Без компромиси в здравеопазването

Просрочените задължения на държавните болници са 52 млн. лева, а текущите им дългове са 270 млн. лв., съобщи вчера здравният министър Божидар Нанев. Към тези факти министърът добави прогнозата, че парите за здравеопазване догодина ще бъдат намалени с 10%. Новоизбраният шеф на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов се усъмни в тази прогноза и предположи пред „Класа“, че недостигът в здравния бюджет всъщност ще е много по-голям.
С други думи средства за реформата в здравеопазването у нас няма, а болниците могат да фалират или някой ден да осъмнат със запорирани сметки. От което най-много ще пострадат пациентите. Едва ли има човек у нас, който да не се е опарил от неразбориите в здравния сектор. Всички усещат кризата, нуждата от икономии е очевидна, но едва ли те трябва да стават за сметка на здравеопазването. Защото и без бюджетен дефицит ситуацията в сектора е мрачна. А ако се сбъднат прогнозите за фалит на психиатричните клиники, в които се лекуват пациенти, чието поведение без лекарски надзор би могло да бъде опасно и за обществото, и за тях самите, ситуацията става опасна.
Управляващите спешно трябва да измислят животоспасяващ вариант за българските болници. В противен случай идеята на кабинета да наложи ясни правила за плащането на медицинските услуги и всички идеи за реформи ще си останат само добри, но безполезни намерения.

Станете почитател на Класа