Прокурорска омерта. Защо разследванията за Еврото и Нотариуса са изначално обречени

Прокурорска омерта. Защо разследванията за Еврото и Нотариуса са изначално обречени
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.03.2024
  • Share:

Вече няколко седмици се разкриват престъпни мрежи в съдебната система и службите. Разследват се магистрати, дори главният прокурор. Но публичните очаквания отново се разминават с реалността. Първо, по разследванията никой не казва нищо конкретно. Второ, всяко действие на прокуратурата е съмнително.

 

В италианския език има дума, с която се означава един особен вид реакция на дадена нередност. Това е мълчанието, с което се прикрива престъпление пред разследващите власти, така че да не се стигне до дело и присъда за извършителя.

Думата е омерта. Тя олицетворява неписания мафиотски закон, според който този, който проговори, трябва да умре. Понятието омерта отдавна е напуснало пределите на Италия - още в края на 60-те години на миналия век, благодарение на романа "Кръстникът" на Марио Пузо. То обаче е актуално и в наши дни. Включително и в България.

Именно тази италианска дума може да обобщи това, което става с множеството разкрития за престъпни зависимости в съдебната власт и службите през последните седмици. Става дума за мрежите за влияние върху съдебната власт, които са имали убитият Мартин Божанов - Нотариуса и изчезналият бивш следовател Петьо Петров - Еврото.

Разследващите органи все още не могат да намерят свидетели, които да разкрият конкретно престъпление на магистрат, свързан с двете предполагаеми групи, казват източници на Свободна Европа в държавното обвинение.

Въпреки публичните данни за съдии и прокурори, поддържали отношения с Еврото и Нотариуса, и посещавали техните заведения "Осемте джуджета" и SS Club, липсват очевидци, които да разкажат в подробности случай с намеса по конкретно дело.

Но това дори не е най-големият проблем. Абсурдното в ситуацията е, че самата прокуратура, която трябва да води тези разследвания, е потънала в съмнения за зависимости, конфликт на интереси и откровени престъпления, които дискредитират всяко нейно действие.

Идеята за безпристрастност е "тотално опорочена", казва Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ). Това е организацията, публикувала разследвания за дейността на Еврото и Нотариуса още през 2020 и 2021 г.

Липсата на свидетели, готови да говорят, и съмнителните действия на самата прокуратура се открояват на фона на забавената с години реакция на разследващите срещу Еврото и Нотариуса, въпреки наличието на публични разкрития за схемите им. Както и на фона на взаимни обвинения между бившия главен прокурор Иван Гешев и настоящия му временен наследник Борислав Сарафов във връзки със същите престъпни групи.

Ако се вгледаме по-детайлно в разследванията, които би трябвало да разнищят обективно всички съмнения за престъпно влияние в прокуратурата, ще видим, че те изначално са обречени. Ето защо.

 

Петьо Еврото и "Осемте джуджета"

 

Да започнем от делото срещу Петьо Еврото. Той е бивш шеф на столичното следствие, повишен на този пост през 2013 г. в началото на мандата на Сотир Цацаров начело на прокуратурата и впоследствие уличен в провокация към подкуп от съда. Еврото обаче не беше разследван за това, а беше оставен да напусне съдебната система.

През 2020 г. неправителствената организация АКФ разкри, че Еврото ръководи схемата "Осемте джуджета", чрез която използва влиянието си в прокуратурата, за да изземва цели бизнеси. Тогава главен прокурор беше Гешев, но прокуратурата отново не реагира адекватно срещу Еврото. Нямаше светкавични разпити, претърсвания, арести.

Всичко това се случи едва в края на май 2023 г., когато Гешев вече нямаше политическа подкрепа, а дотогавашният му заместник Сарафов се беше обърнал публично срещу него.

Макар че Еврото успя да избяга и до ден-днешен е в неизвестност, срещу него все пак започна разследване за принуда на магистрати и незаконни записи. Подозренията бяха, че той е записвал свои срещи с прокурори и съдии, и впоследствие или ги е подкупвал, или ги е изнудвал, за да изпълняват поръчките му как да се движат конкретни дела.

