Има грип, а мерки?

Вчера столичната РИОКОЗ започна разяснителни дейности заради откритите случаи на свински грип в две софийски училища. Това обяви министърът на образованието Йорданка Фандъкова. Специални противоепидемиологични мерки обаче засега Министерството на здравеопазването няма да взима. Въпреки че вчера директорът на Института по микробиология към БАН акад. Ангел Гълъбов предупреди, че най-вероятно общият брой на заболелите от свински грип в страната е няколкостотин души, което значи, че вирусът циркулира на територията на България. Акад. Гълъбов ни посъветва и интензивно да мием твърдите повърхности в кухнята и бравите на училища и университети.
За съжаление и тези „мерки“, или по-скоро липсата на такива, за пореден път доказват, че у нас не сме свикнали да се борим с проблемите превантивно.
Никой не иска да насажда масова паника у хората, но сериозни мерки срещу разпространението на зарази просто липсват. Всеки може да види, че в част от ресторантите у нас хигиената е лоша, липсва санитарен контрол в държавните учреждения и в обществения транспорт. А именно на такива места хората се разболяват. Крайно време е на служби като РИОКОЗ да се дадат повече механизми за контрол. А за целта контролът в тези служби също трябва да е извънредно строг.

Станете почитател на Класа