Нови депутати, нови правила

В Народното събрание от вчера вече работи нова контролно-пропускателна система за депутатите. Народните представители ще могат да влизат само със служебната си карта, а ако някой носи в себе си чужда депутатска легитимация, системата ще блокира и „малката“ измама ще бъде разкрита на секундата. Целта на този завишен контрол е да се спре веднъж завинаги гласуването с чужди карти.
За съжаление новата контролно-пропускателна система не дава много поводи за оптимизъм. Порочната практика 30 депутати да гласуват като за 120 свои колеги е трън в очите на хората от близо 20 години и трудно може да се повярва, че нещо скоро ще се промени. Най-малкото защото не е задължително депутатът да е извън сградата на парламента, за да гласува някой с неговата карта. Той може спокойно да пуши в кафето, докато в пленарна зала някой друг решава с неговата карта. Най-сериозните очаквания са, че този проблем ще си остане актуален и в близко бъдеще, но не са свързани с дребните технически недомислици, а с липсата на достатъчно политическа воля за решаването му. Депутатите от БСП и ДПС например вече възроптаха срещу новата пропускателна система. Журналистите, които отразяват работата на парламента пък, за пореден път станаха жертва на интересен, но не особено ясен експеримент, като вече влизат в сградата на институцията през отделен, различен от депутатския вход.
Хубаво нещо е редът. Особено в парламента. Но още по-хубаво е правилата да важат за всички. Нещо, в което за съжаление, българският парламент още не може да ни убеди.


Станете почитател на Класа