Ваксините са необходими сега!

Не се предвижда ваксините срещу новия грип да се увеличат. Те си остават 180 хиляди и ще бъдат предназначени за 10% от рисковите групи от населението. Това съобщиха вчера пред „Класа“ от Министерството на здравеопазването. И в допълнение казаха, че имунизациите ще започнат от януари. За това решение нямало да има промяна. Поне засега.
Нормално е да зададем няколко въпроса. Първо: ако до януари грипната вълна е преминала, но и не дай Бог е отнела още човешки животи, какъв ще е смисълът от ваксини тепърва? Второ: не е ли по-логично да се започне с имунизациите веднага? И трето: защо не беше помислено по-рано за доставката на ваксини? Във Великобритания например в момента се предвиждат масови имунизации на тийнейджърите.
Вярно, в хазната пари няма. Но винаги може да се орежат поне още малко излишни разходи. Да не говорим, че има немалко хора, които сами ще помислят за превантивни мерки срещу грипната епидемия. За това обаче е нужна истинска политика на мига. За да не се окаже, че прикривайки проблема сега, след време ще е късно да се признаят грешките.

Станете почитател на Класа