Искри между институциите

Между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 вчера пак прехвърчаха искри. Поводът: изявлението на президента Георги Първанов, че определени среди са на път да осъдят бившия министър-председател за това, че „някой някъде е преместил една папка“. Продължавам да оставам с усещането, че босовете на престъпния свят са недосегаеми, заяви държавният глава.
Премиерът Бойко Борисов не му остана длъжен. Свика пресконференция, на която обяви, че е подхванал големите риби и това се вижда от действията му.
Има ли война между институциите, е дежурен въпрос, който се задава в такива случаи. Още повече че престрелката между първите двама мъже на държавата продължава втори ден. В събота Първанов отказа да освободи с указ посланиците на САЩ и Турция, защото това действие на МС не било съгласувано с него.
Бойко Борисов пък отговори, че кабинетът няма да преразгледа решението и че е сигурен, че държавният глава в крайна сметка ще подпише указа.
Как ще постъпи президентът, предстои да видим. Но в името на функционирането на държавата е добре да се спазват законите, за да не се стига до ситуации, които да налагат институциите да бранят правата си.
Такъв политически климат не е здравословен за никого.

Станете почитател на Класа