Стрес тест, но за сивия сектор

До края на миналата година недостигът в социалноосигурителната система е бил 2 млрд. лв., съобщи вчера заместник социалният министър Христина Митрева. Въпреки че данъчноосигурителната тежест е намаляла, приходите в системата не се увеличават. Нарастват обаче разходите й. И това ще се случва още по-забележимо, защото кризата притиска фирмите и те съкращават все повече работна ръка. Безработните пък очакват от държавата своите обезщетения.
Все пак правителството не отстъпва от обещанието си да намали осигурителните вноски с още 2-процентни пункта от началото на 2010 г. Целта е фирмите да плащат по-малко разходи за труд и да се въздържат от драстични съкращения. На пръв поглед изглежда съвсем просто и логично.
Проблемът обаче идва от сивия сектор. Заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров предложи стрес тест на осигурителната система, за да се види в какво окаяно състояние се намира тя. Няма нужда от подобни инициативи, защото всички са наясно какви ще са резултатите.
Не е никак зле обаче силно да бъде стресиран сивият бизнес. Той не само бяга от данъци и осигуровки и така разклаща публичните финанси, но създава нелоялна конкуренция на компаниите, които работят на светло.

Станете почитател на Класа