Шум в системата

Съдът в Люксембург се занимава с въпроси, свързани единствено с прилагане на правото в страните - членки на ЕС. Това заяви вчера председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Поводът: изявлението на шефа на Софийския градски съд, че СГС обмисля питане до Люксембург по делото за пране на пари срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Делото е знаково, а забавянето му е лоша атестация за способността на българския съд да реагира адекватно и според европейските изисквания.
Очевидно има някакъв шум в правосъдната система, когато стане въпрос за този казус. Ясно е , че Европейският съд не се занимава с наказателни дела и това го знаят всички юристи. В такъв случай въпросът защо се правят объркващи изявления буди неприятни отговори от типа на „защото някой не иска това дело да бъде доведено докрай“.
За да няма подобни съмнения, е добре магистратите да си гледат съвестно делата, особено когато те са с такава вътрешна и международна значимост. Само така Темида ще покаже, че е независима и способна да се справи със задълженията си.

Станете почитател на Класа