Започваме нови преговори с Европейската комисия, този път ще искаме прекрояване на Програмата за развитие на селските райони

Над 1 млрд. лв. е недостигът в четири от мерките на Програмата за развитие на селските райони, съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов (стр. 6). През последните месеци във фонд „Земеделие“ проектите са приемани на конвейер. Най-много заявки, разбира се, има към най-атрактивните мерки - например за строителство на общински пътища и за земеделска техника. Както може да се досети човек, точно в тези области опитите да се манипулират цените са особено чести.
Няма много механизми да реагират днес чиновниците. Единият вариант е да молят Брюксел да прекрои програмата, т. е. част от ресурса в неатрактивните мерки да бъде прехвърлен там, където има повече желаещи. Може да е логично, но е малко възможно.
Повече от година вървяха разговорите за спрените пари по САПАРД. Шест месеца убеждавахме ЕК, че трябва да се направи компромис с мандрите, които не отговарят на европейските стандарти. В интерес на истината Брюксел склони на доста от българските желания. Това обаче не може да е безкрайна практика. Няма начин всяко нещо у нас, свързано с евросредства, да се превръща в брюкселски проблем.

Станете почитател на Класа