Дойде моментът МВнР да демонстрира, че спира политическите назначения

Когато стана първи дипломат на страната, Румяна Желева обяви, че ще спре политическите назначения зад граница. Сега е моментът да го докаже. Както се очертава, мисиите ни в две ключови страни - САЩ и Турция - ще останат без шефове, след като министър Желева предложи на МС да отзове посланиците ни там заради нарушения около изборите на 5 юли т.г. Разбира се, ако президентът Първанов подпише указа. На тяхно място правителството на ГЕРБ трябва да предложи други професионалисти. Какви ще бъдат те - партийни назначения или дипломати от кариерата? Самата Желева казва, че според закона за дипломатическата служба 20% от назначенията могат да бъдат политически, но в същото време признава, че липсва легална дефиниция какво означава политическо назначение. Посланикът е най-висш ранг министър, представител на държавния глава зад граница в съответната държава. Така че място за партийни емоции тук не трябва да има.
В САЩ по правило, когато се сменят демократи с републиканци и обратно, в първата селекция на топдипломатите се включват хората, лобирали най-силно и с най-много пари за победилата партия. В Стара Европа обаче посланикът е дипломат, минал през всички етапи на кариерата. В западноевропейските страни не всеки може да завърши дипломация. В Италия например, в този тип колежи влизат само децата на дипломати и на политици.
Провинилите се двама български посланици са били назначени заради партийни нагласи, въпреки че са били и дипломати от кариерата, при това добри. Но грешките им са недопустими, защото носят най-високата отговорност за реда в посолствата, включително – и най-вече – по време на избори.
След като веднъж взе трудното решение да ги върне в родината им, министър Желева ще трябва да реши още по-трудната задача – с кого ще ги замени.

Станете почитател на Класа