Столични казуси

Амбициозният план за изграждането на пет натоварени кръстовища в София на две нива може и да не се осъществи, стана ясно вчера на заседание на общинската комисия по бюджет и финанси. Причината е, че заради някакви засега неясни причини тръжната процедура за изпълнението на проектите е обжалвана в съда, а какво ще е решението, никой не може да прогнозира. Още повече че Столична община не може да си позволи скъпи адвокати, заради което през последните години изгуби немалко дела.
Общинските съветници от опозицията пък директно атакуваха иначе полезния проект, като обявиха, че търговете за него не са били достатъчно публични и не е ясно по какъв критерий са избрани кръстовищата, на които предстои модернизация.
Така столичани и гостите на София още дълги години ще си късат нервите по светофарите, а катастрофите в конфликтните точки на булевардите ще станат повече, защото трафикът се увеличава. И всичко е заради административните неуредици, които позволяват на всеки, който пожелае, да поведе съдебна битка срещу общината. Заради подобни казуси още мечтаем за бърз и модерен околовръстен път като в европейските столици, а изпълнението на последната отсечка на метрото закъсня с повече от две години. Май е време администрацията на Столична община да поеме своята отговорност, за да не допуска и в бъдеще двумилионна София да се превръща в заложник на частни интереси или чиновнически грешки.

Станете почитател на Класа