Трагедията в Крумовград – плод на фалшива реформа

Елиана Митова

Поредната трагедия с изоставени деца потресе България (стр. 4). Навръх Никулден погребахме 3-ма тийнейджъри от Крумовград. Здрави и прави деца, отглеждани в така наречения Комплекс за социални услуги в града. Което подсказва, че преди известно време властта бодро е рапортувала, че Домът за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи (ДОДЛРГ) в Крумовград, е закрит! Това се е случило в ответ на категоричната европейска директива да затваряме сиропиталищата. Затова срамният ДОДЛРГ е зачеркнат като позорно явление в социалното ни битие и се е превърнал в два центъра, чиито имена звучат съвсем по европейски: Център за настаняване от семеен тип и Център за обществена подкрепа. Двата общо образуват така наречения Комплекс за социални услуги. Вероятно редица организации са глътнали солидни суми покрай неговото създаване.
Браво! Реформата върви успешно! Няма вече изоставени деца в европейска България! Няма сиропиталища от времето на соца и на прехода, където безотговорни родители си захвърлят потомците, без някой да им потърси сметка. Има европейски центрове, където се оказва помощ на малчугани, тийнейджъри и родители. Звучи просто вълшебно!
Само че истината е друга - старите ДОДЛРГ са претърпели козметична промяна. Пребоядисани и подновени, след което са им сменили имената. Иначе всичко вътре си е все същото – и оставените на самотек деца, и зачезналите кой знае къде възпитатели, и парнаджията, който внася в социалното заведение каквото си поиска, и безхаберието, и безредието! А най-страшна е сивотата, на която са обречени и малчуганите, и тийнейджърите. Животът в тези „центрове“ е толкова скучен, лишен от емоции и амбиции, че децата отнемай къде си търсят занимания. Като това да майсторят бомби!
Нещастието в Крумовград просто нямаше да се случи, ако семействата на загиналите тийнейджъри бяха получили навреме адекватна социална подкрепа. Вместо социален дом за децата - работа за родителите! Вместо фалшиви подаяния - реален шанс да си стъпиш на краката и да си гледаш собственото семейство.
Време е властта у нас да пристъпи към реална реформа за закрила на изоставените деца, които пълнят социалните домове. И да забрави завинаги козметичните промени, които превръщат ДОДЛРГ в център за подкрепа! Защото от такива манипулации никой няма полза – нито нещастниците от домовете, нито обществото като цяло.

Станете почитател на Класа