Стига вече болни адвокати

Софийският градски съд (СГС) за пореден път вчера отложи делото за източване на пари по програма САПАРД срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Причината за отлагането на знаковия процес е невралгията на един от прешлените на адвоката на Николов - Менко Менков. Заради нея защитникът е в болнични до 24 декември.
Отлагането на дело заради болен адвокат отдавна не е новина, менят се само заболяванията, заради които адвокатите не влизат в съдебната зала. Всичко това прави правораздавателната система още по-тромава и неефективна, заради което и отдавна се говори за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Част от промените в НПК например предвиждат, ако адвокат по дадено дело се „разболее“, то да не бъде отлагано, а да се гледа със служебен защитник. Идеята звучи добре и вече се разглежда в парламентарните комисии. Въпреки това от адвокатската колегия се чуват остри реакции именно срещу това предложение за промени в НПК. Според юристите то би могло да бъде оборено в съда или да доведе до нови критики от страна на европейските ни партньори.
Факт е обаче, че протакането на дела е един от големите недъзи на съдебната ни система и той трябва да бъде отстранен. Затова и промените в НПК трябва да бъдат направени бързо и по начин, който да не застрашава ефективността на правосъдието у нас.

Станете почитател на Класа