С вярващи в конспиративни теории не се спори

Конспираторите намаляват след като несигурността отмине

Конспиративността расте, заедно с броя на заболелите и жертвите от коронавирус. Със същите темпове расте и нихилизмът сред населението, така присъщ за конспираторите от всякакъв тип.

Според определението, което дава Европейската комисия „теориите на конспирацията представляват вярвания, че определени събития или ситуации тайно се манипулират зад кулисите от мощни сили с негативни намерения.“ В същия материал, както и в изследване на един от университетите в Амстердам се разбира, че конспиративните теории процъфтяват тогава, когато хората изпитват силна несигурност. Те дават фалшиво чувство за увереност и свобода на действие. Когато личността възстанови контрола над ситуацията, вярата в конспиративни теории намалява.

 

„Новина“ от сайта „Истинските новини“.

 

Конспиративните теории са удобни, звучат логично и са лесносмилаеми. Всички конспиративни теории по същество се свеждат до едно: има световен заговор от някакъв злонамерен елит, който иска да навреди на обикновените хора. Тези обстоятелства са извън властта на малкия човек, той не може да противодейства на злодеите, но дава да се разбере, че знае намеренията им и ги разобличава. Конспиративните вярвания съдържат противоречия, напасване на обстоятелства и съмнителни доказателства.

Конспиративните теории имат поне 6 признака,

които ги обединяват и могат да послужат за разпознаването им.

 

1. Конспиративните теории са универсални. Това, което четем днес за коронавируса със съответната конспиративна окраска, се върти в пространството от десетилетия. Конспиративните теории са едни и същи от много години, но притежават качеството да са пригодни към всяка актуална ситуация. Те могат да се отнесат със същата лекота както към коронавируса, така и към някое бедствие или цунами. Това, че има световен заговор, целящ да чипира, увреди, подчини, контролира, следи или намали населението не е никаква новина в конспиративния свят. Просто сега тези теории са успешно интегрирани в коронавирусната ситуация.

 

2. Конспираторите отхвърлят технологичния напредък. Те вярват, че всеки пробив в науката е във вреда на човечеството и работи срещу него. Затова налагат такава яростна пропаганда срещу ваксини, 5G, иновативни и улесняващи живота приложения в смартфони, срещу самите смартфони и т. н. Накрая обаче все пак всички приемат нововъведенията, а конспиративната теория в този си нюанс постепенно затихва… до следващата иновация, в която тя избухва с нова сила и нова окраска. Добър пример в това отношение са микровълновите фурни. В началото бяха яростно отричани и заклеймявани като смъртоносни за човека, като им придаваха почти сатанински свойства. Сега, десетилетия по-късно, във всеки дом има микровълнова фурна, която се използва ежедневно от цялото семейство, и тази конспиративна теория позагуби своята тежест. Конспираторите не обичат промените и се пазят от нововъведения.

 

3. Конспиративните теории са манипулативни. Конспираторите винаги крещят високо, че са обект на манипулация и световен заговор, но при един по-внимателен поглед върху ситуацията се вижда, че всъщност манипулаторите са те. С ненаучни теории или с научни, но изцяло погрешно интерпретирани, те създават манипулативни убеждения.
Конспираторите създават по същество дезинформация, отхвърлят очевидни факти, които не пасват на теорията им и напасват други, които да я „подкрепят“. Един безпристрастен анализатор веднага би открил в конспиративните теории отсъствие на логично подредена конструкция и хаос. Сегашната ситуация е най-добрия пример да се илюстрира това: няма пандемия, такъв вирус не съществува, лъжат за тестовете, плащат, за да излизат такива данни, няма смъртност от коронавирус, няма заболели, искат да ни затворят по къщите, за да ни ваксинират, чипират и заробят. Всичко това се повтаря до степен на истерия, а всеки, който би опитал да опровергае абсурдността на теориите, веднага бива заподозрян като част от конспирацията.

 

 

Коментар във Фейсбук на наплашена от ваксините.

 

4. Конспираторите се събират на групи по вярвания. Такова например е обществото на антиваксърите. В България антиваксърите по правило са хора, които са минали целия имунизационен календар като деца, живеят с имунизациите си безпроблемно вече 30-40 години, но категорично отказват да ваксинират собствените си деца, подлагайки здравето им на риск и твърдейки, че правят това от любов и загриженост. В интернет могат да се намерят групи, обединени от вярата си в плоската Земя, които убедено твърдят, че звездите, Луната и Слънцето ни се прожектират на голям екран в небето, като се включват и изключват като крушки в различни части на денонощието. Земята е плоска и се намира под похлупак, а Луната се намира само на 2-3 километра от нея. Под „похлупака“ се намира и космическата станция МИР. Те вярват, че планетата ни не се намира в космоса, а в нещо, което те наричат „некосмос“.

