И в образованието изоставаме от ЕС

България изостава по нивото на висшето образование сред населението в сравнение с останалите страни от ЕС. Това сочат данните на Националния статистически институт, огласени днес. През 2008 г. едва 18% от българските граждани между 25 и 64 години са били с висше образование, докато висшистите в ЕС са средно 57%, а в САЩ те са цели 81%.
Лошата новина е, че няма изгледи ситуацията скоро да се промени в положителна посока въпреки големия брой университети у нас. За неприятната статистика, с която за пореден път изоставаме от европейските си партньори, причините са много. Една от най-съществените си остава тенденцията голяма част от талантливите българи да се реализират в чужбина. Не помагат дори завишените бройки за прием във висшите училища, защото така критериите пред кандидат-студентите падат, от което пък страда качеството на образованието. От все по-слабата квалификация на младите специалисти вече се оплакват и представителите на бизнеса. Нормално е фирмите да не искат зле подготвени висшисти и те да пълнят трудовите борси, въпреки че държавата е инвестирала в тяхното образование.
Във висшето образование у нас е нужна цялостна реформа, за да настигнем европейските си партньори. Генетичния фонд го имаме – многобройните награди, които печелят българските младежи от научните олимпиади по света, са доказателството за това.

Станете почитател на Класа