Шийлдс – жертва на слабото ни правосъдие

Английският футболен хулиган Майкъл Шийлдс, който излежаваше 15-годишна присъда за опит за убийство на български гражданин, бе помилван. Това съобщиха вчера британските медии. Министърът на правосъдието Джак Стро каза, че са се появили „нови доказателства“, които доказвали невинността на Шийлдс. Според доказателствата друго лице било виновно за удара с камък по главата на Мартин Георгиев.
Освобождаването на Шийлдс, който е приеман едва ли не за герой на Албиона, е тежък удар по съдебната ни система. И тежък удар срещу справедливостта, защото през 2005 г. неколцина свидетели - и англичани, и българи, потвърдиха, че именно хулиганът от Ливърпул е ударил безпомощния Мартин с камък по главата. Вероятно ако престъплението бе извършено във Франция, английската преса нямаше да надигне вой, че Шийлдс е невинен. Просто доверието в нашата система е тотално сринато и за това сме си виновни само ние. Буди недоумение и изказването на Стро за „нови доказателства“, които уличавали друг в престъплението. Ако е така, британските власти трябва веднага да арестуват новия заподозрян. И ако е така, защо тези доказателства не бяха предоставени своевременно пред българския съд?
Засега е ясно само, че Майкъл Шийлдс е свободен, без дори да е излежал и половината от присъдата си. Впрочем много българи лежат в британски затвори за далеч по-леки престъпления. Май наистина трябва да вземем пример от британците. И следващия път, когато някой пиян чуждестранен турист наруши закона, нека излежи присъдата си у нас.

Станете почитател на Класа