Терминът „реформа в образованието“ от години е празно клише

Само 15% от учителите у нас ползват компютър. Забележителната цифра е отбелязана в одит на Сметната палата. Тя означава, че 85% от преподавателите не могат да работят с имейл.
Зад тази статистика се крият недобре подготвени преподаватели, от което директно страда българското образование. Затова неправителствени организации предложиха повишаването на учителските степени, от които зависи и размерът на заплатата, да става само срещу представяне на сертификат за компютърна грамотност.
Редно е децата да бъдат обучавани от знаещи и можещи учители. За да придобие третата йерархична степен „старши“ (нещо като майор в армията – б.а.), един учител трябва да има над 10 години стаж в системата. Иронията е в това, че именно учителите с над 10-годишен стаж най-често попадат сред тези 85%, за които новите технологии са неразбираеми. А терминът „реформа“ се превърна в празно клише, което никога не се осъществява.
Разбира се, учителите не са виновни за всички неразбории в образованието. В известен смисъл те също са жертви на системата, която не насърчава квалификацията им. Факт е обаче, че времето за приказки свърши. Ако реформата си остане просто клише още няколко години, на българското образование му е спукана работата.

Станете почитател на Класа