Това разследване започна в Софийската районна прокуратура (СРП), но след уволнението на Гешев беше иззето и прекратено като незаконно от горната Софийска градска прокуратура (СГП). Обвиненията за принуда и незаконни записи срещу Еврото бяха свалени, а срещу него продължи единствено дело за това, че е присвоил чуждо злато. Става въпрос за ценности на бизнесмена Илия Златанов - основният потърпевш от схемата "Осемте джуджета".

 

Как се разследва Семейството

 

В част от свидетелските показания, събрани още в СРП, се твърди, че Еврото е държал в зависимост Сарафов, зам. апелативната прокурорка на София Емилия Русинова, брат си Емил Петров, който също е зам. апелативен прокурор, градската прокурорка Илиана Кирилова и нейната заместничка Божидара Ганева.

Бившата районна прокурорка на София Невена Зартова описа неотдавна всичко това като "най-голямата корупционна схема" в историята на прокуратурата. И каза, че зависимите от Еврото нейни колеги сами са се определяли като Семейството.

Тези твърдения в момента се разследват от Йордан Петров. Той е наблюдаващ прокурор едновременно по делото за групата на Еврото и по това за групата на Нотариуса. Свободна Европа отправи няколко покани за интервю с него, но те бяха отклонени от пресцентъра на прокуратурата.

Йордан Петров е част от отдел "Специализиран" в СГП, който се занимава само с общественозначими казуси. Този отдел е оглавяван от Божидара Ганева, с която пък Йордан Петров е имал романтична връзка в миналото, потвърдиха пред Свободна Европа три независими един от друг източника. И двамата са бивши колеги от Районната прокуратура в Бургас, откъдето се местят в Софийската районна прокуратура през 2015 г. После Ганева се омъжва за апелативния прокурор на София Радослав Димов.

Свободна Европа все пак успя да се свърже с прокурор Петров на стационарния му телефон в кабинета му. На въпрос дали действително е имал интимна връзка с Ганева, той каза само, че "няма да коментира слухове".

Така Йордан Петров нито потвърди, нито отрече, че от една страна разследва данни срещу преките си ръководители Ганева и Кирилова, а от друга страна е имал близки отношения с Ганева в миналото, но въпреки това не си е направил отвод.

 

Прокурор Йордан Петров

 

Прокурор Йордан Петров

 

Има и друг детайл - той повдига обвинение на бившия си колега от СРП Константин Сулев за това, че Сулев незаконно е обвинил Еврото. Преценката дали прокурор да повдигне обвинение срещу някого по закон е плод на неговото вътрешно убеждение и то е гарантирано с т. нар. функционален имунитет.

Именно заради този функционален имунитет историята не помни много случаи, в които прокурор да е бил обвиняван, че е повдигал незаконно обвинение. Въпреки че знаковите дела, по които обвиненията на прокуратурата са се оказвали безпочвени, са десетки.

По отношение на обвинението срещу Сулев има и друго обстоятелство, което буди недоумение. Двамата с Йордан Петров дълго време са се помещавали в една стая в СРП, което предполага по-близки колегиални отношения. Въпреки това Петров не си е направил отвод от делото и на това основание.

За сравнение съдия Стоян Михов от Софийския градски съд (СГС) вече отказа да гледа делото срещу Сулев, внесено междувременно в съда. Причината е, че Михов е работил и в Софийския районен съд, където е имал колегиални отношения със Сулев, за които смята, че ще му попречат да бъде напълно безпристрастен.

 

Тайният свидетел, когото СГП огласи

 

Но да се върнем към обстоятелството, че Йордан Петров е имал романтична връзка с Ганева. Това е от съществено значение предвид факта, че таен свидетел я споменава поименно като прокурорка, която е трябвало да изпълни поръчка на Еврото.

Самоличността на този таен свидетел публично беше разкрита тъкмо от Йордан Петров. Той огласи пред бТВ, че става въпрос за адвокат Велимир Атанасов - съдружник на Нотариуса и близък приятел на вече бившата районна прокурорка на София Зартова. Самият Атанасов е разследван като предполагаем член на престъпната група на Божанов.

Освен срещу Ганева, адвокатът свидетелства и срещу Сарафов, а неговите твърдения са прикрепени към всички доказателства, уличаващи временния главен прокурор, и изпратени на Върховния касационен съд (ВКС).

