Диалогът за реформи е задължителен

Бюджет 2010 отряза болниците без 24-часово обслужване от достъп до средствата в НЗОК. Така от 461 лечебни заведения около 80 ще отпаднат, предупредиха депутати от опозицията. От своя страна Българският лекарски съюз обяви, че се оттегля от преговорите за Националния рамков договор, защото не „иска управляващите да ги използват за параван“.
В случая проблемът е ясен. Заради липсата на пари болници, които не отговорят на стандартите, ще бъдат затваряни. Това не е новина, защото от месеци се повтаря, че държавата в условия на финансова криза не може да си позволи лукса да издържа толкова лечебни заведения.
Само че в този процес на взимане на решения лекарското съсловие се почувства пренебрегнато. И с основание не иска да носи отговорност за реформи, които не са съгласувани с него. А именно: изпълнителите на медицинска помощ да сключват индивидуални договори с НЗОК. И органът да взима решение кои да одобри, вместо да подписва Национален рамков договор. Т. е. да прави това, което сметне за необходимо.
Твърде вероятно е след заплахата на лекарите преговорите да бъдат подновени. И да бъде постигнато съгласие.
Само че такива ситуации създават излишно напрежение в системата. И без това от трудната и бавна реформа в здравеопазването страдат основно пациентите. И те нямат нужда от допълнителен стрес.

Станете почитател на Класа