Леви драми с предизвестен край

В БСП ври и кипи преди 18 октомври. На тази дата ще се проведе редовно заседание на 47-ия конгрес, в червената партия някои лобита се точат да сменят лидера си. Ако не сега, то поне догодина, когато им е редовният конгрес. Мотивите, с които ще бъде нападнат Станишев, бивш премиер и настоящ лидер, са много любопитни. Първият е, че партията е въвела плоския данък. На този тип политика червеното ръководство даде колективно „зелена улица“ и категорично не прие възраженията на група леви икономисти, че това не съвпада с позицията на ПЕС, които защитават прогресивното данъчно облагане.
Вторият аргумент на противниците на Станишев е, че са допуснати олигарси в партията, макар това да не беше еднолично решение на лидера на БСП, а колективно решение на ръководството, което покани през 2005 г. в парламентарната си група представители на едрия бизнес. А после неблагодарно изхвърли част от тях.
Третият аргумент е също толкова несъстоятелен. А именно, че коалицията с НДСВ и ДПС е била несполучлива. Сякаш БСП имаше друг шанс да влезе във властта! Достатъчно е да си припомним изказването на Румен Петков, който оправда всеки съюз с думите: „Хората ни са гладни. Осем години са извън властта“.
В този смисъл, каквото и да кажат на този конгрес лобитата в партията, нека имат предвид, че не е смела позиция да критикуваш падналия, който и без това е достатъчно смачкан. Номерът е да го направиш, когато е силен и е на власт.

Станете почитател на Класа