 

Прокурор Божидара Ганева

 

Прокурор Божидара Ганева

 

Целта е там да изчакат официалното назначаване на специалния прокурор Даниела Талева, избрана да води евентуалните производства по новия механизъм за разследване главния прокурор и неговите заместници. Докато въпросните доказателства се намират във ВКС, през миналото лято Йордан Петров иска достъп до тях и разпечатва пликовете с тайни свидетели по делото срещу Еврото. Малко след това Велимир Атанасов се оплаква, че е получил заплашително писмо от Еврото.

Всичко това се разбра едва сега. Единствената реакция на прокуратурата беше, че Йордан Петров каза пред бТВ, че Атанасов няма нужда от защита, иронизирайки твърдението на адвоката, че е бил заплашен от Еврото.

Скриването на самоличността на свидетели се прави по тяхно желание и ако прокуратурата прецени, че те могат да допринесат за разкриване на истината по дадено дело. В случая с Атанасов СРП е скрила самоличността му, след което той е дал показания срещу Сарафов и Ганева. А СГП, където Ганева е заместник на административния ръководител, е преценила, че това не е необходимо.

 

Доказателствата срещу Сарафов

 

Междувременно всички доказателства срещу Сарафов, изпратени от СРП на ВКС, се озовават в СГП. Причината е, че назначаването на Даниела Талева за специален прокурор се забавя с няколко месеца и градската прокуратура ги изисква, за да разследва данните за останалите магистрати в тях.

Става дума за свидетелски показания, но и за чернови на прокурорски постановления, флашки, дискове и касети с аудио и видеозаписи, иззети от имоти, ползвани от Еврото в София и Гърция.

Тези доказателства са от съществено значение, доколкото могат да разкрият евентуални корупционни срещи на Еврото с действащи магистрати. Тяхното значение стана дори по-голямо, след като стана ясно, че свидетелите срещу Сарафов, разпитвани в момента от Талева, вече сменят версията си и твърдят, че Гешев ги е притискал да дадат първоначалните си показания срещу бившия му заместник.

Това беше съобщено първо от "Капитал", а източници на Свободна Европа потвърдиха информацията за сменените версии.

На този фон в продължение на повече от половин година след назначаването си за специален прокурор, който да разследва главния, Талева така и не успя да получи въпросните доказателства. През цялото това време те се намираха в СГП, от която се очаква да ги разследва безпристрастно, въпреки че сред тях има данни за престъпления за административната ръководителка Кирилова и заместничката ѝ Ганева.

Преди седмица самата Кирилова каза пред "Сега", че в иззетите от жилища на Еврото записи няма "нищо смущаващо", въпреки че тя не е наблюдаващ прокурор по делото. И въпреки че не би трябвало да има достъп до тези доказателства, доколкото по това дело се споменава и нейното собствено име.

Кирилова не отрича близостта си до Еврото, с когото признава, че се познава от над 30 години, както и че в миналото си на следователи са работели в една и съща стая.

 

Разследването срещу групата на Нотариуса

 

От нейните думи се разбра, че ситуацията по разследването срещу групата на Нотариуса не е много по-различна от тази по делото за мрежата за влияние на Еврото.

Прокуратурата не разполага с доказателства за престъпления, извършени от магистрати по поръчение или под натиск от Божанов. Това беше заявено още на 1 март пред Нова телевизия от прокурор Йордан Петров, който наблюдава и делото за Нотариуса.

Преди седмица Кирилова потвърди това, добавяйки, че докато прокуратурата е разследвала Божанов, преди да бъде убит, тя е останала с впечатлението, че той знае, че е подслушван и следен. Затова и е бил "много предпазлив" по телефона.

"Аз не мога да кажа от кого е изтекла информация, но за нас това лице знаеше, че е подслушвано и следено", каза градската прокурорка пред "Сега".

 

Градският прокурор Илиана Кирилова

 

Градският прокурор Илиана Кирилова

 

По повод данните за посещения на магистрати в тайния клуб на Нотариуса, който беше обискиран едва след неговото убийство, Кирилова добави, че по тази линия прокуратурата също не е постигнала пробив. Причината е, че всички магистрати, споменати като посетители в SS Club отричат да са ходили там.

"Какво се е говорело там, дали са се разменяли някакви информации, свързани с дела, дали са се давали обещания, дали се е презентирало нещо, ние няма как да знаем", посочи Кирилова.

