Кой реши да вдига политически зомбита

Кой реши да вдига политически зомбита
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.05.2021
  • Share:

Ако миналата седмица Боби Михайлов обяви след близо 200 дни на почивка, че всъщност ще си оттегли оставката и ще се завърне начело на БФС, тази седмица успя да надмине по нелепост това завръщане.

 

Жан Виденов щял да прави партия, която да възражда лявото и да се бори за място на предсрочните избори.

 

Ако има някой в българската политика, за който може да се използва определението "политически труп", то това ще е Виденов - човекът, при чието управление фалираха банки, България изпадна в хиперинфлация с недостиг на зърно и хляб с купони.

Кой точно политически архитект и сив кардинал е решил да се прави на некромансър, засега още не е ясно, но вероятно все в един момент ще излезе. Защо обаче точно Виденов?!

През годините съм слушал много оправдания за него: 

"Не бил той мамил, други му спретнали номер."; "Той бил честен и почтен, но му врътнали шашма и ограбили държавата."; "Цялото положение било такова, че кризата била неизбежна."

 

Дори и това да е така, истината е една - той беше отговорен да управлява държавата и цялата тази огромна, шумна, жестока криза се случи по негово време.

 

Когато си премиер, твоята работа буквално е да се грижиш точно такива неща да не се случват.

И ако си допуснал подобна криза да се развихри, изтощавайки държавата за години наред, то логично е да се предположи, че или си измамник, или си некадърник. А нито едно от двете определения не е подходящо за човек, решил да прекрати политическата си пенсия.

Когато над 1 млн. души излезли на протест по улиците те изгонят от власт, не се връщаш. Стоиш някъде там тихо и не говориш за политика, защото тая работа очевидно не ти е по силите.

В интернет вече се въртят шегите, че Виденов е единственият политик, който може да обещае, че всички българи ще станат милионери, и след това да го изпълни.

Сега, в състояние на здравна и прииждаща вече икономическа криза, последното, от което България има нужда, е човек, който се е доказал като тотално неспособен да се справя с кризи, да настоява за втори шанс.

 

Добрата новина е, че подобни политически проекти на някой си там, който е решил да се пробва в политиката, обикновено се провалят с гръм и трясък. Едва ли точно Жан Виденов ще е голямата изненада в този план.

 

И все пак, когато политическите зомбита тръгнат да надават пак глас, добре е да ги връщаме там, където им е мястото - в историята.

 

 

Александър Петров

Станете почитател на Класа