мислим достатъчно дълбоко и самостоятелно. Приемаме нещата около нас безкритично, без да ги осмислим. А една сто пъти повторена лъжа, става истина, нали? Това беше откритието на Гьобелс по времето на Хитлер. Трябва да търсим и други източници на информация, освен официалните и централните тв канали, защото в тях има и цензура. Бъдещето е на Интернет, а не на телевизията.

 

 

И най- главното: да четем добра литература, да препрочитаме нашите и чужди класици, да слушаме хубава музика. Да, тя наистина лекува.

 

 

Два типични момента от „образователните програми” на Слави

 

 

Какво се случва с Криско и Слави Трифонов СНИМКА

Слави с любимеца на министър Банов, рапъра Криско, води час по музика за младите

 

 

0zzz

Слави представя бъдеща тв звезда

 

 

 

 

Огнян Стамболиев

Станете почитател на Класа