Нека поне в Европа сме единни

Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи кандидатурата на външния министър Румяна Желева за еврокомисар, а на образователния министър Йорданка Фандъкова – за кмет на София, стана ясно вчера.
Категоричната позиция на ЕНП, която обединява десни партии от страни с различия в икономически, политически и дори културно-исторически план, всъщност показва каква е ситуацията у нас. Докато в повечето европейски страни борбата е техният еврокомисар да вземе по-престижен и важен ресор в ЕС, у нас като че ли всяка партия е готова да предложи свой еврокомисар, а на другите кандидатури се гледа войнствено и с недоверие. Евродепутатът от БСП Кристиян Вигенин например заяви, че българските социалисти тепърва ще мислят дали да подкрепят Желева, Меглена Кунева не крие амбициите си за втори комисарски мандат, а преди десетина дни СДС обяви, че Надежда Михайлова е най-подходящият български кандидат за престижния пост.
През 1866 г., когато Петко Славейков написа прочутата си басня „Орел, рак и щука“, още не сме имали своя държавност, но политическата прозорливост на поета наистина е била феноменална. Крайно време е партиите у нас да забравят понякога граничещите си с дребнавост амбиции и да разберат, че по отношение на европейската политика всички те са впрегнати в една кола. Затова трябва да подкрепят най-силната ни кандидатура за еврокомисар в името на България, а партийните лидери просто да си спомнят какво гласи националният ни девиз: “Съединението прави силата.“

Станете почитател на Класа