Има пробойни в Закона за обществените поръчки

В Закона за обществените поръчки има дупчици, през които изтичат много пари, каза министърът на отбраната Николай Младенов вчера. Той поясни, че когато става дума за мисии или международни договори, не се спазват стриктно изискванията на закона. Т.е. решавало се е еднолично коя фирма да обслужва министерството. По този начин се провеждали конкурсите за бронежилетки и компютри. Само дето не се знае къде отиват комисионите от тези поръчки.
Бизнесът и неправителствени организации отдавна тръбят, че наредбите към закона създават сериозни предпоставки за корупция. Под прицел са т. нар. малки поръчки, за които не се провежда търг. Там цифрите са стряскащи. За малка поръчка в сферата на услугите се счита такава до 110 хил. лв., за доставки – до 180 хил. лв., за проекти - от 30 до 110 хиляди лева. Когато пък става въпрос за строителство, сумата е до 2 млн. и 150 хил. лв.
При такива възможности няма как някои властимащи да не се изкушат да приберат комисиони за себе си. И да изберат тази фирма, която дава най-висок процент за джоба им.
При тези реалности най-добре е законът и нормативните актове към него да бъдат основно променени така, че да бъде защитен държавнитя интерес. И да се запушат пробойните за изтичане на обществени средства.

Станете почитател на Класа