 

Друга голяма група нарича себе си „Воини на светлината“ и има за цел да разобличава тайно общество от илюминати и рептили. „Войните на светлината“ са убедени, че този тайнствен елит е причината за цялото зло на света, включително и пандемията от коронавирус.

 

Напоследък се възроди и теорията за кемтрейлс в свое ново амплоа, в която се твърди, че химикал се разпръсква със самолети от небето върху главите на населението и предизвиква симптомите на коронавируса.

Като цяло, конспираторите рядко вярват само в една конспиративна теория. Техните вярвания представляват букет от теории, които успешно се напасват към всяка нова и по-екстремна ситуация.

 

5. Конспиративните теории не могат да отговорят на въпроса „защо“. Ако започнете да задавате настойчиво въпроса „защо“ в един момент неизменно ще стигнете до извода, че „защо“ няма отговор. Това се дължи на факта, че конспиративните теории са повърхностни и рядко стигат до същината на нещата. Например, ако зададете въпрос на някой конспиративен теоретик защо мисли, че пандемия от коронавирус не съществува, той ще ви отговори без колебание, че всичко е измислено от СЗО. Ако продължите да задавате въпроса „защо“ ще й трябва на СЗО да прави това, ще получите неизменните отговори: защото искат да ни превърнат в роби на Новия световен ред и да намалят населението. Кой иска това? Бил Гейтс, Сорос, Рокфелер, Ротшилд и т.н. А „защо“ тогава човешката популация непрекъснато нараства, след като се полагат такива усилия за нейното намаляване? Тук обикновено разговорът свършва, защото реалността, че населението на Земята непрекъснато нараства, вместо да намалява, влиза в силно противоречие с постулатите в конспиративната теория.

 

6. Конспиративните теории много се доближават до преданията, митовете и легендите в древността. Конспирациите са съвременния фолклор, изграден въз основа на попкултурата. Ако се проследи конструкцията им се стига до много общи връзки в тези категории. И в конспиративните теории, и в митовете има силен и могъщ злодей, който иска да навреди на обикновения човек. Във фолклора и народните предания това са змейове, дракони, великани и вещици. В митологията това са отмъстителни и кръвожадни богове, а в конспиративните теории – тайнствен могъщ елит, който иска да унищожи или намали населението. В легендите и преданията срещу силния враг се изправя малкия човек, въоръжен със своя ум, хитрост и умения, и го побеждава. В конспиративните теории го разобличава. А накрая доброто възтържествува (каквато е и „целта“ на конспираторите – да възстановят справедливостта и мира в света).

Кой създава конспиративните теории?

Ярък пример за това е англичанинът Дейвид Айк, който е превърнал конспирацията в своя професия, пишейки дебели книги и изнасяйки семинари по цял свят, в които дава подробни обяснения на създадените от него теории (напр. теорията за рептилите и шейпшифтинга е лично негово творение).

Други митове, като съществуването на тайно общество илюминати, които владеят света, са заимствани директно от книгите на Дан Браун, но са възприети в конспиративното общество като чиста истина, за която съществуват безброй „доказателства“, а не като плод на художествената литература.

Вредни ли са конспиративните теории за обществото?

 

Категорично да! Във време, когато светът е обхванат от пандемия, тя се отрича въз основа на конспиративни вярвани. Това води до омаловажаване и неглижиране на проблема, определено е вредно. Когато въз основа на конспиративни теории хората масово отказват да се ваксинират, вярвайки, че ваксините са създадени специално, за да им навредят, това е дори опасно. Отказвайки да се ваксинират, тези хора винаги ще бъдат слабо звено, една отворена врата, през която болестта може във всеки един момент да се завърне отново.

 

Зависи ли вярата в конспиративни теории от интелекта и образователния ценз?

Не! Много интелигентни и образовани хора, мислят едно и също с по-ниско образованите. Вярата в конспирациите по същество представлява първична защитна реакция към определена ситуация или дразнител, а развитието на интелекта, образованието или професионалната реализация не е решаващо в случая. Конспиративната теория е начин индивида да си обясни по достъпен начин сложна необичайна, екстремна или извънредна ситуация от битието.

Можете ли да разколебаете един конспиратор в неговите теории и вярвания?

 

Категорично не! Всеки опит за развенчаване на конспиративните митове е чиста загуба на време. Вярата в конспиративните теории затихва по естествен начин, когато ситуацията се успокои или дразнителят изчезне, а конспираторът се освободи от чувството на несигурност и страх. Да се потушават конспиративните теории може да доведе единствено до яростна съпротива от страна на конспираторите, което превръща всяка дискусия в битка, а излагането на рационални аргументи и факти в абсолютно безполезно начинание.

 

 

 

Станете почитател на Класа