Тя дори обобщи, че колегите ѝ досега не са установили "връзка по отношение на дейността" на Еврото и Нотариуса. Въпреки че бившата съпруга на Петьо Петров - Любена Павлова, е закупила апартамент от Божанов. И въпреки че заподозреният като част от групата на Божанов адвокат Велимир Атанасов свидетелства за подробности от дейността на Еврото.

"Трябва да се знае, че по тези дела е минало много време. Ще се направи всичко възможно. [...] Трудно е, разберете, трудно е да се докаже, че това, че някой е бил в едно от заведенията ["Осемте джуджета" и SS Club], [означава], че е извършил престъпление. Че Петров е влиял, че Божанов е влиял... Много внимателен анализ трябва", каза още Кирилова пред "Сега".

Тя обаче не коментира данните, които поставят под съмнение безпристрастността на водещия двете разследвания Йордан Петров. Кирилова посочи единствено, че "в момента поколението, което е в прокуратурата, са хора около 40 години - това са хора, които не са обвързани".

 

"Тотално е опорочена безпристрастността"

 

Според адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд ходът на разследването срещу Еврото говори, че "тотално е опорочена безпристрастността" на екипа от прокурори, който го води в момента.

Янкулов е сред авторите на разследванията на АКФ за схемите на влияние на Еврото и Нотариуса, които бяха публикувани през 2020 и 2021 г. Той е и бивш прокурор от СРП и СГП, но напусна системата след избора на Гешев за главен прокурор.

"Административни ръководители в СГП са споменати в разследването срещу Еврото, те определят в кой отдел да отиде делото, с тяхна резолюция то се разпределя на прокурор, който е поставен в този отдел от същите административни ръководители. Накрая същият този прокурор води и двете дела, които на всичкото отгоре са и свързани", каза Янкулов пред Свободна Европа.

 

Адвокат Андрей Янкулов

 

Адвокат Андрей Янкулов

 

По думите му, когато тази хронология се съпостави с факта, че Йордан Петров е и близък до разследваната по делото Ганева, а и че самият той вече е приел първите действия срещу Еврото в СРП като незаконни, обвинявайки Сулев, "изначално това разследване не може да събуди очакване за безпристрастност, това е невъзможно".

Според Янкулов е "притеснителна" и ситуацията с доказателствата, събрани срещу Сарафов, които месеци са престояли в СГП и тепърва предстои Талева да се запознава с тях.

"Истината е, че никой в момента не знае какво точно съдържат материалните доказателства, иззети от имоти на Петьо Еврото в България и Гърция. А при цялата тази история с противоречиви свидетелски показания, със свидетели, някои от които са обвиняеми, други са потенциални бъдещи обвиняеми, съдържанието на тези веществени доказателства е ключово."

Именно тези доказателства евентуално биха могли да потвърдят или отхвърлят подозренията, че Еврото е записвал свои срещи с магистрати, на които са обсъждани конкретни дела. Същото важи и за съмненията, че Сарафов е бил съучастник на Еврото. Това е твърдение на Любена Павлова, която тя вече не поддържа.

Предвид думите на Илиана Кирилова, че в тези доказателства "няма нищо смущаващо" обаче, най-вероятна изглежда хипотезата, че в тях няма да се намери уличаваща информация нито за Сарафов, нито за други високопоставени прокурори.

Затова и Янкулов отбелязва като "много притеснителен" факта, че самата Кирилова, която е заинтересована от изхода на делото за Еврото, тъй като е спомената като негова съучастница, вече е имала достъп до тези доказателства.

На целия този фон градската прокурорка на София публично твърди, че в прокуратурата "няма кръгове" и държавното обвинение само може да изчисти всички съмнения за престъпни зависимости.

"Тъй като в момента [разследванията] не са приключили, аз няма да говоря за това, но се надявам, че в момента, в който приключат, от актовете, които ще излязат, ще се разбере наистина това, което се е случвало. Имало ли е Семейство... Не вярвам никой да го скрие. Нямало ли е Семейство...", обобщи Илиана Кирилова в края на интервюто си пред "Сега", публикувано на 8 март.

 

 

 

 

Борис Митов

 

Станете почитател на Класа