Задава ли се нова финасова криза и каква?

Задава ли се нова финасова криза и каква?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.05.2021
  • Share:

Ето малко числа от САЩ, с чиято икономика желаем или не, всички сме свързани.
2021 година:

Национален дълг 28,17 трилиона долара (вторият най-голям скок след Втората Световна Война)

Покачване цената на дървесината с 400%

Покачване цената на горивата със 130%

Покачване цената на мед/метал/ със 130%

Инфлацията в страната 4,2 %

Повече от година правителствата по света се борят с Ковид 19. Поради тази причина правителствата разходват неимоверни финансови средства, за налагането на спорни мерки за „спасяването на нацията“ си. Почти всички държави харчат нечувани суми, които гордо обявяват, но не споменават,че те ще трябва да се връщат, вероятно дори и от децата на децата ви.

В началото на Ковид кризата правителствата осъзнаха, че всички са изнесли в Китай производства, които са важни за националната сигурност. Явно отговорните за тази сигурност са избрали да изберат печалбите в бизнеса, пред нея, разчитайки, че подобни кризи не съществуват от години. Когато обаче кризата почука на вратата ни, правителсвата бяха принудени да наддават за необходимите продукти. В пресконференциите, с гордост заявяваха, как са успели да закупят Х брой маски, предпазни облекла и апарати за обдишване. Никой не попита: а защо не разполагаме със собствено производство на такива, кой е отговорен за това, и с какво още не разполагаме?

 

Разбираемо, всички тези продукти не бяха закупени на стандартни цени, а на по-високи. Логично ли е да се очаква бизнесът, който с години е печелил от изнасянето на всички тези производства в Китай, да заплати за щетите днес? НЕ. Данакоплатецът ще заплати. Бизнесът ще получи дори финансова инжекция.

 

И докато милиони малки бизнеси по света фалираха, поради липса на адекватна помощ, то гигантите получиха такава. Има и шокиращи примери, не само с големи компании. Баскетболният отбор LA Lakers от NBA, получи помощ от 4,6 милиона долара. Отбор, в който заплатите на играчите са милиони… Когато медиите разкриха случая, те върнаха парите.

 

Не е достатъчно шокиращо? Рапърът мултимилионер Кание Уест получи 2 милиона долара. Също ги върна, след като медиите разбраха.

 

Въпросът е за колко никога няма да разберем и никога няма да ги върнат? Как са били избрани, като нуждаещи се? В България също изплуваха дори още по-потресаващи схеми. Никой не върна нищо. Сметката остава за данъкоплатеца. По-точно за децата му.

 

Не се говори ясно за дългосрочен план. Говори се само за момента. Да вземем тези пари днес, да ги похарчим днес. А кой ще ги върне, кога, как? Обричаме ли идните поколения на криза?

 

Кризата всъщност вече чука на вратата, а може би е и с единия крак вътре. С подобни данни от САЩ, е въпрос на време те да се разпределят закономерно и сред останалите държави.


И ако смятате, че те са твърде далеч и не ви касае, поимислете пак. Финансовата криза през 2007-2008 г. беше предизвикана именно в САЩ. Тя засегна целия свят, защото банковата ситема е свързана. Знаете ли къде са инвестирани пенсионните ви фондове например?

 

От всички банки и финансови къщи, създали тази криза, един единствен банкер влезе в затвора. Останалите получиха дори годишни премии . Огромни годишни премии, които няма да можете да изкарате и за десет живота. А вашите спестявания изчезнаха… Същите банкери продъжават да са на ръководни постове във финансовия сектор, но от вас се очаква да вярвате, че днес не правят същото, като преди.

 

Българският народ е казал “ В мътна вода най-лесно се лови риба“. Водата не може да бъде по-мътна в момента . Въросът е кой лови риба , и ще остане ли нещо в реката за вас и децата ви…

 

 

Светослав Кирилов

 

 

Станете почитател на Класа